Členové poroty na domě ztělesňujícím „radikální představu o podobě anglického venkovského sídla“ ocenili mj. „nesmlouvavý, rytmický vzhled fasády“, eventuálně „náročný, neklidný design“.

Futuristicky laděná stavba získala ocenění v letošním roce, dokončena však byla již před dvěma lety. Vítězné vavříny získala v soutěži, do níž bylo přihlášeno na 750 projektů z celého světa.

Bílé fasádě domu dominuje jedenáct masivních sloupů.

Bílé fasádě dominuje jedenáct masivních sloupů.

FOTO: Profimedia.cz

Porota kromě jiného ocenila uspořádání domu i způsob jeho začlenění do okolní krajiny.

Porota kromě jiného ocenila uspořádání domu i způsob jeho začlenění do okolní krajiny.

FOTO: Profimedia.cz

Dům vlastní developer a multimilionář Mike Spink, jenž v roce 2008 koupil pozemek o rozloze 20 hektarů. Tehdy na něm stál patrový dům z počátku 20. století doprovázený dalšími budovami - dvěma garážemi, velkou stájí, skleníkem, letním domem, tělocvičnou a venkovním bazénem.

Vše bylo podle architekta nahromaděno na jednom místě a postaveno podle toho, jak tehdejší majitele zrovna napadlo. Chyběla jakákoli vzájemná propojenost, natož pak návaznost k okolní krajině, jež byla už v roce 1965 prohlášena chráněnou krajinnou oblastí. Spink proto nechal veškeré objekty srovnat se zemí.

Sloupy na čelní fasádě jsou jemným odkazem na klasicistní sloh.

Sloupy na čelní fasádě jsou jemným odkazem na klasicistní sloh.

FOTO: Profimedia.cz

FOTO: Profimedia.cz

Pozval architekta Davida Chipperfielda a požádal ho, aby mu vytvořil veskrze moderní sídlo. Ten navrhl dům, pro nějž je charakteristická čelní fasáda s jedenácti masivními bílými sloupy odkazující ke klasicistnímu slohu.

To, čím odbornou porotu dům nadchl, je volba materiálů, prostota tvarů a s tím související způsob, jakým jej architekt začlenil do krajiny, tj. bez zbytečné pompy. Sídlo vyplňuje prohlubeň mezi dvojicí terénních zvlnění a obklopují jej louky. Jeho bílá barva je pak reminiscencí na nedaleké křídové útvary pohoří Chiltern Hills.

Interiér je zařízen prostým, ale moderním a velmi účelným způsobem.

Interiér je zařízen prostým, ale moderním a velmi účelným způsobem.

FOTO: Profimedia.cz

Přízemní dům má tři ložnice a velký společný prostor rozčleněný do několika zón.

Přízemní dům má tři ložnice a velký společný prostor rozčleněný do několika zón.

FOTO: Profimedia.cz

Ač tedy kritikové přirovnávají letošní vítězný dům se zřejmou dávkou nevole k bunkru, bezděky vystihli to, co na něm naopak ocenila odborná porota. Tak, jako se bunkry stavějí s logickým cílem působit v krajině co nejméně nápadně, snaží se de facto o totéž velice často i moderní architektura.