Hlavní obsah

Čtveřice robotů vytiskne unikátní ocelový most přes řeku

Novinky, nes

Čtyři roboti pomocí technologie 3D tisku postaví v centru Amsterdamu nový most. Přes vodu se tam překlene struktura, jíž navrhli inženýři ze studia MX3D. Aby mohli most touto metodou vystavět, museli nejprve sestavit software, jenž roboty přiměje ocelový most vytisknout. Po mnoha nezdarech a omylech se vše podařilo a Holanďané se mohou těšit na světový unikát, který v jejich metropoli milimetr po milimetru vyroste.

Foto: Joris Laarman (4x)

Vizualizace mostu během tisku

Článek

Autoři jsou si plně vědomi ojedinělosti svého projektu, a proto chtějí širokou veřejnost seznamovat s pokroky na přípravě a konstrukci mostu.

V září letošního roku proto otevřou návštěvnické centrum, kde budou mít zájemci možnost sledovat celý proces krok za krokem. Město Amsterdam při té příležitosti pak také odtajní přesnou polohu, kde bude most stát.

Foto: Joris Laarman

Město má odhalit skutečnou polohu mostu až v září.

„Tisk složitého ozdobného kovového mostu na výjimečném místě, to je ultimátní zkouška pro roboty, softwarové inženýry, řemeslníky i designéry,“ říkají autoři ze studia MX3D a doplňují, že konstrukce mostu bude svou podstatou jedním velkým výzkumem v oblasti trojrozměrného tisku.

Foto: Joris Laarman

Most bude tisknout čtveřice robotů.

Foto: Adriaan de Groot

Detail svařování

Nikoho asi nepřekvapí, že inženýři ke spolupráci přizvali spoustu dalších specialistů, například za softwarové firmy Autodesk a konstruktérské společnosti Heijmans. Autorem vlastního návrhu mostu je designér Joris Laarman.

Foto: Joris Laarman Lab/ Adriaan de Groot

Detail nově vytištěné konstrukce

Foto: Adriaan de Groot

Výrobní proces jednoho z testovacích modelů

Inženýři k tisku mostu použijí speciální roboty, kteří jsou schopní tisknout nejen pomocí plastu, pryskyřice, ale také kovů a prakticky jakékoli další látky. Právě pro ně vytvořili software, který umožní vytvořit pevné složité struktury z odolného materiálu.

Foto: Joris Laarman

Skeče možného vzhledu mostu. Definitivní podoba je vlevo nahoře.

Nově vyvinutá metoda je podle autorů z hlediska nákladů mnohem efektivnější než současné principy 3D tisku, navíc je použitelná v různých měřítcích, což ji předurčuje nejen pro další využití ve stavebnictví a výrobě, ale třeba i v umění.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám