Hlavní obsah

Mladá rodina má na zahradě samostatný domek pro svého potomka

Novinky, nes

Mladý manželský pár s malým potomkem chtěl na zahradě u svého rodinného domku na předměstí Bogoty vytvořit nový zastřešený prostor, kde by bylo možné trávit příjemné chvíle odpočinku a her, ať již v teplých dnech, či při nepřízni počasí. Oslovili tedy místního architekta Manuela Villu, a ten jim navrhl zahradní domek hravých tvarů nazvaný Obytný mnohostěn.

Foto: Sergio Gómez, Manuel Villa (5x)

Domek ve tvaru mnohostěnu má otevřenou čelní fasádu.

Článek

V době, kdy manželé přišli za architektem, nebylo ještě zcela zřejmé, zda touží spíše po uzavřeném objektu, tedy skutečně domku, anebo otevřeném prostoru, tedy spíše parku či hřišti.

Teprve diskuzí s designérem dospěli k závěru, že nejlepší variantou bude lehká, dřevěná, samonosná stavba malých rozměrů.

Foto: Sergio Gómez, Manuel Villa

Boční oknéka nabízejí výhled od okolní přírody.

V zahradním domečku si budou v prvních letech hrát společně s potomkem. Tak, jak ale chlapec v následujících letech poroste, změní se jeho potřeby, odpadne nutnost přítomnosti rodičů a domek bude čím dál samostatněji využívat jako vlastní svět pro své koníčky a záliby.

¨

Foto: Sergio Gómez, Manuel Villa

Domek působí v přírodním prostředí nečekaně nenápadně.

Objekt je navržen tak, aby v něm vládla příjemná atmosféra a člověk uvnitř neustále pociťoval sounáležitost s okolní přírodou a prostředím. Interiér je obložen dřevem, fasády domku jsou kryty černým asfaltovým šindelem v hexagonálním tvaru.

Čelní strana domku, kde je vstup, zůstala otevřena a je celá prosklená. Hezkým nápadem je terasa tvarovaná tak, aby vypadala, jako by se čelní fasáda domku „odloupla“ a leží před ním.

Foto: Sergio Gómez, Manuel Villa

Interiér je obložen dřevem.

Kromě prosklené čelní stěny přivádí do domku s celkovou plochou 8 m2 světlo ještě dvojice postranních okének a především do stropu zasazený kruhový světlík.

Foto: Sergio Gómez, Manuel Villa

Sedačka určená ke společnému řádění se táhne přes celou jednu stěnu. nechybí ani stolek na kreslení a skříňky na dětské poklady.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám