Hlavní obsah

Druhá rekonstrukce stejného bytu byla mnohem jednodušší

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S novou rekonstrukcí bytu, který je stejný jako ten, který už jednou rekonstruovala, se nám pochlubila naše pravidelná čtenářka Zdena z Prahy. Tentokrát použila ovšem mírně odlišnou paletu barev a výsledek se opět velmi povedl.

Foto: Archiv čtenářky (9x)

Pohledu ze dveří přímo do obývacího pokoje zabraňuje polopříčka.

Článek

„Minulý byt, který jsme pořídili na investici, se v našem okolí setkal s poměrně dobrou odezvou a zanedlouho mě oslovila dlouholetá kamarádka, zda bych jí pomohla najít a zařídit byt ve velmi podobném stylu. Poměrně dlouho se nám nedařilo nic vhodného sehnat, ale nakonec jsme objevily byt před rekonstrukcí, který měl téměř totožnou dispozici jako ten, který jsem rekonstruovala pro sebe,“ píše na úvod čtenářka.

Po koupi bytu šlo už všechno ostatní, jak poznamenává Zdena, ráz na ráz. Protože už měla plánky pro úpravu dispozice hotové, stačilo udělat jen pár posledních úprav v rozměrech. Obě ženy se obrátily na stejné firmy, s nimiž Zdena udělala dobrou zkušenost při první rekonstrukci.

Foto: Archiv čtenářky

Interiér nového bytu je zařízen s využitím velmi podobné palety barev.

Nově hledaly pouze dodavatele plastových oken a jinou firmu na demolici bytu.

„Původní dodavatel oken totiž, bohužel, zkrachoval, zatímco firma na demolici se příliš neosvědčila. V ostatních případech jsem ale měla hned na poprvé šťastnou ruku,” pochvaluje si Zdena a radí:

„Zastávám názor, že je lépe na každou jednotlivou práci oslovit specializované firmy. Firmy, které nabízejí kompletní rekonstrukce na klíč, většinou dělají všechno, ale nic pořádně.”

Foto: Archiv čtenářky

detaily, které bude možné časem obměnit jsou ve výrazné tyrkysové barvě. Až se okouká, bude celkem snadné je vyměnit a zkusit jinou barvu.

Díky nasbíraným zkušenostem byla druhá rekonstrukce pro Zdenu a její kamarádku podstatně snazší. Zatímco první byt Zdena rekonstruovala půl roku, ve druhém případě veškeré práce zabraly pouhé dva a půl měsíce.

Postup rekonstrukce

Před příchodem zimy se podařilo vyměnit dřevěná okna za nová plastová, vyrovnat stěny na balkóně lepidlem, omítnout je a položit novou dlažbu.

Foto: Archiv čtenářky

Skříně a jídelní stolek jsou v tmavě hnědé barvě.

Následovaly práce v interiéru. Nejprve bylo opět potřeba vybourat všechny příčky, umakartové jádro a odstranit také původní podlahovou krytinu.

„Po výměně radiátorů následovala úprava stávající podlahy stěrkou a omítkáři vyrovnali nerovné zdi nejprve lepidlem a perlinkou, poté aplikovali sádrovou štěrku místo hrubšího štuku,” popisuje Zdena.

Foto: Archiv čtenářky

Tmavě hnědá se opakuje ještě v kuchyni na pracovních plochách.

Po nich nastoupila sádrokartonářská firma, která zbudovala nové příčky a po celém stropě nový podhled. Současně s nimi pracoval v bytě elektrikář a instalatér, aby před zaklopením sádrokartonových desek byly dokončeny nové rozvody elektřiny a vody.

Ještě v době finálního broušení sádrokartonářů nastoupil obkladač, jenž v krátkém čase obložil koupelnu podle návrhu čtenářky.

Foto: Archiv čtenářky

Nová podoba ložnice

Po dokončení koupelny včetně namontování zařizovacích předmětů a položení podlahové krytiny se práce ujal hodinový manžel. Ten smontoval veškerý nábytek a vybavení kuchyně.

Následovala výmalba bytu. V kuchyni a v ložnici je speciální hnědo-šedá omyvatelná barva, v koupelně je omyvatelná bílá. Stěny v ostatních místnostech jsou natřeny zářivě bílou barvou. Část obývacího pokoje je vytapetována.

Foto: Archiv čtenářky

Roztomilou úlitbou nastolenému akcentu v tyrkysové barvě je vodovodní baterie se svítícím kohoutkem.

Posledními kroky rekonstrukce bylo dokončení elektrikářských prací, umístění bodových světel, rozvěšení lustrů a osazení LED diodových pásků do kuchyně a na police v obývacím pokoji.

Praktické, ale pozor na předpisy
Bolestí původní dispozice bytu paní Zdeny, podobně jako mnoha dalších podobných, byl nedostatek místa. Majitelé tento problém obvykle řeší tím, že zruší předsíň, do níž se vstupuje z domu, a do níž také vedou dveře z toalety. Podle platné legislativy se ovšem na WC nesmí vstupovat přímo z obytné místnosti. Dělícím prostorem je proto právě ona předsíňka. Jinými slovy, pokud takové uspořádání vyhovuje majitelům bytu, není důvod, proč si jej tak nemohou zařídit. Schválení hygieniků by však na takovou úpravu neobdrželi.

Bytový design za odměnu

Odměnou pro obě kamarádky bylo finální dokončení bytu. Budoucí majitelka si přála stejnou kuchyň i koupelnu, jaké navrhla Zdena v minulém bytě.

Jelikož ji velice oslovilo i barevné schéma založené na kombinaci tmavě hnědé a bílé barvy, doplněné akcentem v  tyrkysové, měla naše čtenářka postupovat podobně.

Foto: Archiv čtenářky

Původní dispozice bytu

„Obě jsme se shodly na tom, že se akcentní barva může časem okoukat, a proto bude praktičtější použít ji pouze na věcech, které lze jednoduše a finančně nenáročně jednou za čas vyměnit. Mohou to být textilie, židle, dekorace a u tapety bude možné snadno přelepit malé lístečky samolepící tapetou v nově zvolené barvě,“ vysvětluje svůj přístup Zdena.

Foto: Archiv čtenářky

Nová dispozice bytu

Následoval maratón po prodejnách nábytku, elektrospotřebičů a bytových doplňků, který si obě kamarádky užily a který jim byl odměnou za veškeré starosti s rekonstrukcí bytu.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám