Hlavní obsah

V Austrálii mají impozantní stavbu s vlaky na střeše

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V australském Collingwoodu mají novou originální stavbu. Na střeše domu inspirovaného pouliční kulturou jsou umístěny tři staré vyřazené vagóny, které zdobí graffiti. Nejde o jedinou tzv. stavbu na stavbě, která v poslední době vznikla. Využití střešního prostoru se v přeplněných městech stává stále populárnějším.

Foto: Zvi Belling (4x), Shem RDC

Architekty inspirovalo k vytvoření nevšední stavby umělecké dílo sprejera Shema.

Článek

Autorem díla je studio ITN Architekti a vedoucím projektu Zvi Belling. Budova je další stavbou ze série inspirované pouliční kulturou. Tematicky navazuje na stavbu Hive Apartments, která byla dokončena v roce 2012. Ta měla graffiti prvky přímo na fasádě. [celá zpráva]

Nyní se architekti rozhodli zrekonstruovat staré vyřazené Hitachi Met vlaky a s pomocí jeřábu je umístili na střechu rekonstruované budovy. Stavba tak doslova získala korunu z vlaků z nerezové oceli.

Foto: Zvi Belling

Vlakové vagóny jsou vyřazené, ale slouží novému účelu.

Architekta inspirovala nostalgie po zrodu graffiti a hiphopové kultury. Právě pokreslené vagóny k ní neodmyslitelně platí.

Předlohou celého projektu je graffiti dílko umělce, který si říká Shem RDC ITN ITN. I interiéry jsou dekorovány sprejem, a jsou tak alternativním prostorem určeným hlavně pro mladé lidi.

Foto: Zvi Belling

Interiér je inspirovaný podobou vlakových kupé.

Ze stavby je působivý panoramatický výhled na město Collingwood, které zůstává centrem graffiti kultury v Austrálii. Stavba je ekologická a má také integrovaný solární ohřev vody.

Stavební konstrukce je založena na technologii stavění mostů. Přizpůsobení výstavby bylo ale v mnoha aspektech nutností – například při umísťování výtahové šachty do nejvyšší úrovně stavby.

Budova dnes může sloužit jako kanceláře, divadlo, bar, kavárna nebo restaurace.

Foto: Zvi Belling

Interiér i exteriér dekoruje záměrné graffiti.

Střešní prostory jsou stále častěji využívány pro netradiční účely. Architekt Victor Vetterlein před časem vytvořil návrh soběstačné pomocné administrativní jednotky nazvané „Moss“ (Micro Office Systems Space), kterou je možné umístit na střechy domů, a rozšířit je tak o kanceláře.

Foto: archiv architekta Vetterlaina

Nevšední stavba připomíná bunkr.

V čínském okrese Tiantai mají například na střeše běžeckou dráhu navrženou architektem Ruanem Hao ze studia LYCS Architecture. [celá zpráva]

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Architekti ze studia Anonymous Architect zase nedávno přišli s nápadem umístit na střechu stavby parkoviště. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám