Hlavní obsah

Nemocní v anglickém Leedsu se budou léčit v budově připomínající květináče

Novinky, tnk

Pobočky léčebných Maggie´s center jsou často zdařilými budovami, které bodují v různých architektonických soutěžích. Stojí za tím myšlenka, že právě nemocné by měl motivovat k uzdravení i příjemný prostor. Zajímavý design má mít i nové centrum v anglickém Leedsu, které bude připomínat gigantické květináče.

Foto: Heatherwick Studio (3x)

Světlo bude do budovy proudit světlíky propojujícími jednotlivé části.

Článek

Jedna z největších evropských nemocnic pro pacienty s onkologickým onemocněním bude otevřena v anglickém Leedsu. Organizace Maggie´s, která poskytuje bezplatnou podporu pro lidi, kteří žijí s rakovinou, vyzvala architektonické Heatherwick Studio, aby navrhlo nové centrum v rámci nemocničního areálu St. James. Má jít o jednu z největších poboček organizace vůbec.

Architekti se rozhodli vsadit na velké množství zeleně, které má podle nich podpořit léčbu. Chtějí tak vlastně v hrabství Yorkshire vytvořit obytnou zahradu. To se jim podařilo díky architektonickému konceptu, který místo klasické budovy připomíná spíš shluk mnoha různě vysokých gigantických květináčů.

Foto: archiv Maggie´s Center

Stavba bude zasazena do klasického městského prostředí.

Základem zadání projektu je, aby se noví obyvatelé stavby cítili v léčebném ústavu jako doma a neměli pocit, že jsou v nemocnici. Cílem je vytvořit příjemné, neformální a motivující prostředí poskytující dostatek soukromí pacientům i jejich návštěvám.

„Jsme poctěni, že můžeme spolupracovat s týmem Maggie´s na vzniku nového centra. Naším úkolem je, aby vzniklo zvláštní místo, které bude podporovat lidi postižené rakovinou a inspirovat i personál, který s nimi pracuje," uvedl zakladatel architektonického studia Thomas Heatherwick.

Foto: Heatherwick Studio

Na vrcholu budovy budou prostorné střešní zahrady.

„Kvalitní architektura je životně důležitá pro péči. Centra Maggie´s jsou známá pro svůj tvůrčí přístup k designu,” uvedla výkonná ředitelka Maggie´s Laura Leeová.

Heatherwick Studio bylo založeno v roce 1994 a v současné době je jedním z nejvíce experimentujících designérských studií působících v Británii.

Foto: Heatherwick Studio

I v interiéru mají být pacienti obklopeni zelení.

Stavební povolení na novou budovu bylo vydáno letos v červenci. Velká Británie se tak dočká další přírodou inspirované stavby. Studio Heatherwick je ostatně velkým příznivcem zeleně v městském prostoru, je také autorem vizionářského zatravněného mostu s názvem Garden Bridge. [celá zpráva]

Přinášení zeleně do městského prostředí na střechy nebo fasády domů je stále populárnější. V nizozemském městě Almere mají  třeba stavbu, která ukrývá garážová stání s fasádou pokrytou květináči.

Foto: Jeroen Musch

Na stavbu je zajímavý pohled i v noci - do garáží je skrz pláty zvenku vidět.

Za pozornost stojí i dům od vietnamského studia Vo Trong Nghia Architects. Stojí v Ho Či Minově Městě. I ten je vlastně shlukem velkých obytných květináčů. [celá zpráva]

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám