Byt nedaleko pražské Palmovky novým majitelům od začátku vyhovoval velkorysou rozlohou 115 m2 i tím, že se nachází v blízkosti parku a zároveň stanice metra.

Ve vstupním prostoru bytu jsou vestavěné skříně, toaleta a také prostorná technická místnost. Naproti nim je pokoj pro hosty se skleněným průhledem, kterým do tmavé chodby bez okna proniká přirozené denní světlo.

Ve vstupním prostoru bytu jsou vestavěné skříně, toaleta a také prostorná technická místnost. Naproti nim je pokoj pro hosty se skleněným průhledem, kterým do tmavé chodby bez okna proniká přirozené denní světlo.

FOTO: www.modernibyt.cz

Jeho stav však vyžadoval zásadní rekonstrukci nejen kvůli opotřebování celého prostoru, ale především pro nevyhovující dispoziční řešení.

Polootevřené dispozice

Milý mladý pár přistoupil k náročné rekonstrukci s citem pro estetickou stránku věci a zároveň velmi rozumně vzhledem k praktičnosti. Navíc Kateřina i Petr si byli od začátku vědomi toho, že i když mají jasnou představu o výsledku, bez patřičných zkušeností a nutného přehledu o všech současných možnostech by se jim mohla celá proměna vymknout z rukou.

Příčka oddělující obývací a kuchyňskou část byla nápadem Petrovy tety.

Příčka oddělující obývací a kuchyňskou část byla nápadem Petrovy tety.

FOTO: www.modernibyt.cz

Dispozici, kterou si navrhli sami, bylo nutné řešit s projektovým inženýrem kvůli odpadům, stoupačkám a dalším technickým detailům. Petr také zadal poptávku na bytového designéra. Na tu odpovědělo asi deset odborníků, z nichž si po několika pohovorech vybrali Vaidu Kraus, která se profesionálnímu navrhování interiérů věnuje již přes deset let.

Ta navrhla hlavní obytný prostor, který vznikl vybouráním příčky mezi dvěma pokoji a nyní ho tvoří kuchyň s jídelnou a obývací pokoj s pracovním koutem.

Jednoduché schéma bytu v tónech bílé a šedé barvy doplněné o dřevěné povrchy příjemně narušuje rozměrná polohovatelná pohovka ve výrazném odstínu žluté.

Jednoduché schéma bytu v tónech bílé a šedé barvy doplněné o dřevěné povrchy příjemně narušuje rozměrná polohovatelná pohovka ve výrazném odstínu žluté.

FOTO: www.modernibyt.cz

„V původním stavu byt působil stísněným dojmem hlavně kvůli dlouhé, úzké a tmavé chodbě. Požadavek od investorů zněl: světlý, nábytkem nezatížený moderní interiér. Snažili jsme se tedy byt pročistit od zbytečných příček, vnést do prostoru lehkost a především ho sjednotit,“ popisuje Vaida začátek spolupráce.

Vinylová podlaha s dekorem dřeva, jídelní stůl a barový pult z masivního dřeva vzdušný prostor zabydlují.

Vinylová podlaha s dekorem dřeva, jídelní stůl a barový pult z masivního dřeva vzdušný prostor zabydlují.

FOTO: www.modernibyt.cz

Protože však nebylo žádoucí nechat místnost zcela otevřenou, opticky tyto části odděluje nově postavená příčka uprostřed místnosti sloužící zároveň jako TV stěna.

Další část bytu tvoří ložnice, pokoj pro hosty, zamýšlený do budoucna jako dětský pokoj, a také koupelna, toaleta, vestavěné skříně a technická místnost.

V celém bytě jsou snížené stropy především kvůli izolaci – dům ze 30. let minulého století má stropy z trámů a rákosu, sádrokartonové podhledy také dobře posloužily pro zabudovaní osvětlení a rozvody elektřiny včetně TV antény, internetu, kabelů k reproduktorům apod.

Kateřina ani Petr nechtěli byt zahltit nábytkem. Dostatek úložného prostoru jim poskytují vestavěné skříně v chodbě.

Kateřina ani Petr nechtěli byt zahltit nábytkem. Dostatek úložného prostoru jim poskytují vestavěné skříně v chodbě.

FOTO: www.modernibyt.cz

Bouracích prací zde proběhlo mnoho a z bytu bylo vyvezeno asi 20 kontejnerů sutě. Nedůsledná práce některých řemeslníků rekonstrukci protáhla na půl roku a Petr po této zkušenosti všem, kdo se chystají rekonstruovat, radí zaplatit si stavební dozor, který bude na stavbu denně docházet.

Ložnice je orientována do klidného vnitrobloku.

Ložnice je orientována do klidného vnitrobloku.

FOTO: www.modernibyt.cz

Koncept plný prostoru a světla

Vzhledem k tomu, že v bytě téměř není možné nalézt pravý úhel, většina nábytku byla vyrobena podle návrhu Vaidy Kraus. Základní schéma zde tvoří kombinace bílé barvy a dřevěných povrchů, které doplňují převážně odstíny šedé, tuto kombinaci chtěla Kateřina od začátku. Elegantní základ příjemně narušuje pohovka dominující obývacímu pokoji v hořčicově žluté barvě.

Původní parkety bohužel nešlo zachránit, podlaha byla velmi křivá a rozdíl mezi její výškou u oken a na druhé straně u dveří byl několik centimetrů. Než položili vinyl, bylo nutné podlahu vyrovnat OSB deskami a stěrkou.

V místě, kde bývaly dveře do jedné z místností bytu, vznikl výklenek, který dobře posloužil pro vestavbu umyvadla.

V místě, kde bývaly dveře do jedné z místností bytu, vznikl výklenek, který dobře posloužil pro vestavbu umyvadla.

FOTO: www.modernibyt.cz

Základním požadavkem majitelů bylo ponechat prostoru vzdušnost a co nejméně ho zatížit nábytkem, proto si dali záležet na vybudování úložných prostorů a hodně zde pracovali také se světlem.

S Vaidou pak konzultovali nejen každý kousek nábytku, ale také doplňky včetně tapety v chodbě nebo rozměrné pohovky. Ta měla v původním konceptu šedobéžový odstín.

Do koupelny se vešel sprchový kout i vana. Světlé obklady a skleněné plochy prostor opticky zvětšují.

Do koupelny se vešel sprchový kout i vana. Světlé obklady a skleněné plochy prostor opticky zvětšují.

FOTO: www.modernibyt.cz

„S objevem sytě žluté pohovky byli klienti tak nadšeni, že i s trochou obav jsem ji odsouhlasila. V šedobílém pozadí nakonec působí optimisticky a přirozeně,“ popisuje Vaida příjemnou spolupráci, kde si investoři a designérka byli skutečnými partnery.

Výsledkem je interiér podle představ majitelů, který je zároveň v souladu se současnými trendy.

Designérka Bc. Vaida Kraus
Bytová architektka a designérka. Od roku 2004 navrhuje soukromé a veřejné interiéry, věnuje se rekonstrukcím, nábytkovému designu a poradenství v oblasti bydlení. Je zakladatelkou interiérového studia vaidaDESIGN. Mimo jiné je také členkou Czech Deco Teamu, unikátního sdružení profesionálů pracujících v oboru zařizování interiérů, a spoluzakladatelkou interiérového studia Sketch Design, orientovaného na návrhy a realizace projektů pro developery a klienty z komerční sféry.

 Jana Polomová, www.modernibyt.cz