Hlavní obsah

Hledala kancelář, našla nový prostor k žití

K tomuto bytu na pražské Letné přivedla designérku Andreu Polach náhoda. Nedaleko odtud žije a poblíž hledala i místo pro kancelář. Nakonec se ale rozhodla nalezený interiér upravit k bydlení.

Foto: www.modernibyt.cz

Stojací lampu v obývacím pokoji nahradil žlutý halogenový reflektor a nábytkovou skříň starý, bíle přelakovaný cestovní kufr.

Článek

Původně se šla podívat na jiné prostory. Ty ale byly příliš drahé a zbytečně velké. Makléřka ji však upozornila na kanceláře kousek vedle, které ještě nebyly ani v nabídce. Andreu zaujaly. Okamžitě vycítila skrytý potenciál místa a ihned se rozhodla pro jejich koupi.

Foto: www.modernibyt.cz

Jídelnu supluje ve slevě zakoupený kulatý stůl a dvě staré židle rovněž ošetřené bílým lakem. A nevadí ani to, že jsou stylově odlišné.

Běžně využívaných čtyřicet čtyři metrů čtverečních v přízemí bylo možné v případě dobrého počasí navýšit o další venkovní plochu k využití – navazující upravenou terasu a zahradu ve vnitrobloku domu, které téměř nikdo nenavštěvoval. Místnosti se stropy vysokými přes tři metry působily vzdušně a byly v dobrém stavu.

Kupující velmi ocenila novou elektroinstalaci s rozvedenými datovými kabely. Místnosti měly také nové dubové podlahy, nové kvalitní stylové dveře, bezpečnostní systém s alarmem a všechna okna vnější hliníkové rolety. Dům z přelomu 19. a 20. století už totiž byl po celkové rekonstrukci.

Foto: www.modernibyt.cz

Aby malá kuchyň působila vzdušně, použila Andrea police a subtilní otevřený nábytek z břízy. Dřevo je zde kombinováno s nerezem.

„Je v pěkném prostředí nedaleko Stromovky a je tu naprostý klid,“ libuje si Andrea. I tento fakt podpořil její rozhodnutí.

Nezapře v sobě designérku, okamžitě začala přemýšlet nad optimálním využitím prostoru a rozhodla se předělat ho k bydlení.

Foto: www.modernibyt.cz

V nízkém uzavřeném kompaktním modulu našla místo pečicí trouba, chladnička i dřez. Do masivní dřevěné pracovní desky je zapuštěná varná deska.

Chytrá výměna

Změnila dispoziční uspořádání bytu tím, že kuchyň umístila do prostoru, kde dříve byla koupelna, a zeď mezi kuchyní a koupelnou z poloviny prosklila.

Z kuchyně je nyní pěkný výhled do zahrady a částečně prosklenou příčkou vniká denní světlo až do koupelny. Ráno se může, třeba při čištění zubů, místo do zrcadla dívat i z koupelny až do zahrady.

Foto: www.modernibyt.cz

Ložnici je větší než obývací pokoj, ale ještě jí chybí úložné prostory. Majitelka zvažuje nejen vestavné skříně, ale i mezipatro, které by nabídlo další úložný prostor. Také ložnici zdobí velkoformátové obrazy Davida Segeti.

Pro zachování intimity je možné místnost zaclonit roletou. Koupelna není velká, ale vešla se sem vana, skříňka s umyvadlem i klozet. Rafinovaným trikem však budí dojem větší místnosti. Andrea totiž k obložení vany místo běžných keramických obkládaček použila zrcadlo, které odrazem dubovou podlahu opticky zvětšuje.

Také v kuchyni investovala finanční prostředky do kvalitního základu a zvolila velkoformátovou dlažbu Villeroy & Boch, která imituje povrch cementové stěrky.

Foto: www.modernibyt.cz

Místo zde našlo majitelčino oblíbené hudební křeslo Beatnik, které poskytuje pohodlí i zážitek z poslechu hudby nebo soukromí při telefonování. Křeslo bylo oceněno prestižní cenou Red Dot Design Award.

Zajímavě působí obklad stěn, který sem přesahuje z koupelny. V kuchyni je umístěný kotel, který časem zmizí ve skříni. Na stejné stěně vznikne další úložný prostor a je tu už také připravený vývod pro pračku.

Součástí okna je záměrně zbudovaný hlubší pevný parapet, který poslouží jako další odkládací plocha nebo k usednutí s ranní kávou v ruce a s výhledem do zahrady.

Světlo a barvy

Ve snaze přízemní byt prosvětlit vymalovala ho Andrea bílou barvou. Rozhodně ale nevyznívá nudně – je oživený akcenty výrazných barev. Převládají žluté a oranžové prvky.

Prozatím je interiér zařízen ve větší míře nábytkem, který designérka koupila v bazarech či vydražila. Některé kusy nábytku stačilo jen přelakovat a mohou sloužit dál.

Foto: www.modernibyt.cz

Není třeba obávat se zmáčení dubové podlahy vodou, je ošetřena lodním lakem.

Už nenošený starý svetr v požadovaném odstínu žluté barvy nastoupil další službu a proměnil se v praktický povlak na polštář. Atraktivní svítidla v interiéru si vyrobila sama spojením oranžových textilních kabelů a bílých kovových květináčů.

Dlouhé, zajímavě zauzlované oranžové kabely zdobí všechny místnosti. K zútulnění interiéru přispěl svými olejomalbami na plátně také kamarád Andrey David Segeťa.

Foto: www.modernibyt.cz

Rafinovaným trikem budí koupelna dojem větší místnosti. Andrea totiž k obložení vany místo běžných keramických obkládaček použila zrcadlo, které odrazem dubovou podlahu opticky násobí.

„Ráda zařizuji byt postupně. Když mě osloví konkrétní předmět, udělám si radost a pořídím si ho. Vybavuji interiér v průběhu jeho užívání a s větším odstupem,“ vysvětluje Andrea.

„Už se moc těším na jaro a zabydlování terasy.“

Lenka Saulichová, www.modernibyt.cz

Může se vám hodit na službě Firmy.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám