Hlavní obsah

Vila Jana a Antonie Novotných je prostornější, než se na první pohled zdá

Novinky, Text: Eva Erbanová, editace: tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stavba manželů Novotných v Táboře od architekta Theodora Petříka je umístěna poblíž významných památek. Z toho důvodu se její autor rozhodl opticky potlačit velikost tak, aby neubírala historicky významným stavbám pozornost.

Foto: Publikace Slavné vily Jihočeského kraje

Vila s adresou: Příběnická 1105, Tábor

Článek

Manželé Jan a Antonie Novotní pověřili v roce 1913 vypracováním projektu své vily architekta Theodora Petříka. O majiteli Janu Novotném víme, že ve vile po první světové válce provozoval jeden z největších krejčovských závodů v Táboře.

Architekt Petřík byl táborským rodákem a dobře tak znal prostředí, ve kterém stavba vznikla. Byl ostatně i uznávaným expertem co se týká souladu nových staveb s historickým prostředím. V projektu vily pro manžele Novotné, která stojí v sousedství památkově cenné Bechyňské brány a hradu Kotnova, Petřík svoji specializaci dost uplatnil.

Foto: fotografie z publikace Slavné vily Jihočeského kraje

Stavba je ojedinělou českou kubistickou stavbou v jižních Čechách.

Nedlouho před vznikem stavby rozvířili debatu o nutnosti souladu novostaveb s historickým kontextem architekti sdružení v Klubu Za starou Prahu. A protože tito architekti dospěli kolem roku 1911 ke krystalickým tvarům kubistické architektury, není divu, že Petřík se ve svých táborských projektech inspiroval i kubistickými tvary. Ty se u vily manželů Novotných projevily v kosočtvercových rámech a pyramidových ozdobách obou štítů i v jiných detailech.

Právě díky těmto kubistickým prvkům se vila stala jediným zástupcem českého kubismu v jižních Čechách před první světovou válkou.

Foto: fotografie z publikace Slavné vily Jihočeského kraje

Chloubou vily jsou a pyramidkové ozdoby ve štítech.

Theodor Petřík měl za to, že je nutné, aby u domu na dohled od slavných táborských památek potlačil jeho velikost. Použil k tomu několik optických klamů. Mansardovou střechu na bocích vily například spustil co nejvíc dolů, aby vila působila dojmem přízemní stavby.

Zdůraznil i souběžnost hřebene střechy s hřebenem Bechyňské brány. Nenápadnost stavby měla podpořit i střídmost dekorací na jejím zevnějšku. Dnes slouží vila zčásti k obývání a zčásti k podnikání svých nových majitelů.

V Trmalově vile na adrese Vilová 11 na Praze 10 ve Strašnicích je momentálně k vidění výstava Slavné stavby manželů Milady a Theodora Petříka, která vznikla ke 120. výročí narození Milady Petříkové.

Výstavu je možné zhlédnout až do 9. září vždy v úterý a pátek ve 14 a 16 hodin, nebo v sobotu a v neděli 5. a 6. září na základě objednávky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám