Hlavní obsah

Dům bez malty postavili v rekordním čase. Kdykoliv ho mohou zvětšit

Právo, Hana Šmidrkalová

Lidé často sní o bydlení v domě se zahradou, ale děsí je doba stavebního procesu, úřední povinnosti kolem, finanční náročnost a spousta jiných těžkostí. My jsme navštívili rodinný dům, který vznikl během rekordních dvou měsíců, aniž by potřeboval maltu. A když budou jeho majitelé chtít, můžou dům kdykoliv zvětšit. A nejen to!

Foto: Milan Malíček, Právo

V novém domě postaveném unikátní moderní technologií, je mladá rodina naprosto spokojená.

Článek

Dům našich hostitelů vznikl díky unikátnímu konstrukčnímu systému Borabela, jehož základem je důmyslné využití praxe industriálního stavitelství.

Dům tvoří ocelová konstrukce (ocel momentálně dodávaná z Rakouska, zpracovaná na strojích dovezených z Nového Zélandu, výrobní délka profilů o tl. 1,2 až 1,6 mm je až 12 m), vyplněná izolantem a finálními obklady.

Foto: Milan Malíček, Právo

Firemní software dokonale propočítal náklady na materiál i jeho rozměry s přesností na milimetry. Pak už jen zbývalo dům sestavit.

Foto: Milan Malíček, Právo

Dům v nízkoenergetickém standardu poskytl mladé rodině pohodlné a komfortní bydlení. V našem případě šlo o realizaci na klíč.

Systém ale dokáže postavit domy i se sedlovou střechou a v pasivním režimu. (Pozn.: Podobným způsobem byla postavena i olympijská vesnička v Barceloně v roce 1992.)

Foto: Milan Malíček, Právo

Obložení lomeného schodiště perfektně ladí s dekorem podlahy a dveří.

Technologie výstavby na bázi tenkostěnných ocelových konstrukcí má v USA více než 80letou tradici. V Evropě se začala prosazovat v posledních dvaceti letech. Vyniká především stálostí konstrukce a násobně vyšší životností oproti dřevostavbám, zároveň jsou tyto stavby levnější než domy realizované klasickou (mokrou) cestou.

Od projektu k realizaci

Od architektonické studie, která zohlednila veškerá přání majitelů, vznikl návrh a později projekt ve 3D.

Foto: Milan Malíček, Právo

Dlažba v přízemí, která schovává podlahové topení, imituje dekor dřeva.

Jednoznačnou výhodou byl fakt, že software dokázal dokonale propočítat náklady na materiál, také rozměry materiálu s přesností na milimetry a finální, neměnnou celkovou sumu realizace. Způsob této výstavby totiž nezná u nás tak často používané slovo „vícepráce“!

Systém dokáže zpracovat libovolný projekt do posledního detailu, záleží na představivosti klientů.

Vítejte u nás doma!

Tento rodinný dům má pultovou střechu. (Může být ale i s rovnou nebo sedlovou střechou za téměř stejnou cenu.)

Domy se mohou zvětšovat podle přání klienta, ale tento záměr je nutné předem sdělit architektovi a projektantovi pro přípravu projektu. Jediným limitem pro růst domu je pozemek. Rodina obývá tento dům s užitnou plochou 116 m2 necelého půl roku. Zastavěná podlahová plocha je 143 m2.

Foto: Milan Malíček, Právo

TV koutek se sedačkou je první ze tří zón hlavního obytného prostoru. Praktický konferenční stolek v bílém lesku dokáže trojnásobně zvětšit svoji plochu.

Vcházíme do domu malým čtvercovým zádveřím, z něhož jedny dveře vedou na WC a boční dveře nás zavedou do centrálního prostoru, sdružujícího tři zóny: TV koutek s pohodlnou sedačkou, střední části vévodí velký masivní jídelní stůl pro šest osob a na něj navazuje pracovní ostrůvek a přímá kuchyňská linka. Ve dvou místech – od kuchyňské linky a od jídelního stolu – vedou francouzské dveře na terasu u domu.

Centrální místnost, v níž se decentně prolínají příjemné valéry béžové, různých odstínů hnědé barvy a bílé, má podlahové vytápění skryté pod dlažbou, imitující dekor dřeva. Vertikální žaluzie v kouřovém tónu zvyšují intimitu prostoru.

Vedle kuchyňské linky je místnost sloužící jako spižírna.

Foto: Milan Malíček, Právo

Kuchyňská linka příjemně zapadá do barevného přírodního stylu centrálního prostoru. Mezi ostrůvkem a linkou jsou francouzské dveře, vedoucí na terasu.

Ve středové části obývacího pokoje je lomené schodiště, obložené dřevem, po němž vystoupíme do prvního patra. Obložení schodiště a dekor všech interiérových dveří jsou ve shodném tónu.

Nahoře se topí stropem

Bílo-růžový pokojíček je přívětivým zázemím pro tříapůlletou holčičku. Sousedí s ložnicí rodičů, kde vládne citlivá kombinace bílé, černé a lila barev.

K ložnici je integrována malá šatna, která se však ještě nepoužívá. (Zajímavost: stavební otvor pro dveře do šatny má místo obložek použitý efektní nástřik pro soklové fasády.)

Foto: Milan Malíček, Právo

Přívětivé zázemí pro malou tříapůlletou slečnu.

Jako velkorysá šatna pro celou rodinu zatím funguje další místnost, která se v budoucnu může proměnit buď v pracovnu, nebo další dětský pokoj.

Foto: Milan Malíček, Právo

Optická obložka vstupu do šatny vytvořená soklovým fasádním postřikem.

Galerie nás dovede do prostorné koupelny obložené svěžími hráškově zelenými obklady kombinovanými s fialovými akcenty, uplatněnými na podlaze. V koupelně je dostatek místa pro WC, pohodlnou vanu, sprchový kout i pračku.

Foto: Milan Malíček, Právo

Svěží barevnost rodinné koupelny a dostatečný prostor – to jsou hlavní atributy pro pohodlné hygienické zázemí.

Topení ve stropě není izolováno koberci ani jinou podlahovou krytinou, což spoří náklady. Ovládá se přímo v místnostech nebo přes počítač (Wi-fi).

Volba pro budoucnost

Majitelé si pochvalují zejména rychlost stavby domu a kvalitu provedení. Ušetřili náklady i na logistice stavebního materiálu pro hrubou stavbu. Skelet pro tento dům byl přivezen na jednom návěsu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ložnice rodičů nepotřebuje skříně, celoplošné okno a francouzské dveře kryjí vertikální žaluzie, v oknech jsou i horizontální žaluzie pro dokonalé zatemnění.

Nová moderní technologie byla manželům sympatická i proto, že nabízí další možnosti – dům je snadno obnovitelný (např. po povodních).

Líbila se jim i finální cena a kvalitní izolace domu, poskytující záruky na nízké náklady vytápění. Průměrná cena za 1 m2 domů postavených tímto systémem na klíč nepřesahuje 19 500 Kč včetně DPH.

Technické údaje

Obvodové stěny: C profil š. 150 mm SGD 350 Zn 275 tloušťky 1,6 mm

Příčky: C profily 100 SGD 350 Zn 275 tloušťky 1,6 mm

Stropní konstrukce: C profily 254 SGD 350 Zn 275 tloušťky 2,0 mm

Obvodové stěny a příčky jsou vyplněny standardní minerální vatou.

Stropní konstrukce je rovněž vyplněna zvukovou izolací — minerální vata

Stropní konstrukce je rovněž vyplněna zvukovou izolací — minerální vata 120 mm a skladba podlahy je tzv. suchá podlaha s dobrými akustickými

Stropní konstrukce je rovněž vyplněna zvukovou izolací — minerální vata 120 mm a skladba podlahy je tzv. suchá podlaha s dobrými akustickými parametry.

Fasádní izolace: izolace Fassil 100 mm

Fasádní desky Aquapanel dodala firma Knauf.

Doba realizace na klíč: 2 měsíce

Cena hrubé stavby Borabela je bez základové desky 13 000 Kč/m2 bez DPH

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám