Hlavní obsah

Mladá rodina našla nový domov v mezonetu kousek za Prahou

Světlý a vzdušný mezonet s rozlehlou terasou za hranicí Prahy znamenal pro rodinu bytové designérky Renaty Pápai velkou investici a pro ni samotnou pak příležitost k první kompletní realizaci. Využila šanci navrhnout interiér podle vlastních představ a získat cenné zkušenosti z jeho realizace.

Foto: www.modernibyt.cz

Tradiční severská kombinace bílé a přírodního dřeva nechává naplno vyznít velkorysý prostor převýšeného interiéru, který oživuje přiznaná konstrukce krovu.

Článek

Když se mladá rodina v nájemním bytě rozrostla o nejmenšího člena, začala toužit po vlastním bydlení. Vyřešila ho koupí mezonetového bytu 3 + kk s terasou a krásným výhledem, jehož poloha blízko Prahy zaručovala dobrou dostupnost.

Foto: www.modernibyt.cz
Foto: www.modernibyt.cz

Konzolový stolek s proutěnými koši a zrcadlem dovezeným ze zahraniční dovolené tvoří atraktivní uvítací zátiší v předsíni hlavního obytného prostoru.

Byt prodávaný developerem jako jeden z mnoha v bytovém domě měl pouze bílé omítky a podlahovou krytinu, což byla pro začínající bytovou designérku výzva.

Nezvykle řešený velkorysý prostor otevřený do krovu a bohatě prosvětlený originálními štítovými okny rozčlenila na čtyři odlišné funkční zóny.

Foto: www.modernibyt.cz

V kuchyni a jídelně si designérka pohrála s modrobílými vzory a jejich měřítkem. Jejich rafinovaná kombinace dodala oběma prostorům tradiční příjemně domáckou atmosféru.

Kuchyně s navazující jídelnou a průchozí obývací pokoj s pracovnou plně vyhovoval aktivnímu životnímu stylu rodiny. Členění interiéru zvýraznila designérka dostavbou příčky v kuchyni a pracovně. Nenásilně a náznakem oddělené pracovní prostory tak získaly více soukromí a jídelna s obývacím pokojem se zklidnily.

Foto: www.modernibyt.cz

Protilehlá dostavěná část linky výrazně zvýšila úložnou kapacitu kuchyně a nabídla oddělený prostor pro přípravu kávy a lehkého občerstvení. Současně opticky odclonila kuchyňský provoz a příležitostný pracovní nepořádek od navazujících obytných prostor.

Chytře a levně

Touha po harmonickém interiéru podle vlastních představ v kombinaci s finančními limity rodiny vyčerpané koupí bytu přivedly začínající designérku k rozhodnutí realizovat svůj první návrh svépomocně.

Pustila se tedy do povrchových úprav stěn, což kromě klasické výmalby zahrnovalo také tapetování nebo dekorování stěny v předsíni originálním razítkem.

Foto: www.modernibyt.cz

Uspořádání bytu připomíná tradiční palácovou dispozici -atraktivní průhled průchozím obývacím pokojem s jídelnou a kuchyní uzavírá vzorovaná tapeta na čelní stěně rodičovské ložnice.

Pouze keramický obklad v kuchyni svěřila zedníkovi a dřevěný obklad v obývacím pokoji truhláři, ovšem palubky už namořila autorka interiéru.

Promyšlená kombinace několika povrchových úprav pomohla spojitý obytný prostor bytu opticky rozdělit na jednotlivé funkční zóny: v kuchyni hrají hlavní roli ručně malované kachle ze Španělska, zatímco jídelně dodala domácký výraz modrobílá proužkovaná tapeta.

Foto: www.modernibyt.cz

Půvab dekorativní plachetnice a pokojové zeleně efektně násobí zrcadlo v krásném rámu a také atypický kryt na topení ve tvaru komody.

Dřevěný obklad pomohl zjemnit měřítko obytného prostoru velkoryse otevřeného až do krovu.

Barevnost a styl

Designérka Renata Pápai má ráda skandinávský styl, který zjemňují ozvuky venkovského a námořnického stylu s romantickými detaily. Základní barevnost bytu tvoří nadčasová a velmi efektní kombinace bílých stěn a dřevěné podlahy.

Foto: www.modernibyt.cz

Pracovna, zalitá proudem denního světla z francouzského okna vedoucího na terasu, tvoří přirozený předěl mezi denní a klidovou zónou bytu.

Bílé stěny ale rozhodně nepůsobí fádně: bílou výmalbu doplňuje bílomodrá tapeta v jídelně a dřevěný obklad v pokoji.

Bílý základ rozehrává a protepluje množství dalších odstínů od lomené bílé přes krémovou až po smetanovou, které interiéru dodávají žádoucí hloubku.

Foto: www.modernibyt.cz

Rodičovské ložnici minimálních rozměrů dodala osobitý výraz tapeta, jejíž geometrický vzor efektně rozvíjí koberec i dvojice dekorativních polštářů.

Jako barevný akcent posloužila v hlavním prostoru modrá, citlivě dávkovaná na detailech, textilu, polštářcích a dekoracích. V ložnici podobnou roli sehrála uklidňující hnědá a dětský pokoj temperamentní mladé slečny oživila vitální fuchsiová.

Staré s novým

Dekor buku na podlaze rozvíjí viditelné prvky krovu a masivní dřevěný nábytek. Z důvodu úspory našly v bytě uplatnění i oblíbené starší kousky. K jejich začlenění do nových souvislostí a stylu pomohla svépomocná renovace: nejčastěji bílý nátěr a výměna úchytek.

Foto: www.modernibyt.cz

Barevně umírněný základ dětského pokojíku oživil koberec, který zohlednil přání jeho malé temperamentní obyvatelky.

Například dřevěná komoda mořená do teple hnědého odstínu ožila pod krycím nátěrem svěží bílé barvy, který ji odlehčil.

S bílým korpusem působivě kontrastuje dřevěná horní deska, která si ponechala svůj původní vzhled a je tak živou připomínkou minulosti.

Foto: www.modernibyt.cz

Atypický, obtížně využitelný prostor výklenku se zvýšeným parapetem si vyžádal originální řešení. Nyní slouží jako dětská skrýš, domeček a v neposlední řadě jako sklad hraček.

Slovo designérky

Absolvovala DesignŠkolu, zařizování interiérů se věnuje od r. 2009. Osobní inspirací jí je světlý skandinávský styl, ačkoliv navrhuje i v jiných stylech podle přání klienta.

„Nejlepší je vždy pracovat na svém vlastním bydlení, protože všechny kroky, které jsem učinila, byly dány intuitivně a já sebe samu nemusela přesvědčovat o správnosti určitých rozhodnutí. To, že jsem si spoustu věcí dělala sama, mi umožnilo, že jsem mohla měnit své nápady v reálném čase a vyzkoušet si tak určité techniky, které u zakázky pro klienta musí být hodně promyšlené. Taky zde hrála roli cenová dostupnost.

Je pravda, že např. hlavní stěna obývacího pokoje si prošla více úpravami, než jsem se rozhodla, že právě stěna z dřevěného palubkového obložení opatřená bílou lazurou bude ta pravá. Teď už vtipnou historkou je fakt, že když nám truhlář, který měl obkládat stěnu 5 m do výšky, přivezl palubky dlouhé taktéž 5 m a položil je doma na podlahu, vzápětí pod záminkou náhlé nevolnosti odešel a nechal nás té hromadě materiálu napospas.“

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Veronika Haroldová, www.modernibyt.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám