Na okraji města La Seyne sur Mer koupili vilku, rekonstruovali ji a nyní si svůj život bez slunce, moře a palem na zahradě neumějí už ani představit.

Stavení se nachází na nejjižnějším výběžku Francie, na poloostrově s přírodní rezervací.

„Je to na kopci nad mořem, s úžasným výhledem, za který jsem zaplatil 90 % kupní ceny, protože samotná vila za moc nestála,“ poznamenává na úvod náš čtenář. Dům nebyl nový, poslední zásadní změnu prodělal v roce 1982, kdy jej původní majitel kompletně přestavěl.

Majitelé si už neumějí život bez nádherného výhledu na moře a sluníčka představit.

Majitelé si už neumějí život bez nádherného výhledu na moře a sluníčka představit.

V Provence se život rodiny odehrává přes den z velké části venku na terasách.

V Provence se život rodiny odehrává přes den z velké části venku na terasách.

Palmy byly jedním z prvků, které manželům na jihu francie učarovaly.

Palmy byly jedním z prvků, které manželům na jihu Francie učarovaly.

„Tomu odpovídal i stav a vybavení – bez vytápění a klimatizace, s malými jednoduchými okny, omezeně funkční elektroinstalací i rozvody vody. Ale poloha, velikost domu i materiálové a hmotové řešení odpovídalo našim představám,“ vypočítává pan Karel.

Výhodou pro něj a jeho manželku bylo, že si mohli provoz domu před rekonstrukcí na vlastní kůži vyzkoušet a svou koncepci plánovaných úprav ještě doladit.

„Život v domě na břehu moře je prostě jiný než ve vnitrozemí, je nutné používat jiné materiály, ctít místní podnebí… Život probíhá po většinu roku vně domu, na velkých terasách,“ vysvětluje Karel.

V místě není zvykem mít okapy, proto je majitelé nepřidávali ani během rekonstrukce.

V místě není zvykem mít okapy, proto je majitelé nepřidávali ani během rekonstrukce.

Zadání na rekonstrukci bylo v zásadě jednoduché. Mimo jiné i proto, že v oblasti platí stavební uzávěra a rovněž na rekonstrukce se vztahují striktní nároky plynoucí z toho, že jde o lokalitu na území chráněné přírodní rezervace.

Na zahradě je trojúhelníkový bazén.

Na zahradě je trojúhelníkový bazén.

Zahrada je plná bujné středomořské zeleně.

Zahrada je plná bujné středomořské zeleně.

Majitelé chtěli zachovat klasickou "Provence" formu domu i jeho vnitřní členění. „Nechtěli jsme měnit klasické francouzské materiály a rysy, jako byla prejzová krytina, identické sklony střech, provedení okenic (i když v našem případě aluminiových), okrovou barvu fasád nebo dřevěné terasy. Domy v Provence nemají většinou okapy a tak jsme je ani my nedoplňovali, i když by při velkých lijácích byly více než praktické,“ píše náš čtenář.

Naopak to, co upravili, byla míra otevření čelní stěny stavby, aby se lépe propojil interiér s nádherným okolím, a především, aby byl z domu ničím nerušený výhled na záliv s poloostrovem Sant Mandrier.

Zahrada s palmami
„Velikým minusem u původního domu byla absence udržované zahrady. I přes její umístění v ochranné zóně přírodní rezervace se s místním zahradním „architektem“ podařilo vymyslet takové řešení, že jsme po devíti měsících dostali povolení realizovat zahradu s přemístěním 4000 m3 zeminy včetně trojúhelníkového bazénu, jehož tvar kopíruje hranice rezervace,“ popisuje náročný projekt Karel. S extrémním sklonem pozemku se podařilo vyrovnat pomocí systému palisád, které zabraňují půdní erozi. K potěše oka navečer přispívá bodové osvětlení zahrady a naprostou samozřejmostí za daných podmínek je automatická závlaha.
Interiér vily je přirozeně provázán s exteriérem.

Interiér vily je přirozeně provázán s exteriérem.

Vila je zařízena ve střídmé bílé barvě doplněné nerezovými prvky a sklem.

Vila je zařízena ve střídmé bílé barvě doplněné nerezovými prvky a sklem.

Skutečně velkou změnu doznalo vnitřní zařízení domu. Oproti místnímu, na naše zvyklosti možná až příliš pestrému stylu, zvolili majitelé střídmou kombinaci bílé barvy, skla a nerezových doplňků.

V domě je keramická dlažba, obklady na stěnách jsou z bílých kamenných pásků.

Některé stěny v interiéru zdobí kamenné obklady.

Některé stěny v interiéru zdobí kamenné obklady.

V domě je elegantní bílá dlažba.

V domě je elegantní bílá dlažba.

Uspořádání domu zvolili Karel a jeho žena následovné: „Horní dvě patra jsou určena pro rodinu, spodní patro pro hosty a separátně máme ještě malé studio s parkingem na jeho střeše,“ vypočítává náš čtenář a doplňuje:

„Dům je plně elektronizován inteligentním systémem Crestron, je vybaven složitým řídicím systémem pro osvětlení, audio, vytápění a klimatizaci, závlahu zahrady, ohřev a zakrývání bazénu i videokontrolu. Jako rozhraní k ovládání používáme tablety.“

Pestré zařízení ložnice se nejvíc z celého domu blíží místnímu poněkud barevnějšímu stylu.

Pestré zařízení ložnice se nejvíc z celého domu blíží místnímu poněkud barevnějšímu stylu.

Nábytek vyrobený na zakázku si majitelé nechali dovézt z České republiky. Na práci českých řemeslníků nedá Karel dopustit.

„Přístup Francouzů na jihu země k práci a životu je opravdu někdy více než svérázný. Během rekonstrukce naší vily jsme služeb francouzských firem využívali méně a méně a nahrazovali je postupně českými řemeslníky. Nebyl čas ani nálada je každý den hlídat, prosit a vysvětlovat, jak a proč potřebujeme plnit dohodnuté termíny a jak vypadá kvalitní práce. Na víno, ryby a ústřice ale s nimi můžeme jít vždy,“ dodává Karel dnes již s úsměvem.

Pro místní jsou „těmi lidmi s velkým bílým psem z vily nahoře na kopci nad pláží“. Karel sám jen s lehkou nadsázkou popisuje, jak rychle si jejich retrívr zvykl na horko a jak od rána do večera plave po celý rok v moři a s oblibou loví, či spíše z něj zachraňuje potápěče.

Nadšený záchranář potápěčů Zacky na svém oblíbeném místě na terase.

Nadšený záchranář potápěčů Zacky na svém oblíbeném místě na terase.