Hlavní obsah

Podlahy a koberce s imitovanou patinou přinesou domů pohodu a jedinečný styl

Novinky, tnk

Sbírání drobných smítek a čištění šmouh na parketách nebo dlažbě je bezesporu nezábavnou činností. Nedokonalosti ale některým lidem nedají jednoduše spát, a právě pro ně jsou ideální podlahy s imitovanou patinou. Hodí se do industriálně zařízených interiérů i do prostor s retro a rustikálním nábytkem.

Foto: Los Kachlos

Interiérová dlažba Terracotta Altere je vyráběna tradiční metodou a záměrně má vysoký stupeň patiny.

Článek

Moderní dlaždice z terakoty s patinou se vyrábějí ručně, tradiční metodou, která poskytuje nejvyšší stupeň „opotřebovaného“ vzhledu. Ten je dnes hodně populární. Taková podlaha je pevná a odolává mechanickému i chemickému poškození.

Rozsáhlá nabídka velikostí, povrchové úpravy a tloušťky, dovolí užívat produkty do moderních, ale i do historických prostor. Velmi rozšířená je v interiérech, jako jsou toskánský, středozemní, antický nebo tradičně selský.

Instalovanou terakotu je možné dál upravovat tekutými nátěry, čímž se dosahuje efektu voskování nebo patiny s leskem. Tím jsou ještě více zvýrazněny všechny odstínové variace, patina a opotřebení.

Foto: Alhambra Home & Garden

Dlažba Hexagon zapadne do industriálněji zařízených interiérů.

Pokud chcete podlahu s maximálně jednoduchou údržbou, vyplatí se volit vinyl s moderní úpravou imitující opotřebené i recyklované nebo staré dřevo. Výhodou je snadná pokládka i odolnost vůči oděru.

Foto: Parador

Vinylová podlaha Classic 2030 připomíná stará prkna.

Trendy jsou i staré zachovalé podlahy z kvalitních dřev. Pokud je sladíte s vhodným obkladem na stěnách, nebude jejich skutečná patina nijak na škodu, naopak bude působit záměrně a efektně. Staré parkety se vyplatí nechat znovu zbrousit a nalakovat.

Foto: Cranmore Home

Podlaha z Eukalyptusu Jarrahu a stěny s obkladem imitujícím kámen mají přiznanou patinu.

Velkou výhodou podlah s přiznanou patinou je, že na nich drobné oděrky nejsou chybou na kráse, ale naopak dodávají podlaze punc pravosti. Hodí se hlavně do prostor, kde očekáváme zvýšenou zátěž a pak samozřejmě do domácností s aktivními dětmi a domácími mazlíčky.

Trendy koberce s imitovanou patinou mají šedomodrý nádech

Na designových veletrzích jsou letos často k vidění koberce, které mají punc patiny díky efektu sepranosti. V kurzu je barva džínoviny. Právě u této textilie se totiž traduje, že jí patina dodává šmrnc.

Foto: LuxDeco

Koberce inspirované artefakty májské civilizace z novozélandské vlny napodobují barevnost chladného kamene.

Kousky s patinou střídají na módním výsluní koberce s vysokým vlasem, které byly trendy několik sezón. Koberce s patinou mají naopak velmi krátký vlas a sešlapanost na některých místech rozhodně není na škodu.

Foto: CarpetVista.com

Koberec s patinou vyrobený ze starých tureckých koberců je obarven na součaný trendy vintage odstín s imitovanou patinou.

Pokud chcete domácnost udržet v bezvadném stavu a nechcete se přitom moc nadřít, zkuste uplatnit nejen podlahy a koberce s patinou, ale využijte i jednorázového nádobí na párty. [celá zpráva]

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám