Hlavní obsah

Komoru v paneláku proměnili majitelé na malou pracovnu

Novinky, nes

Chtělo by se říci, kdo má v panelákovém bytě komoru, ten se má. Nedostatek úložných prostor bývá totiž bolestí mnoha z nich. Ovšem někdy lze tento prostor využít i jinak, než jen jako úložiště nepotřebných věcí či spíž. Čtenářka Markéta s pomocí manžela proměnila nejmenší místnost v bytě ve svou pracovnu. Jejím koníčkem je šití, a tak si v ní vytvořila malý krejčovský budoár.

Foto: Archiv čtenářky (6x)

Deska stolu je odhlučněna, aby se při šití nepřenášely vibrace ze stroje dále do stěn domu.

Článek

„Moje nová pidi pracovna vznikla z panelákové komory o rozměrech 2,26 m x 1,8 m bez okna. Komora až do přestavby fungovala jako skladiště, takže úložné prostory v ní musely zůstat do jisté míry zachovány i nadále,“ napsala nám čtenářka.

Markéta proto omezený prostor výškově rozdělila. Spodní polovina komory slouží pro její potřeby. Stěny v horní polovině jsou doslova obsypané regály a poličkami nejrůznějších velikostí. Zatímco do některých si ukládá pomůcky pro šití, ostatní slouží k uskladnění věcí, které není potřeba mít doma neustále po ruce.

Foto: Archiv čtenářky

Policový systém před osazením vlastními policemi.

Rozvržení policového systému a možnost eventuálních změn do budoucna promýšleli manželé dlouhou dobu. Nakonec k připevnění systému na zeď bylo potřeba vyvrtat 96 děr, což v paneláku není právě snadný úkol.

„Použil jsem laserovou vodováhu k jejich přesnému zaměření před vrtáním,“ doplňuje Markétu její manžel. Vlastní úložné plochy poliček jsou z 8 mm silné překližky, lakované fermeží.

Po stranách komory se vešly ještě dvě skříně a pod pracovní stůl se podařilo naskládat velké množství různě velkých Samla boxů.

Foto: Archiv čtenářky

Pod stůl se vešla spousta úložných boxů.

„Pracovní stůl je velký 2,26 m x 0,8 m a po stranách je odstíněn proti hluku, aby se nepřenášely vibrace od šicího stroje do stěn. Je vyroben z desky s deklarovanou teplotní odolností, která se používá na kuchyňské linky, takže na něm mohu i v bezpečí žehlit,“ upřesňuje Markéta.

Foto: Archiv čtenářky

Umístění jednotlivých polic bylo třeba důkladně promyslet.

V komoře, jak píše, není okno, což je nevýhoda, jíž bylo třeba odstranit. Na spodní stranu jedné z polic proto Markétin manžel připevnil dvě zářivky vydávající teplejší bílé světlo, které to denní nahrazují. Doplňuje je hlavní svítidlo nad dveřmi.

Manžel paní Markéty v místnosti rozvedl také elektřinu. Na obou stranách stolu, hned pod deskou, je dvojzásuvka, přičemž na zdi uprostřed za stolem je přichycená ještě prodlužovačka se třemi dalšími zásuvkami. Tu lze kdykoli vyjmout a roztáhnout. Nechybí ani datová zásuvka LAN pod stolem, kabel z ní je vyveden bočním žlábkem ve zdi nad stůl.

Foto: Archiv čtenářky

Po obou stranách stolu jsou zásuvky pro možnost připojení dalších přístrojů.

„Když jsme se připravovali na rekonstrukci dílny, tak jsem se snažila najít inspiraci na internetu, ale moc jí bohužel nebylo. Tak snad ta naše pomůže někomu dalšímu,“ zakončila svůj dopis Markéta.

Foto: Archiv čtenářky

V nové komoře má čtenářka nejen pracovní stůl na své oblíbené šití, ale vyzbylo i dost místa na úložné prostory.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám