Hlavní obsah

Ve finále Stirlingovy ceny je šest staveb, tři z nich jsou vzdělávací budovy

Novinky, tnk

Nejvyšší architektonické vyznamenání od Královského institutu britských architektů „2015 RIBA Stirling Prize” má svých šest finalistů. Ti byli vybráni z 37 oceněných staveb vzniklých v uplynulém roce na území Velké Británie. Jen jedna z nich ale získá v říjnu nejprestižnější architektonické ocenění v této zemi.

Foto: RIBA, Edmund Sumner, Nick Gurtridge

Budova Neo Bankside od Rogers Stirk Harbour + Partners.

Článek

Pořadatelé soutěže vyhlásili finálovou šestici nejlepších staveb vzniklých ve Velké Británii. Ve finále jsou dvě školní budovy, vzdělávací galerie, dva bytové projekty a jedno léčebné centrum. Z nich bude letos vybrána vítězná stavba, která má vynikající design a význam na vývoj architektury a zastavěné prostředí.

Roli hraje i schopnost budovy zaujmout porotu, občany i média. Podle prezidenta soutěže Stephena Hoddera RIBA National Award je ve Spojeném království k vidění řada zchátralých školních budov, je proto rád, že se nové projekty škol dostaly až do nejužšího kola.

Ve finále jsou i developerské projekty. Například strukturálně impozantní luxusní věžovitý komplex NEO Bankside na Jižním nábřeží v Londýně s vnějšími výtahy a expresivními tvary nebo nový výrazný kampus školní budovy s prostornými místnostmi ve Wandsworthu.

Ten podle poroty vytváří skvělé souznění nové betonové budovy a starších architektonických stylů dvacátého století. Porotci ocenili i dobré prosvětlení interiérů školy a její prostornost.

Foto: RIBA, Rob Parrish,Timothy Soar

Škola Burntwood ve Wandsworthu od studia Allford Hall Monaghan Morris.

Stirlingova cena má už svůj dvacátý ročník. Mezi finalisty je i nová knihovna a vyučovací budova univerzity v Greenwichi. Ve spodní části stavby se nachází kavárna a obchod, díky kterým je budova otevřena široké veřejnosti. Porota ocenila originální rozšíření a rekonstrukci stavby, ve které se budou učit mladí architekti. Podle porotců je paradoxně dost škol architektury, které nemají svou architektonicky zajímavou a důstojnou budovu. Přitom právě tyto školy by měly sídlit ve špičkových stavbách a inspirovat své uživatele.

Foto: RIBA, Hufron+Crow

Budova University of Greenwich od Heneghan Peng architects.

Šanci na nejvyšší ocenění má i cenově dostupné bydlení v Darbishire Place ve východním Londýně. Porota projekt ocenila pro vysokou kvalitu řemeslného provedení a fakt, že budova dobře zapadá mezi ostatní stávající budovy, aniž by opakovala jejich tvar. Autoři například zvolili imitaci starých londýnských viktoriánských cihel, které objekt slaďují s historickými budovami v okolí.

Foto: RIBA, Nick Kane

Darbishire Place E1 od Niall McLaughin Architects

„Každý z šesti objektů ukazuje, proč je kvalitní architektura tak cenná. Má schopnost inspirovat a potěšit ve všech fázích našich životů. Může zlepšit studentský potenciál k učení, nabídnout kvalitní domov pro rodinu i vytvořit citlivé a povznášející prostředí zdravotní péče. V užším výběru máme šest modelů budov, které budou nesmírně zlepšovat život všech, kteří se s nimi setkají," uvedl Hodder.

Foto: RIBA, Alan Williams

Stavba univerzity v Manchesteru The Withworth od MUMA.

Ve finále je i nové centrum Magie´s poskytující péči a klidné prostředí nemocným s rakovinou. Porota ocenila, že zdravotní zařízení spíš než nemocnici připomíná běžné domácí prostředí a nemocným nabízí i příjemné prostředí pro setkávání se s bližními.

Foto: RIBA, David Grandorge, Tricia Malley Ross Gillespie

Centrum pro léčbu Magie v Lanarkshiru od Reiach a Hall Architects.

Většina autorů finálových staveb už v minulosti byla oceněna v RIBA, poprvé se z finále raduje studio MUMA a Reiach a Hall Architekti. Vítěz 2015 RIBA Stirling Prize bude vyhlášen večer ve čtvrtek 15. října v budově Královského institutu britských architektů (RIBA) v Londýně na Portland Place.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám