Hlavní obsah

Architekti navrhli dům na útesu, nechybí mu ani prosklený bazén

Novinky, tnk

Architektonické studio Open Platform for Architecture navrhlo velmi zajímavý dům, který má rozlehlý bazén umístěný nad obývacím pokojem. Měl by vyrůst na jednom z řeckých útesů a umožnit tak svým majitelům žít doslova na okraji civilizace.

Foto: Profimedia.cz

Z obývacího pokoje bude možné sledovat spolubydlící koupající se v bazénu.

Článek

Z domu s názvem Casa Brutale na ostrově Rhodos má být působivý výhled na Egejské moře. Stavba bude mít střešní bazén a obří skleněné strany, které umožní majiteli domu výhled na moře z každé úrovně stavby.

Prosklený bazén se zesíleným sklem bude fungovat jako světlík pro prostory umístěné pod povrchem.

Foto: Profimedia.cz

Stavba má být zasazena přímo do útesu.

Vilu navrhli architekti Laertis Antonios, Ando Vassiliou a Pantelis Kampouropoulos. Dům má strohé brutalistní tvary a velmi robustní charakter.

Dominuje mu hlavně přiznaný beton a sklo v kombinaci s tmavým dřevem. Z něj vzniklo i zábradlí na dlouhém schodišti, kterým se vchází do domu. Vstup je ale možný i prostřednictvím výtahu.

Foto: Profimedia.cz

Do vily bude vstup po monumentálním schodišti.

Navržený interiér stavby je holý, čistý a jednoduchý. Zařízení je minimalistické. Nechybí jídelní stůl z betonového odlitku v kombinaci s betonovými lavičkami s prvky dřeva.

Obývacímu pokoji dominuje krb. Opodál mají být místnosti pro hosty a malá chodba vedoucí k technickému prostoru. Vnitřní schodiště vede na zvýšené přízemí, kde je ložnice. Postel je odlita z betonu, opět s prvky dřeva.

Stěny jsou pokryty zrcadly tak, aby umožňovaly dokonalou hru světla a stínu ve vile.

Foto: Profimedia.cz

Interiéru budou dominovat industriální materiály.

Rezidence má spojovat zem a vodu v jeden celek. Optický vliv stavby na krajinu by tak měl být opravdu minimální.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Vila je poctou brutalistnímu stylu. U nás byli známými architekty tvořícími v tomto duchu například manželé Machoninovi. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám