Protože dům patří mezi památkově významné stavby, bylo zřejmé, že jeho základní tvar a vnější podoba se nebudou smět měnit. Architekti se proto soustředili s velikou důkladností na proměnu vnitřku, kde provedli radikální úpravy.

Zbavili se veškerých podlah a stěn uvnitř stavby a zachovali jen obvodové cihlové zdivo. Dům rovněž prohloubili a na úrovni povrchu země i na úrovni prvního patra rozšířili. Původní celkovou plochu domu 216 m2 zvětšili na 298 m2.

Dům za noci září do okolí jako lucerna.

Dům za noci září do okolí jako lucerna.

FOTO: Jack Hobhouse

Ač na pohled starý cihlový dům, po totální rekonstrukci má všechny vlastnosti moderního energeticky úsporného obydlí.

Ač na pohled starý cihlový dům, po totální rekonstrukci má všechny vlastnosti moderního energeticky úsporného obydlí.

FOTO: Jack Hobhouse

Jeho vnitřní uspořádání je nyní nové a odpovídá lépe potřebám majitele. Hlavním důvodem tak rozsáhlých úprav byla změna charakteru historické budovy z hlediska energetické úspornosti.

Díky důkladnému zaizolování veškerých stěn z vnitřní strany a osazení dvojitých oken má stavba nově vzduchotěsnou obálku a funguje jako pasivní dům. Jak podtrhují architekti, tzv. karbonová stopa, kterou dům za sebou po celá desetiletí zanechával, byla těmito úpravami významně ztenčena.

Srdcem domu je nově vytvořené schodiště ze dřeva amerického černého ořešáku.

Srdcem domu je nově vytvořené schodiště ze dřeva amerického černého ořešáku.

FOTO: Jack Hobhouse

Dřevěné schodiště je doplněno spoustou zajímavých a povedených detailů.

Dřevěné schodiště je doplněno spoustou zajímavých a povedených detailů.

FOTO: Jack Hobhouse

Do těla schodiště jsou implementované i prvky osvětlení.

Do těla schodiště jsou implementovány i prvky osvětlení.

FOTO: Jack Hobhouse

Autoři projektu přiznávají, že s místním stavebním úřadem museli vést vleklé debaty téměř o každý detail projektu. Z úcty k charakteru místní zástavby dodrželi u přístavby stejnou cihlovou fasádu jakou má původní dům.

Nově přistavěná část je od již existující stavby oddělena úzkým proskleným pásem, který je vertikálně orientovaný. Právě svislý prosklený pás, který v noci září do tmy, dal projektu jeho přízvisko - Lucerna (The Lanterne).

Úzký prosklený pruh přivádí do interiéru příjemné množství denního světla.

Úzký prosklený pruh přivádí do interiéru příjemné množství denního světla.

FOTO: Jack Hobhouse

Kuchyň s jídelní zónou nabízí výhled do zahrady.

Kuchyň s jídelní zónou nabízí výhled do zahrady.

FOTO: Jack Hobhouse

Architekti si veškerý nábytek nechali vyobit na míru svou sesterskou firmou.

Architekti si veškerý nábytek nechali vyobit na míru svou sesterskou firmou.

FOTO: Jack Hobhouse

Srdcem nově uspořádaného domu se stalo schodiště, které je hlavní životní tepnou budovy. Vyrobeno je z amerického černého ořešáku a architekti si dali záležet, aby na každém patře jeho těleso vyniklo. Jako letitý strom prochází všemi podlažími až k pracovně majitele umístěné pod střechou.

Velké množství nábytku je podsvíceno.

Velké množství nábytku je podsvíceno.

FOTO: Jack Hobhouse

FOTO: Jack Hobhouse

Mnoho ze dřeva vyrobených prvků v domě se svým materiálem odkazuje k centrálnímu schodišti.

Mnoho ze dřeva vyrobených prvků v domě se svým materiálem odkazuje k centrálnímu schodišti.

FOTO: Jack Hobhouse

Architekti při zařizování interiéru volili přírodní materiály. Právě z nich je vyroben veškerý na zakázku vyrobený nábytek a úložné prostory.

Aby byla zachována stylová jednolitost v domě, svěřili architekti výrobu všech dřevěných prvků a nábytku sesterské společnosti Fraher and Co.

Majitel domu si přál zakomponovat východní prvky do interiéru domu.

Majitel domu si přál zakomponovat východní prvky do interiéru domu.

FOTO: Jack Hobhouse

V podkroví domu je umístěna pracovna majitele.

V podkroví domu je umístěna pracovna majitele.

FOTO: Jack Hobhouse

Snížené přízemí (vlevo) a přízemí

Snížené přízemí (vlevo) a přízemí

FOTO: Fraher Architects (3x)

První (vlevo) a druhé patro

První (vlevo) a druhé patro

Loft (vlevo) a střecha

Loft (vlevo) a střecha