Hlavní obsah

Jak rozdělit velký prostor v bytě

Právo, Karolina Černá

Místnost větších rozměrů rozdělíme na více pokojů nenosnými zdmi, příčkami a polopříčkami. V některých případech je ale lepší použít zasunovací dveře, různé stěny, paravány.

Foto: STEGU

Imitace kamene - sádrový obklad jako příčka vyrobená na bázi syntetické sádry, která je určena pro vnitřní použití. Cena 970 Kč/m2.

Článek

Příčky nezatěžují stropní konstrukci. Nesou vlastní váhu, případně ještě obklady - v kuchyni či koupelně - a stěnové skříňky. Zděné i celistvé příčky sice lze odstranit, přesto se pro ně rozhodujeme jen v případech trvalejšího přepažení.

Foto: FERMACELL

Místnost mezi kuchyní a předsíní částečně přepažíme sádrovláknitou deskou. Jde o homogenní desky ze sádry a celulózových vláken z rozemletého papíru. Vlákna zpevňují materiál v průřezu desky, zvýší její pevnost. Cena zhcca ruba 180 Kč/m2 bez DPH.

Chceme-li to udělat při rekonstrukci domu nebo bytu, který neznáme, necháme typ příček posoudit statika - odstranění nosné zdi by mohlo stavbu vážně poškodit!

Statika přizveme i tehdy, když na větší ploše realizujeme velké množství nových příček z těžších materiálů. Měl by provést statický posudek konstrukcí, které budou příčkami zatěžovány.

Příčky a polopříčky

Příčkou a polopříčkou neoddělujeme pouze místnosti, ale také např. skladovací, pracovní část pokoje, v koupelně prostor pro saunu. Po příčkách rozdělujících místnosti v rámci jednoho bytu či domu požadujeme zejména schopnost izolovat zvuk, případně teplo.

Foto: J. A. P.

Celoskleněná příčka propouští světlo a tlumí hluk.

Ať už ke stavbě příčky zvolíme cihly, tvárnice, sádrokartonové desky, dřevo, sklo, kámen atd., vždy hlídáme kvalitu materiálu. Nezapomínáme ani na jeho vhodnost pro prostředí, které předělujeme.

Např. vápenosádrová příčka se příliš nehodí do trvale vlhkých prostor, ani pro těžké obklady. Pro koupelny a kuchyně vybíráme s ohledem na vlhkost příčky ošetřené speciální impregnační vrstvou. Totéž platí pro dřevo.

Foto: XELLA

Ukázka výstavby zděné příčky z pórobetonových tvárnic.

Nejčastěji jsou využívány příčky zděné (cihelné, z lehkých pórobetonových tvárnic), nebo lehké sádrokartonové či sádrovláknité desky. Některé domácnosti se vracejí ke skleněným tvarovkám, luxferům a skleněným cihlám, kvůli prosvětlení volí celoskleněné polopříčky.

Stěny a paravány

Posuvné či skládací stěny a dveře

- dokážou plnit úlohu příček. Obvykle jsou pohyblivě zavěšené na stropní lištu a u podlahy ve vodicí liště s drážkou, která zajišťuje správný směr pojezdu příčky.

Stěny mohou být ze skla, hliníku, ze dřeva, izolují lépe zvuk. Jde-li nám pouze o optické rozdělení místnosti, můžeme použít posuvnou japonskou stěnu z textilních panelů, které se instalují na stěnu nebo na strop.

Foto: ISOTRA

Japonské stěny slouží ke stínění oken i k optickému rozdělení místnosti.

Policové a skříňové systémy z různých modulů nabízejí nejen předěl místnosti, ale také úložné prostory, což uvítají zejména majitelé malých bytů. Otevřené moduly propouštějí světlo.

Upevníme-li moduly na stěnové kolejnice, můžeme přesunovat části systému nebo celý systém do stran. Při skládání dílců různých skříněk využijeme rozepření mezi stěnou a stropem. Podobně lze instalovat také designové regály.

Foto: IKEA

Paraván vyrobený z masivního dřeva poskytuje intimní prostor lůžku v ložnici. Rozměr 216 x 185 cm. Cena 2990 Kč.

Paraván snadno přenášíme podle potřeb. Může mít jeden díl nebo i více dílů, které jsou spojeny pevně nebo pohyblivě, takže paraván mění podle způsobu složení velikost i úhly.

Pro výplň se často využívá sádrokarton upravený nátěrem, polepem, obkladem, nebo různé tkaniny, plátno, hedvábí i sklo, drcené slisované směsi dřeva či výplety (plastové, bambusové).

Instalace příček

Při instalaci jakékoli příčky dbáme na správné kladení, uchycení, vyztužení a případnou izolaci podle pokynů výrobce, které vycházejí z technických norem pro jednotlivé druhy příček.

Například v místě celoskleněné stěny nesmí být zavedeno podlahové vytápění - ukotvení stěny k podlaze by mohlo poškodit spirály topného systému. Při kotvení lišt, čepů a u-profilů toto poškození nehrozí, kotví se do menší hloubky.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Strop ze sádrokartonu musí být nachystán k ukotvení, to znamená zpevněn ideálně ocelovou konstrukcí či traverzou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám