„S panem architektem Igorem Davidem jsme si velmi rozuměli. Nápady, jak co udělat, padaly z obou stran. Přitom jsme se ale drželi nastaveného rozpočtu, čemuž hodně pomohla skutečnost, že jsem si všechny elektropráce dělal sám. Vytvořili jsme nakonec byt, kde se cítím opravdu jako v novém,“ napsal nám na úvod Jiří.

Ač je to stále ten samý byt, po rekonstrukci se v něm majitel cítí jako v novém.

Ač je to stále ten samý byt, po rekonstrukci se v něm majitel cítí jako v novém.

Čtenář se do bytu přistěhoval s rodiči, když mu bylo jedenáct let, od té doby v něm žije a založil zde i rodinu. Nyní v něm bydlí společně se svou ženou, dospělou dcerou a psem.

Bylo zřejmé, že za tu dobu bylo třeba byt již důkladně rekonstruovat a zároveň se i změnily nároky rodiny na jeho podobu. Na ploše 69 m2 bylo třeba provést několik úprav.

Kuchyň při rekonstrukci ztratila jeden metr své délky, při jejím běžném provozu to však vůbec není patrné.

Kuchyň při rekonstrukci ztratila jeden metr své délky, při jejím běžném provozu to však vůbec není patrné.

Kuchyň s obývákem je teď více propojena.

Kuchyň s obývákem je teď více propojena.

„Změnili jsme dispozici předsíně, vybourali vestavěné skříně a obložili stěnu. Nyní, když od nás odchází osm lidí, nikdo se netísní, protože se do místnosti, jíž teď říkáme hala, všichni vejdou,“ pochvaluje si čtenář.

Hezkým detailem je výběr čtyř barev pro čtveřici židlí u stolu.

Hezkým detailem je výběr čtyř barev pro čtveřici židlí u stolu.

Také původně oddělenou kuchyň a obývací pokoj nechal Jiří propojit do dnes běžnějšího společného prostoru. Na pomezí kuchyňské a obývací části vznikla malá jídelní zóna. Jednotlivé funkční prostory jsou od sebe odděleny například stylem osvětlení. Každý prostor lze nasvítit několika různými způsoby, tak aby rodina mohla vytvořit na každém z míst požadovanou atmosféru.

Lodžie je zasklená pro větší tepelný u zvukový komfort v interiéru bytu.

Lodžie je zasklená pro větší tepelný i zvukový komfort v interiéru bytu.

„Zvětšením koupelny jsme nepřišli o prostor pro WC, ale ubrali jsme 1 m ze staré kuchyně. V nové to není vůbec patrné. Nejdůležitější je ovšem, že se koupelna objemově zvětšila, takže máme velkou vanu, velkou sprchu, odhlučněné potrubí i šachtu,“ vypočítává Jiří. V koupelně a na toaletě přibylo podlahové topení.

V obýváku jsou nové, skleněné dveře, který jeho vzhled odlehčují.

V obýváku jsou nové skleněné dveře, které jeho vzhled odlehčují.

Rodina pana Jiřího při rekonstrukci nezapomněla ani na instalaci bezpečnostních prvků. Za myčkou a v šachtě jsou umístěny snímače úniku vody, v šatně a opět v šachtě jsou pak také kouřové snímače. Provoz topení je řízen automaticky, pomocí bezdrátového termostatu. Každý pokoj je řízen samostatně.

Na zdech v předsíni, jejíž podoba se měnila nejvýrazněji, přibyly obklady.

Na zdech v předsíni, jejíž podoba se měnila nejvýrazněji, přibyly obklady.

Stěnu s dveřmi zakrývají v ložnici vestavěné skříně.

Stěnu s dveřmi zakrývají v ložnici vestavěné skříně.