Hlavní obsah

Na jaře začali budovat zahradu v asijském stylu. Výsledek je velmi zdařilý

Novinky, nes

Prvním impulsem k vybudování zahrady v asijském stylu byla pro naši čtenářku Pavlu a jejího partnera cesta do Thajska před čtyřmi lety. Zemi úsměvů si doslova zamilovali, a tak začali promýšlet, jak by ta jejich česko-asijská zahrada měla vypadat. Do práce se podle vlastního návrhu pustili letos na jaře a výsledek rozhodně stojí za to!

Foto: Archiv čtenářky (14x)

Majitelé začali budovat zahradu v asijském stylu na počátku letošního roku.

Článek

Asijské prvky, jak píše Pavla, prostupují nejen samotnou zahradou, ale i domem. Nejde tedy o dva oddělené světy, ale naopak se atmosféra z interiéru volně přelévá do exteriéru a zase naopak.

„Velkou inspirací nám byla i letošní jarní návštěva ukázkové japonské zahrady v Chrustenicích. Často jsem si vyměňovala názory i s kamarádkou, která již založila dvě zahrady v japonském stylu, a samozřejmě jsem čerpala z knížek. Koupila jsem si asi čtyři, ale vede dvojkniha Japonské zahrady od manželů Číhalových. Ta je překrásná a velice ráda si v ní listuji jen tak pro potěchu a kochám se nádhernými obrázky a vnímám tu uklidňující atmosféru, která z nich dýchá,“ napsala nám čtenářka.

Foto: Archiv čtenářky

Majitelé na zahradě využili spoustu dekoračních prvků.

Veškeré doplňky použité na zahradě, ať již to byly kamenné lampy, sochy buddhy, pítka, želvičky, fontány, kamenné Tsukubai (vodní nádržky), dřevěné mostky a výrobky z bambusu, sháněla Pavla přes internet.

S vyhledáváním začala už v zimě, a jak přiznává, tato přípravná fáze si vyžádala spoustu času, který ale velmi ráda obětovala.

Foto: Archiv čtenářky

Kamenná lampa Yukimi-gata

Foto: Archiv čtenářky

Kamenná pagoda

Hned zjara začali s partnerem objíždět zahradnictví a koupili spoustu rostlin. Jsou mezi nimi jehličnany, hlavně borovice, které dobře rostou, jsou odolné a snadno se tvarují.

Přibyl nový javor, mnoho azalek a rododendronů v různých barvách, dvojici stávajících magnólií doplnil další pár těchto nádherně kvetoucích stromů. Na zahradě se objevily také čtyři vistárie, gingko a osmero čarověníků.

Foto: Archiv čtenářky

Bambus vysazený před 3 roky.Tento druh se ale hodně rozrůstá, proto je v ohraničeném prostoru.

Co by to ovšem bylo za asijskou zahradu, kdyby v ní chyběl bambus? „Přibylo nám dohromady pětadvacet bambusů, tentokrát ale těch, co se nerozlézají a narostou do třímetrové výšky,“ vypočítává Pavla a dodává:

„Do malého jezírka jsme vysadili mini leknín. Jezírko jsme založili letos a musí teprve obrůst, na rozdíl od většího, které obrůstá a zarůstá až až. Vybírali jsme velikost a barvu kačírku, hledali co nejmodřejší štěrk na suchý potok do zenové zahrady, položili jsme 100 kamenných šlapáků a rozmístili spoustu kamenů po zahradě.“

Foto: Archiv čtenářky

Po zahradě lze narazit na mnoha místech na sošky buddhy.

Foto: Archiv čtenářky

Kamenná nádržka Tsukubai

První prací, kterou už v únoru proměna zahrady začala, bylo prořezání jalovců.

„Hotovo ale nebudeme mít nikdy. Části nově založené zahrady musí ´uzrát´, rostliny musí narůst, budou se dále tvarovat, takže předpokládám, že k našim představám se zahrada přiblíží až tak za 3 až 5 let,“ vysvětluje Pavla.

Foto: Archiv čtenářky

Letitý jehličnan s mrtvým dřevem

Foto: Archiv čtenářky

Ve východní části zahrady je vlastnoručně vyrobená brána.

Tvarování jalovců
„Pětice jalovců se za 18 let rozrostla do ohromných rozměrů, přičemž prostřední, který je obzvláště vysoký, se pod tíhou sněhu a silou západních větrů naklonil hodně ke straně. A tak jsme na počátku roku několik víkendů lezli v zimě po čtyřech a zkoumali, kde je který kmen, abychom mohli začít s tvarováním,“ popisuje situaci Pavla. Z počátku se bála uříznout každou větev. Spousta jich byla navíc neuvěřitelně dlouhá a propletená, takže majitelé často vůbec netušili, z jakého stromu která je. Pavla věděla, že takto narostlé jalovce představují báječný materiál ke zpracování, ale zpočátku nebylo vůbec jisté, jaký bude výsledek. „Mužský vždy na moje přání řezal silné větve, prostříhávali jsme se suchými větvičkami, abychom se dostali na hlavní kmen. Konečně se nám všech pět jalovců začalo odhalovat a my konečně viděli, jak jsou rostlé. Nastalo rozhodování, které větve ponechat a které odstranit. Stále jsme počet větví zmenšovali a zmenšovali. Nyní čekáme, až konce obrostou natolik, že se budou tvarovat do obláčků,“ popisuje čtenářka.

Při proměně 18 let staré, původně okrasné zahrady velké cca 1200 m2, došlo i na „kroužek šikovných rukou“. Dřevěnou bránu Pavla nikde na internetu neobjevila, a tak se do práce pustil partner. Její podobu navrhla sama, podle miniatury, kterou si přivezli z Thajska.

V současnosti je brána dominantou východní části zahrady, kde se vstupuje na území azalek a rododendronů.

Foto: Archiv čtenářky

Hezkým nápadem je suchý potůček z modrého kamení s tradičním obloukovým můstkem.

Foto: Archiv čtenářky

Přes můstek přechází želva, v pozadí ležící buddha. Majitelé se zamilovali do asijských zahrad, a tak se rozhodli si takovou také vytvořit.

Téměř samozřejmým doplňkem každé asijské zahrady jsou bonsaje. Ani ty Pavla nevynechala. Už koncem loňského roku si v bonsajovém centru objednala pár venkovních kousků a s nimi rovnou i několik pokojových.

Foto: Archiv čtenářky

V asijské zahradě nesmějí samozřejmě chybět četné bonsaje.

„Zatím se jim daří, přežily zimu i ta letošní velká vedra. Mám ráda květiny i v domě, takže jich máme spoustu. Mužský se stará ještě o zimní zahradu, kde pěstuje hlavně bromélie a různé druhy orchidejí, ale i masožravé rostliny a banánovník,“ popisuje čtenářka a s mírnou dávkou pobavení uznává, že se s partnerem v důchodu rozhodně nudit nebudou.

„Zahrada, pejskové, kočička a rybičky nám to nedovolí. Ale nás to baví, je to báječný relax,“ uzavírá Pavla svůj dopis.

Foto: Archiv čtenářky

Bazén je možná prvkem, který příliš nevykazuje asijské ladění. Ovšem v letošním tropickém létě byl nenahraditelný.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám