Hlavní obsah

Do malého bytu se vešly moderní i historické prvky, klaustrofobie v něm nehrozí

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Proměna bytu o 42 m2 v Berouně vnesla do malých místností vzdušnost a moderní rozměr. Majitel byt vybavil lehkým moderním nábytkem, hodinami z 19. století, židlemi z vesnické hospody, bruselským porcelánem a figurkami.

Foto: Milan Malíček, Právo

Obývací část místnosti je opticky spojena s ostatními takřka černou výmalbou stěny. S černou kontrastují minimalistické bílé skříňky, s nimi zase nově čalouněné křeslo z blešího trhu a staré ptačí klícky.

Článek

Byt 2+kk se nachází v panelovém domě v zelené lokalitě, z oken jsou vidět kopce Českého krasu. Stav bytu byl při koupi původní, takže v něm nechybělo umakartové jádro, typizovaná kuchyňská linka, plastové skládací dveře a lino na podlaze.

Dispozice bytu zůstala po rekonstrukci stejná, přesto stačilo pár zásadních změn, aby působil prostorněji a luxusněji.

Příčka pryč, beton přiznat

Samozřejmostí bylo položení nových podlah z lamina. Podhledy v chodbě, koupelně a na toaletě pomohly zvýšit zvukovou izolaci, nový štuk na stěnách nahradil staré tapety.

Pouze ložnice přiznává jednou stěnou, že jde o panelákový byt. Zeď za postelí je oškrábaná až na beton, který v impregnované podobě působí velmi moderně.

Foto: Milan Malíček

Pojízdný jídelní stůl lze kdykoli přesunout. Bílá barva a minimalismus stolu doplňují staré židle.

Původní příčka oddělující kuchyňský kout od obývací části se ukázala jako zbytečná. Prostor kuchyně byl tak malý a tmavý, že bylo lepší ho spojit s obývákem. Do kuchyně se tak vešla nová moderní kuchyňská linka ve tvaru písmene L, skříň na užitečné i estetické věci a dokonce jídelní stůl. Je na kolečkách, takže ho lze odsunout kamkoli do prostoru.

Foto: Milan Malíček

Nesourodé věci na skříni i v ní vedle sebe působí nenuceně a přirozeně.

Při vyzdívání jádra se podařilo nepatrně rozšířit koupelnu (140 x 180 cm). Opticky ji ještě zvětšují světlé tóny, velkoformátová dlažba a obklady. Původní vanu nahradil sprchový kout, vedle kterého se vešla i pračka.

Černá, bílá, přírodní

Majitel si pro zařízení bytu vybral praktické, lehké kousky z Ikea, které se snadno přemísťují. Kuchyňská linka, jídelní stůl a skříňky obývací stěny jsou bílé. Kontrastují s téměř černým podkladem stěny, vedoucím od kuchyňské přes jídelní po obývací část místnosti.

Foto: Milan Malíček

Přiznaný beton na stěně je naimpregnovaný. Dodává ložnici jednoduchost a nádech avantgardy. Závěsné svítidlo a lampy na větvi se k betonové šedi hodí.

A naopak - prosklená skříň s černou konstrukcí dovolí vyniknout bílým figurkám a porcelánu i skleněným dózám, které jsou v ní vyskládány, zatímco konstrukce před černým podkladem téměř zaniká.

Foto: Milan Malíček

Historická a nová figurína - doplňky ke komodě v ložnici.

Přírodní tóny do místnosti vnášejí drobné doplňky, jako např. koberec, konferenční stolek nebo majitelem dodané březové nohy ke spodním skříňkám obývací stěny.

Teplé světlé odstíny převažují v předsíňce, koupelně i v ložnici. Na betonové stěně vyniká větev, na níž jsou upevněny dvě industriálně laděné lampy.

Foto: Milan Malíček

V předsíni je ještě třeba vymalovat a dodat skříň, která nahradí komodu.

Ubytované příběhy

Moderní vybavení bytu vkusně ladí se starými židlemi kolem jídelního stolu. Jednu majitel našel ve sklepní kóji k bytu krátce po nastěhování. Další pak objevil na šumavské chalupě svých známých, zbytek pochází z likvidace jedné venkovské hospody.

Foto: Milan Malíček

Výtvarná pomůcka pro kreslení rukou slouží jako věšák.

Záliba ve věcech s příběhem ho často přivádí na bleší trhy, a to i do zahraničí. Nedaleko Waterloo pořídil nádherné křeslo, které je v novém čalounění dominantou obývací části ještě spolu se židlí Merano značky Ton.

Staré ptačí klícky na skříni v obývacím pokoji pocházejí z bleších trhů ve Francii a v Belgii. Unikátní jsou restaurované funkční francouzské kyvadlové hodiny z roku 1820 zakoupené v Belgii. V prosklené skříni v kuchyni jsou repliky slavných figurek a porcelánu z duchcovské sklárny, která za své výrobky sklidila obrovský úspěch na Expu 1958.

Foto: Milan Malíček

Koupelna získala po vyzdění a výměně vany za sprchový kout prostor. Opticky ji ještě zvětšují velkoformátové dlaždice.

Porcelánové ruce na skříňce jsou formy, na kterých se vyrábějí gumové rukavice. Jedna forma je z Německa od firmy Rosenthal, druhá z duchcovské porcelánky.

Ruka ve stěně v předsíni - pomůcka pro malování - funguje jako věšák. Krejčovské figuríny slouží v ložnici jako designový doplněk i k odkládání šatů. Stará figurína patřila majitelově babičce, která si na sebe šila většinu šatů sama.

Foto: Milan Malíček

Původní kuchyňský kout za příčkou nahradila jednoduchá linka ve tvaru písmene L.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám