Hlavní obsah

Investice do tepelného čerpadla se vyplatí

Právo, Sylva Svobodová

S tepelným čerpadlem máme levnější sazbu za elektrickou energii. Protože také spotřebovává méně energie a přitom se neustále zdražuje teplo, investice do čerpadla se v dlouhodobém horizontu vyplatí.

Foto: VAILLANT (2x)

Venkovní instalace kompaktního tepelného čerpadla vzduch–voda Vaillant aro Therm.

Článek

Tepelné čerpadlo funguje na stejném principu jako chladnička (tzv. Carnotův cyklus): odebírá teplo živlům – buď vodě, vzduchu, nebo zemi – a pak vytápí dům.

Tepelná čerpadla se podle zdroje dělí na tři základní typy: kombinaci vzduch/voda, země/voda a voda/voda.

Foto: SIEMENS

Synco living umí řídit tepelná čerpadla a vyrobí jen tolik tepla nebo chladu, kolik právě v místnosti potřebujeme. Systém umí aktuálně snížit spotřebu energie, vypne všechna světla, zatáhne předokenní žaluzie.

První slovo nám sděluje, odkud získáváme teplo, které chceme použít při vytápění. Druhý údaj za lomítkem nás informuje, kde se předává teplo získané z okolí. Vždycky končí ve vodě a vyhřívá pak radiátory, podlahy, venkovní bazény apod.

Přednosti a zápory

Tepelné čerpadlo na principu země/voda má vyšší počáteční investici (nutné jsou vrty), ale úspory nákladů jsou vysoké, až 70 %.

Výhodou je stabilní topný výkon a tichý provoz. Nevyhneme se náročnější instalaci spojené s pozemními pracemi.

Foto: VAILLANT

Vnitřní jednotka tepelného čerpadla Vaillant geo Therm.

Tepelné čerpadlo vzduch/voda nasává vzduch, proto je vnější jednotka umístěná mimo dům, nejlépe na jižní slunné straně.

Výhodou čerpadla je snadná instalace, dobrý poměr cena – výkon. Za silných mrazů může mít ale nižší účinnost, pozor i na hlučnost venkovní jednotky.

Foto: STIEBEL ELTRON

Kompaktní tepelné čerpadlo systému země/voda o výkonu až 13 kW. Vestavěný zásobník teplé vody o objemu 162, 175 l, vestavěný elektrokotel 8,8 kW, integrovaný elektroměr pro okamžitý odečet spotřebované elektrické energie.

Tepelné čerpadlo na principu voda/voda má zdroj tepla v povrchové, podzemní nebo spodní vodě. Jde o nejúčinnější typ tepelného čerpadla, ale podmínkou je vhodný terén k vybudování soustavy studen.

Předností je krátká doba návratnosti a nižší pořizovací náklady.

Novinka: zálohované čerpadlo

Když je výpadek elektrického proudu, tak se zastaví oběhové čerpadlo a voda v trubkách přestane proudit. Pokud majitel nepřestane v kritické situaci topit, může dojít ke zničení kotle i rozvodů.

Foto: JABLOTRON

Zálohované čerpadlo CP201 je při výpadku sítě napájeno přímo z akumulátoru a topný systém může fungovat až 24 hodin denně bez elektřiny. Systém dokáže včas upozornit i na technickou závadu. Cena 3243 Kč.

Firma Jablotron však přišla s nápadem, jak to udělat, aby bez proudu fungovalo i oběhové čerpadlo. Vznikl produkt, tzv. zálohované čerpadlo s názvem CP-201, které je vhodné na ústřední vytápění s kotlem na tuhá paliva, pro systémy topení z akumulační nádrže a pro soustavy solárního ohřevu.

Základem sestavy je úsporné čerpadlo, které používá speciální synchronní elektromotor na 12 V. Při výpadku sítě je čerpadlo napájeno přímo z akumulátoru a nevznikají tak žádné ztráty způsobené převodem napětí. Díky tomu může topný systém fungovat až 24 hodin denně bez elektřiny.

Sestava navíc obsahuje i zálohovaný regulátor směšovacího ventilu. V praxi to znamená, že při výpadku napájení pokračuje nejen cirkulace vody, ale funguje také řízení její teploty na požadovanou hodnotu.

Foto: STIEBEL ELTRON

Kompaktní tepelné čerpadlo systému země/voda o výkonu až 16 kW, vestavěný elektrokotel 8,8 kW, vestavěné oběhové čerpadlo zdroje (vrtů nebo plošného kolektoru), integrovaný měřič vyrobeného tepla, velmi tichý provoz.

Systém provádí kontrolu všech částí a dokáže včas upozornit na technickou závadu (mechanické zablokování čerpadla, poškození senzorů teploty apod.). Závada se hlásí akustickým signálem a zobrazením příčiny na displeji. Na havarijní situaci upozorní i textová zpráva na mobil.

Produkt má nízký příkon a funguje i při výpadku proudu. Cena 6500 Kč. Na jeho vývoji se podílela Technická univerzita v Liberci a v Žilině.

Vyplatí se tepelné čerpadlo?

Tepelné čerpadlo by mělo mít ve srovnání s jiným zdrojem vytápění adekvátní návratnost. Již při samotném užívání si majitelé chválí komfort a nižší sazbu elektřiny za celou domácnost.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Jestliže plánujete pořídit tepelné čerpadlo, dobře porovnejte produkty z hlediska výkonnosti, návratnosti investice, hlučnosti, ceny a nabízených služeb (servis, záruka apod.)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám