Hlavní obsah

Ke kráse sezónních rostlin přispěje i vhodná nádoba

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Okna, balkóny, terasy i zahrady mohou být rozkvetlé pro radost od jara do podzimu. Úspěch závisí nejen na pravidelné péči o květiny, ale i na tom, zda zvolíme vhodnou nádobu. Nechte se inspirovat!

Foto: BONAMI.CZ (3x)

Venkovní květináče Scheurich (cena od 249 Kč) jsou k dostání v různých tvarech, barvách a materiálech.

Článek

Aby byly rostliny krásné a péče nebyla moc náročná, bude důležité i umístění nádoby, její hmotnost, tvar, ale i substrát a zálivka.

Foto: BONAMI.CZ

Květináč City Curve Green (35 x 33 cm, cena 629 Kč), je mrazuvzdorný, odolný proti UV záření, vhodný do exteriéru, objem na 12 l půdy.

Než se rozhodnete

Druh nádoby – lze vybírat mezi truhlíky a květináči na terasu nebo balkón, k dostání jsou také květináče nástěnné, vertikální, na zábradlí, závěsné nebo takové, které se dají umístit na okapové roury.

Vertikální květináče se hodí i na pěstování bylin a zeleniny, vytvářejí živé stěny a k dostání jsou rohové i zavlažovací. Zajímavé nástěnné květináče zase vytvářejí zelené stěny kombinující jedinečnost, kvalitu i přístupnost.

Foto: MINIGARDEN

Univerzální a jednoduchý systém květináčů Minigarden (1345 Kč, rozměr 64,5 x 14 x 57 cm) umožní snadno a rychle postavit vertikální zahradu.

Foto: HORNBACH

Samozavlažovací obal ve špičkové kvalitě, která se projevuje stálostí barev a patentovanou technologií samozavlažovacího systému.

Materiály – originální jsou plastové nádoby imitující přirozený vzhled betonu, kamene, terakoty, jejichž nadčasový design se inspiruje přírodou.

Polyratanové květináče se vyznačují univerzálním použitím a moderním vzhledem. Nerezové dostanou do zahrady luxus a stabilitu, zatímco pozinkované nádoby mají v kombinaci s živými rostlinami neopakovatelné kouzlo.

Foto: FLORAVIL

Květináč Square (od 5142 Kč) je samozavlažovací, dvoubarevný, pro velké rostliny, vhodný do interiéru i exteriéru, výška 600 mm.

Foto: FLORAVIL

Mobilní sestava (od 14 055 Kč) složená z trojnožky z kovaného železa, nosiče a jedné mísy. Materiál je žárově pozinkovaný. Barvy RAL na přání. Záruka 10 let.

Venkovní sklolaminátové nádoby patří mezi nejodolnější a designově dokonalé. Také keramika je vhodná k osázení živými rostlinami i k aranžování různých dekorací.

Kamenné květináče, truhlíky a koryta se vyrábějí z umělého nebo přírodního pískovce a hodí se téměř do všech koutů zahrady.

Foto: HORNBACH

Obal Cube Cottage (1950 Kč) včetně kompletního samozavlažovacího systému. Od velikosti 48 cm v barvách šedá, moka a bílá.

Foto: PRIMA-KVETINACE.CZ

Svítící květináč Elho Soft Round High (5250 Kč) slouží jako designový obal na květiny s vyvýšeným dnem. K jeho výhodám patří nízká hmotnost, odolnost proti UV záření, nárazu, mrazuvzdornost (–20 °C).

Tvary – k dostání jsou květináče pravidelných tvarů i ostrých hran. Třeba kombinace ostrých hran, výrazných barev a vysokého lesku vnáší do prostředí zahrady dynamiku.

Tvar nádoby by měl odpovídat jejímu umístění. Tedy na okenní parapety a zábradlí zvolíme obdélníkové truhlíky, které se dají dobře připevnit.

Foto: MINIGARDEN

Vertikální zahrada umožňuje pěstování květin, bylin nebo zeleniny doma, na terase i na balkoně.

Naopak nádoby kulaté nebo vysoké, ale i z přírodních materiálů postavíme tam, kde vyniknou. Nádoby mají mít drenážní otvory, které zamezí hromadění vody v substrátu. V opačném případě nasypeme na dno drenážní vrstvu z hrubého štěrku nebo keramzitu.

Barvy – květináče se vyrábějí v mnoha barevných variantách s velmi kvalitním matným nebo lesklým povrchem.

Foto: BAUHAUS

Řada mrazuvzdorných květináčů Moca Garden (Graffiato 22 cm za 99 Kč, Garden 21 cm za 129 Kč a Quadro 19 cm za 199 Kč) absorbuje vodu a nepřetržitě rozvádí vlhkost. Moderní hnědý odstín v mnoha vzorech a rozměrech.

Foto: BONAMI. CZ

Květináč Window Yellow, (50 x 20 x 16 cm za 699 Kč) je mrazuvzdorný, odolný proti UV záření, vhodný do exteriéru, objem 8 l.

Umístění – je důležité, bude-li rostlina na okenním parapetu, na balkónovém zábradlí, na konstrukci pergoly, okapu či bude stát na schodech u vchodu do domu.

Nádoby na parapetech nebo na zábradlí vyžadují pevné přichycení. Vzrostlé rostliny, zvlášť ty převislé, mohou při špatném zabezpečení celou nádobu převrátit.

Hmotnost – závisí na materiálu, z něhož nádoba je. Na parapety a zábradlí se nejvíce osvědčily samozavlažovací plastové truhlíky, protože jsou lehké a lze s nimi snadno manipulovat.

Květináče umístěné na zemi mohou být i z těžších materiálů (terakota, kámen, beton). Pořádně si ovšem promyslíme, kam takovou nádobu umístíme, protože po naplnění substrátem už budou dost těžké.

Foto: FLORAVIL

Obří designový samozavlažovací květináč-lavička Sitting (16 680 Kč) pro exteriér. Je vyroben z polyetylénu vysoké hustoty, odolný vůči nárazu, zaručuje stálost tvaru a barvy.

Klasické nebo samozavlažovací – protože květiny v nádobách mají omezený prostor i množství substrátu, potřebují tedy více vláhy a výživy než květiny rostoucí volně v záhonech. Vyplatí se nádoby vybavené samozavlažovacím systémem, který zajistí komfort rostlinám a nám usnadní práci. Díky pravidelnému přísunu vody budou rostliny zdravé a krásné.

Uchycení truhlíku je možné vruty do zdi, ale běžně se používají i jiné zábrany. Třeba držák na truhlík, který přichytíme v okně, připevnit květináč bez vrtání lze i na zábradlí, k dostání jsou také vytvarované truhlíky, které se na zábradlí nasadí. V poslední době sklízejí úspěch samozavlažovací truhlíky ve tvaru klasického květináče.

Řetízky jdou přichytit ke stropu na balkóně, terase nebo pergole. Výjimkou nejsou ani květináče na dešťový okap nebo rouru. Díky důmyslnému uchycení si můžeme zkrášlit i netradiční místo našeho domu.

Foto: BAUHAUS

Květináč na zábradlí Corsica (30 x 30 cm za 198 Kč, 30 x 60 cm za 385 Kč) má snadné upevnění, k dostání v různých barvách.

Substrát určený pro sezónní rostliny v nádobách je nejvhodnější. Obsahuje správný poměr rašeliny, vápníku, vyzrálého kůrového humusu a jílu s upravenou reakcí. Má strukturu zabezpečující dostatečný přísun vzduchu a bývá obohacen o základní stopové prvky a živiny na několik týdnů až měsíců dopředu. Nehrozí ani zaplevelení.

Zálivka je nutná zejména na exponovaných místech, jako jsou parapety nebo balkóny. Nemáme-li samozavlažovací truhlíky, zaléváme odstátou vodou v horkých dnech ráno a v podvečer, kdy nejsou rostliny vystavené přímému slunečnímu žáru.

Hnojení je vhodné granulovanými, rozpustnými či tyčinkovými hnojivy. Pro pelargonie, surfinie, petúnie a ostatní balkónové rostliny jsou nejvhodnější speciální hnojiva určená pro tyto druhy.

Sezónní květiny

Maceška, sedmikráska, pomněnka, petrklíč, pantoflíček, muškát, petúnie, surfinie, sporýš, Million Bells, vrbina, dvojzub, begonie, hvězdička přímořská, všelicha, hledíkovka, ostruhatka (Diascia), hledík, smil, šrucha, dichondra, cínie, afrikán, salvie, lobelka, gazánie, africká kopřiva (koleus), starček, nestařec, ledovka, karafiát, balzamína, kopretina, kejklířka, indiánská kopretina, nevadlec, jiřinka, slunečnice, vanilka, pilea, kosmatec, chryzantéma. Letnit lze hrnkové květiny, např. brambořík, azalku, fuchsii, africkou fialku, gloxínii, gerberu, kufeu, břečťan, kalanchoe, zelenec.

Může se vám hodit na službě Firmy.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Výběr článků

Načítám