Hlavní obsah

Krása a elegance přírodního i umělého kamene v interiéru

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V přírodně laděných interiérech se uplatní kámen teplých odstínů, zejména v kombinaci se dřevem. S bílou, s odstíny šedé až černé si zase rozumějí kov a sklo moderních bytů.

Foto: WILD STONE (2x)

Stěna pokrytá lehčeným obkladem štípaného pískovce Roma ladí barvou s interiérem a působí jemně. Cena 995 Kč/m2.

Článek

Kvalitu a vlastnosti přírodního kamene oceníme především u kuchyňských desek. Díky minimální tepelné roztažnosti je rovněž vhodný k obložení krbu. Umělý kámen bývá zase tvarově a barevně variabilnější. Čím se ještě liší přírodní a umělé materiály?

Foto: STEGU

Sádrový kamenný obklad Venezia imituje skládané kamenné úlomky malé tloušťky, vrstvené na sebe v přírodním stylu. Cena 970 Kč/m2.

Přírodní kámen

Pro každý přírodní kámen platí: co kus, to originál svou barvou i kresbou. Výrobci povrch kamene upravují podle jeho druhu do luxusního vysokého lesku, ale i do matu. Nadčasovými úpravami jsou patina, opalování a kartáčování.

Mramor, žula, travertin, vápenec, pískovec se používají pro pracovní desky, obklady krbových kamen, ostění, ale i na podlahy. Způsob využití přírodního kamene by měl korespondovat s jeho vlastnostmi a tvrdostí. Podle Mohsovy stupnice tvrdosti má mramor tvrdost mezi 3–4, žula 6 až 7. Na hojně zatěžovanou pracovní desku je lepší zvolit kámen tvrdší, tedy žulu.

Foto: BAUHAUS

Prostor pro sprchování s oblázky na zemi. Pásy na podlaze i stěně dekorují ostatní zóny koupelny. Mozaika z přírodního kamene, 30 x 30 cm. Cena 95 Kč/kus.

Kamenná pracovní deska může někomu připadat chladivá, ale lze ji temperovat speciální rohoží instalovanou pod pracovní desku. Přírodní kámen si rozumí také s podlahovými topnými systémy, takže teplo nohou je zaručeno.

Kámen odolává extrémně vysokým teplotám, snáší teploty nad 1000 °C, neměl by však být následně prudce zchlazován.

Foto: WILD STONE

Praktické tmavé obložení krbu kamenným obkladovým aglomerátem ve tvaru štípaných břidlicových úlomků. Monte Negro za 890 Kč/m2.

Chceme-li jemně vyhlížející unikátní podlahu, ale i svislé plochy např. do chodby, koupelny, kuchyně nebo do zimní zahrady, vybíráme z tzv. kamenných koberců. Tvoří je celistvá vrstva drobných i větších kamínků spojených pryskyřicí v plátech.

Mezi kamínky jsou např. říční valouny, mramorové oblázky. Koberec je bezespárový, nepropustný.

Umělý kámen

Pro umělý – kompozitní – kámen je typická výjimečná tvrdost, nenasákavost, odolnost vůči poškrábání, vysokým teplotám, bakteriím, chemikáliím, skvrnám. Tvarovou variabilitu oceňují designéři, uživatelé potom na omak hřejivější povrch ve srovnání s přírodním kamenem.

Foto: STEGU

Betonový obklad Nepal kolem krbu je hluboce vyřezávaný, lehký a odolný proti vlhkosti a poškození. Cena 740 Kč/m2.

Umělý kámen je z přírodních minerálů, pigmentů a akrylového polymeru, např. z písku nebo nadrcené směsi kameniva spojené pojivem (pryskyřice, cement) a smíchané s dalšími přísadami jako pigmenty, sklo.

Díky výrobním technologiím se svým vzhledem úspěšně přibližuje přírodnímu kameni.

Foto: BAUHAUS

Umělý obkladový kámen New Caroline je paropropustný, mechanicky odolný. Rozměr 39 x 11,2 x 3 cm od 799 Kč/m2.

Vyrábí se pod různými obchodními názvy – Corian, Hanex, SolidStone, HiMacs, Staron. Složení materiálu se od sebe příliš neliší, rozdílný může být podíl minerálů, kvalita akrylového polymeru, nabízená barevná škála.

Konglomerovaný – technický – kámen, např. Technistone, je složením podobný přírodnímu kameni. Obsahuje kolem 90 % přírodního materiálu. Vyrábí se smícháním potřebných ingrediencí, které oproti přírodnímu kameni minimalizují nasákavost a zvyšují pružnost desek. Akumuluje do sebe teplotu okolního prostředí, což je výhodné u dlažby v kombinaci s podlahovým topením.

Foto: DŘEVOJAS

Dvířka plná oblázků – kámen může být přítomen na koupelnovém nábytku jako obrázkový motiv zásuvky s prosklenou čelní plochou.

Lehčené kamenné obklady – kamenný obkladový aglomerát – se díky nízké váze používají na stěnové konstrukce, třeba i ze sádrokartonu, ve tvarech štípaných skalních úlomků, lámané skály. Obklady je vhodné spárovat.

Péče o kámen

Povrchy přírodního, umělého kamene i kamenné koberce běžně čistíme suchou cestou, vysáváme, zametáme.

Foto: STEGU

Kámen vhodný do interiéru se dá díky svým vlastnostem využít i v exteriéru.

Lesklé povrchy přírodního kamene oživíme lešticí pastou s obsahem přírodních vosků. Syntetické vosky lze přidat do vody, kterou povrchy čistíme. Prach a běžné nečistoty odstraníme vlhkým mopem. Mírnou nasákavost přírodního kamene posilujeme impregnací podle doporučení výrobce.

Foto: STEGU

Obklady Nepal Frost použité v koupelně.

Pomůžeme takto zejména žule, která sákne tekutiny včetně oleje podstatně více než mramor. Ten je zase na rozdíl od žuly citlivější na kyselé tekutiny a agresivnější čištění, proto již ve výrobě prochází trvalou impregnací. Přesto je lepší, když mramor čistíme šetrně pH neutrálními čisticími prostředky.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Případné poškození umělého kamene se dá snadno opravit. Škrábance a drobné vrypy odstraníme broušením a přeleštěním.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám