Autorem díla je studio ITN Architekti a vedoucím projektu Zvi Belling. Budova je další stavbou ze série inspirované pouliční kulturou. Tematicky navazuje na stavbu Hive Apartments, která byla dokončena v roce 2012. Ta měla graffiti prvky přímo na fasádě. [celá zpráva]

Nyní se architekti rozhodli zrekonstruovat staré vyřazené Hitachi Met vlaky a s pomocí jeřábu je umístili na střechu rekonstruované budovy. Stavba tak doslova získala korunu z vlaků z nerezové oceli.

Vlakové vagóny jsou vyřazené, ale slouží novému účelu.

Vagóny jsou vyřazené, ale slouží novému účelu.

Architekta inspirovala nostalgie po zrodu graffiti a hiphopové kultury. Právě pokreslené vagóny k ní neodmyslitelně platí.

Předlohou celého projektu je graffiti dílko umělce, který si říká Shem RDC ITN ITN. I interiéry jsou dekorovány sprejem, a jsou tak alternativním prostorem určeným hlavně pro mladé lidi.

Interiér je inspirovaný podobou vlakových kupé.

Interiér je inspirován podobou vlakových kupé.

Ze stavby je působivý panoramatický výhled na město Collingwood, které zůstává centrem graffiti kultury v Austrálii. Stavba je ekologická a má také integrovaný solární ohřev vody.

Stavební konstrukce je založena na technologii stavění mostů. Přizpůsobení výstavby bylo ale v mnoha aspektech nutností – například při umísťování výtahové šachty do nejvyšší úrovně stavby.

Budova dnes může sloužit jako kanceláře, divadlo, bar, kavárna nebo restaurace.

Interiér i exteriér dekoruje záměrné graffiti.

Interiér i exteriér dekoruje záměrně vytvořené graffiti.

Střešní prostory jsou stále častěji využívány pro netradiční účely. Architekt Victor Vetterlein před časem vytvořil návrh soběstačné pomocné administrativní jednotky nazvané „Moss“ (Micro Office Systems Space), kterou je možné umístit na střechy domů, a rozšířit je tak o kanceláře.

Nevšední stavba připomíná bunkr.

Nevšední stavba může být i střešní kanceláří – připomíná bunkr.

FOTO: archiv architekta Vetterlaina

V čínském okrese Tiantai mají například na střeše běžeckou dráhu navrženou architektem Ruanem Hao ze studia LYCS Architecture. [celá zpráva]

Architekti ze studia Anonymous Architect zase nedávno přišli s nápadem umístit na střechu stavby parkoviště. [celá zpráva]