Hlavní obsah

Z běžných nákupních vozíků mohou vzniknout osobitá křesla i židle

Novinky, tnk

Rozhodně vás nechceme nabádat ke kradení vozíků z nákupních center, pokud se vám ale naskytne možnost recyklovat jeden starý a nevyužívaný, máme pro vás inspiraci. Díky laku a polstrování ho můžete proměnit v celkem trendy nábytkový kousek.

Foto: KSL Living (2x)

Nákupní vozíky s polstrováním překvapivě zapadnou i do luxusnějších interiérů. Můžete si je vytvořit sami, nebo je koupit už hotové.

Článek

Využívání nepotřebných materiálů z běžného konzumního života se stává stále více trendy. Z nepotřebných bot flip flopek tak vznikají lampy, z plastových konví na zalévání lustry, z pet lahví dekorativní umělecká díla aj.

Využití mají i nákupní vozíky, které je někdy možné získat například ze skládek odpadu, zařízení určených na recyklaci nebo dokonce přímo v obchodech, kde mají vozíky, které jsou rozbité či už nevyužívané.

Základem je ale jejich vhodné povrchové ošetření proti korozi. Nezapomeňte proto využít základní barvu s vysokou antikorozní ochranou na kovové předměty. Vozík pak můžete použít venku i na venkovní terase.

Pokud už je starší, vyplatí se případně využít drátěný kartáč na odstranění případné rzi, nátěr je ostatně vhodné nanášet jen na čistý, odmaštěný a hlavně rzi zbavený povrch.

Foto: Reestore

Křeslo s názvem Annie od designérského studia Reestore.

Většina sedacího nábytku z vozíků vzniká odstraněním přední části pilkou na železo. Přední díl ale můžete také ohnout a využít jej pro vytvoření lenošky. Pokud chcete vyrobit židli, pokračujte i odstraněním většiny bočních stěn.

Pokud ale máte zálusk na křeslo, tak loketní opěrky vytvoříte právě ohnutím nebo zkrácením bočních stěn vozíku. Kolečka můžete nechat nebo odstranit, v závislosti na tom, zda chcete mít kolečkové křeslo, nebo obyčejnou židli.

Foto: KSL Living

Z nákupního vozíku může vzniknout křeslo i židle.

Vozík můžete přizpůsobit svému vlastnímu vkusu a barevným preferencím. Obecně tento kus dobře vynikne v sytých a zářivých tónech a v interiérech zařízených ve stylu pop-artu, ve kterém rozhodně mají prvky z konzumní společnosti své místo. [celá zpráva]

Foto: Stiletto

Posezení v nákupních vozích je designovým zpestřením minimalistických interiérů.

Z vozíku může vzniknout nejen křeslo či židle, ale i úložný prostor, osvětlení nebo konstrukce pro kolébku.

Nákupní vozík může zazářit i jako součást svébytného uměleckého díla

Umělkyně Sylvie Fleuryová před lety nabarvila nákupní vozík zlatou barvou a postavila ho na výstavní piedestal s použitím zrcadla. Tento muzejní kousek navazuje na slavnou záchodovou mísu vystavenou umělcem Marcelem Duchampem, která se zapsala do dějin umění.

Za pozornost stojí í díla umělkyně Lindy Dolackové, která se také zaměřuje na prvky moderní konzumní společnosti.

Foto: archiv Lindy Dolackové

Umělkyně Linda Dolacková využila nákupní vozík jako stěžejní prvek pro svá umělecká díla.

Proměněné nákupní vozíky zpestří běžné moderní interiéry a dodají jim šmrnc. Podobně mohou zafungovat i další recyklované předměty. Inspirovat se můžete třeba projektem 3xR s podtitulem „Redukuj, renovuj, recykluj“. [celá zpráva]

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám