Dnes již není ani stopy po typické socialistické „kostce“ s břízolitovou omítkou a třídílnými okny, která se v sedmdesátých letech minulého století u nás řadila do kategorie vyššího standardu rodinného bydlení.

„Hlavním cílem rekonstrukce byl co nejvíce otevřený dům s důrazem na výhled a maximální komfort,“ říká majitel domu.

„Návrh přestavby se vyvíjel postupně na základě diskusí s architektem Davidem Machačem. Dávám přednost velkorysému přístupu, nebránil jsem se ani výrazným změnám.“ A tak to jediné, co z původního domu zůstalo, je část obvodového zdiva a stropů a garáž.

FOTO: www.mujdum.cz

Určující pro architekta zůstala orientace ke světovým stranám a přístup ze spodní části pozemku – z jižní strany.

Původně čtvercová dispozice se rozšířila dvěma směry – na sever (v hlavním podlaží je zde ložnicová část) a na západ (společný obývací prostor) a dům tak získal více než dvojnásobnou užitnou plochu.

Vstupní hala s otevřeným schodištěm zaujímá téměř celé původní přízemí domu. Bílá velkoformátová dlažba a prosklené zádveří z chodby činí velkorysý vzdušný prostor, zcela odlišný od původního vstupu do domu.

Vstupní hala s otevřeným schodištěm zaujímá téměř celé původní přízemí domu. Bílá velkoformátová dlažba a prosklené zádveří z chodby činí velkorysý vzdušný prostor, zcela odlišný od původního vstupu do domu.

FOTO: www.mujdum.cz

Většinu původního přízemí zaujímá prostorná vstupní hala se schodištěm, z níž se přímo vchází do garáže, technického zázemí a sauny, v zadní části se nachází pokoj pro hosty, sociální zázemí a velká domácí tělocvična.

FOTO: www.mujdum.cz

Otevřené schodiště vede do podélné haly v patře, volně průchozí do společné obývací části. Tento prostor je plně prosklený z jižní i severní strany, směrem na jih pokračuje střešní terasou nad garáží, na severní straně se otevírá na dlážděnou terasu, která je zapuštěna do svahu a vybavena venkovním bazénem.

Halu v patře lemuje stěna s dřevěným obložením a na míru vyrobenými bezfalcovými dveřmi na celou výšku místnosti.

Halu v patře lemuje stěna s dřevěným obložením a na míru vyrobenými bezfalcovými dveřmi na celou výšku místnosti.

FOTO: www.mujdum.cz

„Žijeme mezi prosklenými stěnami, ale přesto tu máme soukromí, v podstatě sem není ze sousedství odnikud vidět,“ zní překvapivé vysvětlení majitele domu.

Zvýšená poloha v patře převyšuje horizont sousední zástavby, přes střechy domů lze za hezkého počasí dohlédnout až na daleké jihomoravské obzory.

FOTO: www.mujdum.cz

Přestože je obývací prostor vybaven velkou kuchyňskou linkou, jídelním stolem pro bohatou hostinu i sezením, není přeplněn nábytkem a vládne tu atmosféra volnosti.

V jižním průčelí domu s ním sousedí pracovna, na opačné straně dispozice, v klidové zóně směřující do zahrady, je umístěna velká ložnice, koupelna a velká šatna.

Společnému obývacímu prostoru dominuje třívrstvá podlaha z palisandrového dřeva. Zlatohnědý barevný odstín a výrazná kresba dávají modernímu interiéru nadčasový přírodní ráz.

Společnému obývacímu prostoru dominuje třívrstvá podlaha z palisandrového dřeva. Zlatohnědý barevný odstín a výrazná kresba dávají modernímu interiéru nadčasový přírodní ráz.

FOTO: www.mujdum.cz

Stavba se inspirovala funkcionalistickou architekturou a využívá vyspělé stavební technologie včetně energeticky úsporného vytápění s tepelným čerpadlem, klimatizace, systémů inteligentního řízení atd.

Navenek poměrně střízlivá architektura budí dojem, že nás uvnitř čeká strohý technicistní interiér v černé, šedé a bílé, jak tomu často dnes bývá u tzv. „minimalistického mainstreamu“.

Vybavení obývacího prostoru je rovněž nadčasové: sedací souprava a lehátko podle originálního návrhu Le Corbusiera, jednoduchá knihovna a kuchyňská linka z lakovaných MDF desek. Doplňuje je originální sousoší tanečnic.

Vybavení obývacího prostoru je rovněž nadčasové: sedací souprava a lehátko podle originálního návrhu Le Corbusiera, jednoduchá knihovna a kuchyňská linka z lakovaných MDF desek. Doplňuje je originální sousoší tanečnic.

FOTO: www.mujdum.cz

Masivní jídelní stůl je rovněž z palisandru. Doplňky majitel domu zvolil v asijském stylu.

Masivní jídelní stůl je rovněž z palisandru. Doplňky majitel domu zvolil v asijském stylu.

FOTO: www.mujdum.cz

Opak je ale pravda. Najdeme tu v citlivě vyváženém poměru krásné palisandrové dřevo, kůži, italskou velkoformátovou dlažbu, travertin, zajímavé nábytkové solitéry od designérských velikánů Le Corbusiera, Miese van der Rohe atd. i výtvarné umění...

V ložnici je jen postel a volný prostor. Prosklenou stěnou se vychází na terasu, okno zakryté žaluziemi vede k novému bazénu v zadní části pozemku.

V ložnici je jen postel a volný prostor. Prosklenou stěnou se vychází na terasu, okno zakryté žaluziemi vede k novému bazénu v zadní části pozemku.

FOTO: www.mujdum.cz

„Snažili jsme se vybírat nejkvalitnější moderní technologie, materiály i vybavení včetně dveří, nábytku, osvětlení atd.,“ vysvětluje David Machač.

„Velmi důležité bylo dbát na precizní provedení. Některé detaily, např. obložení, napojení dveří atd., bylo třeba pro tuto stavbu navrhnout, protože výrobce je neřeší. Nedbalý či nedomyšlený detail ale zkazí i sebelepší dílo.“

Zadní terasa ve druhém podlaží je ze dvou stran obklopena prosklenými fasádami. Přes obývací pokoj je odtud vidět směrem na jih do otevřené krajiny. Na místě nově zasazeného stromu byl původně bazén.

Zadní terasa ve druhém podlaží je ze dvou stran obklopena prosklenými fasádami. Přes obývací pokoj je odtud vidět směrem na jih do otevřené krajiny. Na místě nově zasazeného stromu byl původně bazén.

FOTO: www.mujdum.cz

Díky účelně navržené architektuře, kvalitnímu vybavení a perfektnímu provedení se tu bude dobře bydlet i za mnoho let.

Zeptali jsme se architekta

 

Stávající zastavěná plocha, poloha ve svahu, přístup z jihu, to je řada limitujících faktorů. Znamenaly pro vás velké omezení, nebo naopak?

Omezení, která při rekonstrukci domů vyvstanou, dají danému výslednému řešení punc jedinečnosti a originality.

Je pěkné pracovat na zadání na tzv. zelené louce, bez omezení, ale po pravdě takové projekty vznikají snad jen za studií. Vždy je nějaké omezení, s nímž se musí architekt vyrovnat.

Terasa na střeše garáže má příjemnou dřevěnou podlahu. Zábradlí z čirého tvrzeného skla uvolňuje výhled, vytváří dojem maximálního spojení s okolím a nenarušuje kompaktní hmotu domu.

Terasa na střeše garáže má příjemnou dřevěnou podlahu. Zábradlí z čirého tvrzeného skla uvolňuje výhled, vytváří dojem maximálního spojení s okolím a nenarušuje kompaktní hmotu domu.

FOTO: www.mujdum.cz

A právě ta se často stávají inspirací a ideou konceptu řešení. Nejinak tomu bylo i při rekonstrukci této vily, kde jsme se snažili ze stávajícího stavu vytěžit maximum pro záměry rekonstrukce.

Autor Ing. arch. David Machač (1975)
Architekt a designér, vystudoval fakultu architektury VUT Brno. V r. 2002 založil spolu se svými spolupracovníky – mladými architekty, staviteli a umělci – sdružení ArchFactory, které zajišťuje projektovou a stavební činnost ve všech oborech týkajících se výstavby rodinných, bytových a polyfunkčních domů, tvorby privátních i veřejných interiérů, návrhů uměleckých předmětů, výtvarných a reklamních návrhů, poradenství a kompletní činnosti v architektonické a designové tvorbě.
Napište nám
Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahradu a rádi byste se pochlubili?
Napište nám do redakce na adresu: bydleni@novinky.cz.

www.mujdum.cz