Hlavní obsah

Rodinná vila překonává šestimetrový výškový rozdíl parcely

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pozemek s převýšením šest metrů je v rovinatém Holandsku nevídaná věc. Když se proto majitel takové parcely obrátil na architekty ze studia Hilberinkbosch Architects s žádostí o návrh rodinné vily, s radostí skočili po příležitosti vypořádat se s neobvyklou výzvou. Klientovi postavili dům, který nazvali Vila Duna.

Foto: René de Wit

Návrh vily je inspirovaný dílem tří velkých architektů dvacátého a jednadvacátého století.

Článek

Pozemek je prakticky ze tří stran obklopen zelení, z jedné pak borovým lesem. Na severu k němu pak zasahuje jedna z „odnoží“ duny národního parku Utrechtse Heuvelrug. Právě ta je příčinou tak velkého výškového rozdílu na parcele.

Foto: René de Wit

Na fasádách domu architekti kombinují tři hlavní materiály - beton, cihly a dřevo.

Foto: René de Wit

V prvním poschodí je také velká terasa, z níž lze sestoupit po krátkých schůdcích na zahradu.

Klient si byl unikátnosti pozemku dobře vědom a k jistému překvapení i potěše architektů nežádal běžný venkovský dům, ale stavbu ve stylu ikon moderní architektury.

Představoval si „scénickou přirozenost“ běžnou pro díla Franka Lloyda Wrighta, s otevřeností charakteristickou pro projekty Miese van der Rohe a jistou „hmatovou významnost“, jež je typická pro objekty navrhované Peterem Zumthorem. Tomu všemu se holandští architekti snažili vyhovět.

Foto: René de Wit
Foto: René de Wit

V přízemí východního křídla je bazén. Posuvné skleněné dveře lze kdykoli otevřít a celý prostor propojit s exteriérem.

Dům je tvořen dvěma křídly, jež mezi sebou svírají pravý úhel. Proti severnímu křídlu je na jižní straně pozemku umístěna garáž, od níž vedou dlouhé cihlové zdi. Centrální prostor funguje jako chráněný dvůr, který je z velké části vybetonovaný.

Základní uspořádání interiéru domu architekti vzhledem ke specifickému prostředí pozměnili. Přízemí budovy slouží především jako klidová a relaxační zóna. Jsou zde veškeré ložnice, pokoj pro hosty, pracovny a příslušné koupelny. To vše je především v severním křídle. Velkou plochu východního křídla zabírá v přízemí vnitřní bazén.

Foto: René de Wit

Obě patra domu spojuje elegantní schodiště.

Foto: René de Wit

Zajímavým prvkem zařízení vily je knihovna ze skleněných tabulí a kmenů břízek.

Tři stěny jeho místnosti jsou prosklené, což podporuje pocit, že se člověk koupe venku, i když na dvoře v zimě právě leží závěj sněhu. Anebo je možné v teplých dnech všechny posuvné dveře otevřít a bazén využívat jako venkovní.

Tzv. denní zónu, neboli společné prostory vyhrazené pro každodenní aktivity rodiny, nalezne návštěvník v prvním patře, kam vystoupá po elegantním šnekovitě se stáčejícím schodišti, jež má sněhobílé stěny a dřevěné stupně.

Foto: René de Wit

Díky umístění společenské zóny do prvního patra mají obyvatelé po celý den hezčí výhled do okolní krajiny.

Foto: René de Wit

Tenké, dlouhé cihly využili architekti i v interiéru.

Rodina tak tráví čas v obývacím pokoji, případně v jídelně propojené s kuchyní v horním patře, odkud má lepší výhled na okolní les. Na této úrovni je i velká terasa, odkud se dá sejít ven na zahradu.

To, čím vila na první pohled upoutá pozornost, je volba materiálů. Beton má například stejný odstín, jako písek nedaleké duny. Čistý, pohledový beton střídají stěny postavené z tenkých, ovšem někdy až metr dlouhých cihel, které mají barvy z palety taupe, oranžovou a zelenou. Tato škála odpovídá odstínům kůry okolních borovic.

Foto: René de Wit

V Obývacím pokoji nechybí krb a ani televize.

Vše pak doplňují všudypřítomné prvky ze dřeva, které mají na některých místech vertikální směrování, stínicí prvky jsou však orientovány horizontálně.

Stejným způsobem, jakým jsou řešeny fasády domu, je navržen také jeho interiér. Nás v domě zaujala především knihovna ve studovně, již navrhl a vytvořil designér Piet Hein Eek ze skleněných tabulí podpíraných nařezanými částmi kmenů bříz.

Foto: Hilberinkbosch Architects

Uspořádání přízemí

Foto: Hilberinkbosch Architects

Uspořádání prvního patra

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám