Hlavní obsah

Tapetování - rychlý způsob, jak dodat bytu nový vzhled

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tapet je nepřeberné množství a ke správnému výběru vede jeden klíč. Musíme vědět, jaký je podklad, jaké jsou druhy tapet a jejich vlastnosti a kolik chceme do proměny investovat.

Foto: INFRAME (3x)

Pokoj pro dospívajícího syna kombinuje jemný kostičkový vzor a barevné číslice. Materiál vlies, který je odolný a omyvatelný.

Článek

Jak se snadno při nákupu zorientujeme? V podstatě máme tři možnosti, čím můžeme tapetovat: papír, vlies nebo vinyl.

Pak jsou takové „chuťovky“ jako tapety z přírodních materiálů - textilní, s kovovým efektem, velurové a skleněné.

Druhy tapet

Vliesové tapety jsou nejoblíbenější. Dobře se s nimi pracuje, lepidlo se totiž natírá přímo na stěnu, a nikoli na kroutící se roli tapety. Vliesové tapety jsou rozměrově stabilní, s vysokou propustností vodní páry a vzduchu, stálobarevné, lze je použít i ve vlhčím prostředí. Odstranění je snadné, vše probíhá za sucha a beze zbytků.

Foto: INFRAME

Vytapetovat dívčí pokoj, to je někdy „oříšek“. Požadujeme totiž tapetu veselou, nápaditou, jemnou, ale ne s dětskými motivy. Na snímku ptačí motiv na kvalitní vliesové tapetě.

Pouze u typu, kde je vzorek s nanášenou barvou (tapeta je těžší), materiál před odstraněním pro jistotu navlhčíme. Vliesové tapety se dají při znečištění bez obav čistit. Pokud jsou označené třemi vlnovkami, snesou i mokrou houbu, piktogram se dvěma vlnovkami dovoluje pouze navlhčený hadřík.

Cena za jednu roli začíná na 500 Kč (rozměr role je 10,05 x 0,53 m). Při výběru vzoru myslíme i na prostřih, navazování vzorků apod.

Vinylové tapety dobře poslouží při zakrytí prasklin na zdi a jiných drobnějších defektů. Speciální lepidlo k lepení těžkých tapet se nanáší přímo na tapetu. Vinylová tapeta se snadno čistí, je odolná a hodí se i do zatěžovaných místností, jako jsou kuchyň, chodba nebo dětský pokoj.

Lze ji přetírat běžnými interiérovými barvami, má zajímavé lesklé a matné plochy, které mění nádech podle intenzity denního světla. Cena se pohybuje v rozmezí 200 až 600 Kč za roli standardního rozměru.

Foto: WWW.LAVMI.CZ

Vliesová tapeta Bruno se bude líbit klukům. Je originální, barevná a nápaditá. Poddajný, pevný a prodyšný materiál neobsahuje PVC ani chemická rozpouštědla. Tapetu lze čistit vlhkou houbou. Cena 1285 Kč.

Papírové tapety jsou levnější než vliesové a vinylové. Lepidlo se nanáší přímo na tapetu, je důležité chvilku počkat, než materiál provlhne. Nehodí se na nerovné zdivo, do vlhkého prostředí. Otěruvzdornost je nižší než u jiných tapet. Mohou být z raženého, potištěného nebo mačkaného papíru, ty kvalitnější jsou dvojvrstvé, tzv. duplexní.

Cena se pohybuje od 100 do 300 Kč za roli.

Textilní tapety jsou stylové, vhodné do luxusních prostor. Jsou náročnější na údržbu, aplikaci i podklad. Cena se pohybuje od 800 Kč za roli směrem nahoru.

Foto: INFRAME

Jemný abstraktní motiv v pastelově modré barvě se hodí do ložnice. Neruší, ale přitom ho nelze přehlédnout.

Skelné tapety se hodí do namáhaných prostor, zakryjí hravě trhlinky a nerovnosti, odolávají vlhkosti, lze je snadno přetřít a tlumí i hluk. Mohou mít textilní texturu, být čistě přírodní, s kovovým efektem.

Kreativita má zelenou

„Vždy záleží na stylu interiéru a konkrétní místnosti. Do obývacího pokoje, kde se déle zdržujeme, nedoporučuji proužky a opakující se vzory, protože rychle unaví oči. Vhodné jsou spíše na chodbu,“ vysvětluje Gisela Micková z firmy Inframe.

Oblíbený je dnes vintage styl, floristické motivy a někteří odvážně pustí do interiéru i sytější barvy. Do ložnice ale vybírejme pastelovější odstíny a jemné vzorky, které nás zklidní.

Dětský pokoj si zaslouží hravost, ale protože děti jsou nevyzpytatelné, raději tapetu přetřeme bezbarvým, vodou ředitelným lakem na dřevo (zhruba za 4 dny, po vysušení materiálu). Tapeta bude odolnější a získá zajímavý mat.

„Při nákupu rolí doporučuji zkontrolovat šarže, mají mít stejné výrobní číslo. Dokupovat vzorek později je obtížnější a může dojít k mírné odlišnosti třeba v barevnosti,“ dodává Gisela Micková. Cílem je vnést do interiéru náladu, atmosféru, útulnost.

Foto: WWW.METYLAN.CZ

Nalepit tapety je snadné. Tekutý koncentrovaný Metylan nevytváří hrudky a je možné ho aplikovat na všechny typy tapet.

Tapety patří k bytové dekoraci, stejně jako doplňky a textil. Propojit a sladit vše v jeden styl se povedlo české značce Lavmi, kterou reprezentuje autorský design Babety Ondrové.

„Jednoduchost, čistota linií a tvarů, harmonie, vyváženost, barevnost a hravost, to vše se snažíme uplatnit. Zejména tapety pro děti jsou pro nás důležité, protože na trhu je jinak převaha kýčových motivů ve stylu Disney,“ dodává Jan Slovák z firmy Lavmi.

Zvládneme to raz dva

Na výsledku tapetování se výrazně podílí kvalita přípravy podkladu. Stěny mají být čisté a hladké. Když je podklad připravený, přesně rozměříme role tapet, nařežeme a očíslujeme je tak, jak půjdou za sebou.

Foto: HENKEL

Hrajme si s barvami, oživí prostor, umějí opticky protáhnout, zmenšit či zvětšit místnost, podtrhnout styl.

Už dávno neplatí, že začínáme tapetovat směrem od okna. „Doporučujeme začínat od středu, lépe tak vyrovnáme navazující vzory,“ vysvětluje Gisela Micková. Také už nelepíme s přesahem, ale role dáváme tzv. na sraz přímo k sobě. Dbejme zejména na okraje, které jsou náchylné k odchlípnutí.

Vytapetovat kousek stěny v obývacím pokoji může být prima zábava na odpoledne, na více místností je dobré si pozvat zkušeného tapetáře. Bezchybně připraví podklad, vybrousí, odmastí, možná i natáhne sádrovou stěrku.

Nová tapeta nás sice vyjde dráže, ale výsledek bude dokonalý. Obvyklá cena za tapetování (bez materiálu, pouze za práci) je zhruba 120 Kč/m2.

Může se vám hodit na službě Firmy.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám