Hlavní obsah

Vybrat správný sprchový kout není tak jednoduché, jak se zdá

Právo, Gisela Růžičková

Při výběru sprchového koutu zvažujeme kromě designu a typu konstrukce také jeho tvar, velikost i způsob otevírání dveří, materiál a cenu. Jak se rozhodnout správně?

Foto: KOUPELNY PTÁČEK

Sprchová zástěna Concept 300 (19 157 Kč bez DPH), čtvrtkruh - sklo, rozměr: 900 x 1900/R 504 mm, stříbrná lesklá/čiré AP sklo.

Článek

Sprchový kout má vždy ladit s dispozicí a celkovým vzhledem koupelny. Ale hlavně má být kvalitní a dlouho vydržet.

Foto: WWW.RAVAK.CZ

Spojením sprchového koutu s hlubokou vaničkou získáme ideální řešení vhodné jak pro sprchování, tak ale i pro koupání, a to všude, kde je vítaná na malém prostoru maximální všestrannost.

A nejen proto, že si sprchový kout pořizujeme na delší dobu. Výběr je dostatečný ve všech cenových relacích.

Vzhled a typ konstrukce

Odlehčený moderní design má bezrámová konstrukce složená jen z bezpečnostních skel a pantů nebo ustavovacích profilů, kterými jsou skla přichycena ke zdi.

Foto: POLYSAN

Sprchová zástěna Vitra Line (21 376 Kč), obdélník 1000 x 1200 mm, čiré sklo.

Moderní ráz a dokonalou funkčnost nabízejí i půlrámové konstrukce bez svislých vnitřních profilů. Díky posuvným dveřím šetří v koupelně místo.

Foto: SAPHO

Deep 100x90, hluboká sprchová vanička 100 x 90 x 26 cm, bílá s podstavcem za 6230 Kč, sprchové rámové dveře DEEP, posuvné, horní a spodní zdvojená ložisková kolečka umožňují bezproblémový chod, cena 6490 Kč.

Nejrozšířenější jsou sprchové kouty rámové, u kterých jsou skla zasazena do obvodové konstrukce, což zvyšuje jejich odolnost proti nešetrnému zacházení.

Foto: JIKA

Variabilní skleněné stěny Pure využívají 6 formátů v několika rozměrech. Stěny jsou z bezpečnostního skla o tloušťce 8 mm a jsou kompatibilní s širokým sortimentem sprchových vaniček.

Tvar a velikost

Podle dispozice prostoru můžeme volit mezi čtvercovým, obdélníkovým nebo čtvrtkruhovým sprchovým koutem ve velikosti od 75 x 75 cm až po 90 x 120 cm.

Foto: SAPHO

Luneta - sprchová akrylátová vanička, obdéník 100 x 80 x 4 cm, cena 7200 Kč.

Můžeme také využít praktických vlastností sprchových dveří v kombinaci s pevnou stěnou, které nás nijak nelimitují (až 100 x 200 cm). Součástí sprchového koutu může být klasická akrylátová vanička, hlubší sedací vanička či naopak exkluzivní mělká vanička z litého mramoru nebo odtokový žlab.

Způsob otevírání dveří

Posuvné - dveře nezasahují do prostoru koupelny a tím šetří místo. Navíc po nich stéká voda do sprchovacího prostoru, aniž by unikala mimo něj. Měly by mít tichý a spolehlivý chod.

Foto: WWW.RAVAK.CZ

Sprchový kout Pivot s novým lesklým rámem (11 690 Kč/čtvrtkruhový půdorys 80 x 80 cm), kde lesk kovu vytváří spolu s hladkými lesklými plochami skla nepřekonatelnou kombinaci.

Zalamovací posuvné - jejich výhodou je velká šířka vchodu při malém rozměru stavebního otvoru. Ani po otevření nedovolí stékání vody mimo sprchový kout.

Foto: WWW.RAVAK.CZ

Nová výplň dveří sprchových koutů Blix v designu „Grafit“ poskytuje atmosféru tajemství, intimity a vlastní svobody díky kouřovému efektu.

Pantové/otočné - dveře s kovovými chromovanými panty/otočnými profily se zdvihovým mechanismem zajišťují aretaci v základní poloze, nadzvednutí nad prahovou lištu a jejich automatické dovírání. Dveře se otevírají do prostoru, případně u otočných profilů dovnitř i ven.

Foto: BAUHAUS

Dveře do niky Heidi (š 77 cm/ 3890 Kč, š 87 cm/ 3950 Kč a š 97 cm/ 3990 Kč), 5mm čiré bezpečnostní sklo.

Otočné pivotové - dveře mají jednoduchý systém otevírání, nevyžadující údržbu. Otevírají se z větší části do prostoru.

Okolní prostory

Kolem sprchového koutu potřebujeme minimální prostor. Aby bylo používání pohodlné, je důležitý způsob otevírání a umístění vstupu. Místo ušetří dveře posuvné nebo zalamovací s otevíráním dovnitř.

Foto: SAPHO

Dragon - výjimečná série sprchových zástěn. Originální dekor skla s potiskem Canvas. Kombinací boční stěny a dveří GD4912SL lze získat obdélníkovou zástěnu 120 x 90 cm.

Těsnost

Do jaké míry je sprchový kout těsný, záleží hlavně na typu konstrukčního řešení. Vsaďme proto na prověřená řešení od renomovaných výrobců s dlouhodobými zkušenostmi v tomto oboru.

Foto: BAUHAUS

Čtvrtkruhový sprchový kout Pinky (4290 Kč bez vaničky), rozměr 80 x 80 x 190 cm, skleněná výplň 5mm bezpečnostní sklo s matným pruhem, jednoduché pojezdy dole, leštěné eloxované hliníkové profily.

Kvalitní materiály

Rámy se nejčastěji vyrábějí z pochromovaného, satinovaného nebo barevně upraveného hliníku. Spoustu výhod má také plastový rám, je odolný vůči nárazům, nekoroduje, objevuje se i v barevném provedení a lze jej upravovat do atypických rozměrů.

Foto: JIKA

Asymetrický kout Tigo (12 296 Kč, sklo arctic, 11 719 Kč s transparentním), rozměry: 100 cm x 80 cm x 190 cm (výška), barva: bílá, chrom, úprava perla GLASS pro snadnou údržbu, keramická vanička (od 4579 Kč), rozměry: 100 cmx80 cm, barva: bílá, chrom.

Výplň z umělé hmoty se aplikuje do sprchových koutů s plastovým rámem. Tyto výplně bývají často v matném provedení nebo se vzorem, což má zcela praktické využití, nejsou tak vidět usazeniny či škrábance.

Výplň může být z kaleného bezpečnostního skla nebo z umělé hmoty. Bezpečnostní skla ve sprchových koutech jsou zárukou bezpečnosti při sprchování. Skleněné výplně jsou opatřeny ochrannou vrstvou kvůli snadné údržbě. Ale lze dokoupit chemické přípravky, které tuto ochranu také zajistí.

Bezpečnostní sklo je k dostání v mnoha barevných provedeních - od transparentního přes různé typy matného až po sklo s dekorem.

Foto: WWW.BETTE.CZ

Sprchová vanička Bette FloorSide, rozměr 120 x 90 cm, bílá barva, cena 33 541 Kč.

Do sprchových koutů s hliníkovým nebo kovovým rámem se obvykle usazují skleněné výplně (ale najdeme je i u koutů s plastovým rámem). Pro snadnou údržbu je důležitá povrchová úprava skla.

Sprchový kout

Vaničku i sprchový kout vybíráme od stejného výrobce a ověřeného dodavatele. Minimální rozměr pro pohodlné sprchování je 80 x 80 cm.

Používáme jen doporučené přípravky pro čištění a údržbu. Vhodnými doplňky jsou sprchové panely, poličky či sedátka.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám