Hlavní obsah

Správná ergonomie v kuchyni usnadní pohyb a šetří zdraví

Právo, Karolina Černá

Při mytí nádobí a přípravě jídla ohýbáme záda a ruce máme často v odlišných polohách. Ideální je proto víceúrovňová pracovní deska a rozdělení prostoru zajišťující plynulý pohyb. Proč se to vyplatí?

Foto: ASKO NÁBYTEK (2x)

Pro pohodlný pohyb v kuchyni je ideální tvar písmene U.

Článek

Vážíme-li si své pohyblivosti, pak přizpůsobíme nebo vybíráme kuchyňskou linku podle toho, jak pohodlně se v ní při práci cítíme.

Vhodné rozměry a sestava totiž omezí množství úkonů, které během vaření zanechávají negativní odezvy především v krční šíji, mezi lopatkami, v lýtkách, bedrech a kyčlích.

Šetříme záda, klouby i oči

Podlahová krytina: Hospodyně pohybující se v kuchyni po tvrdé dlažbě několik hodin v kuse je vystavena obdobné námaze jako běžec utužující kondici na asfaltových stezkách. Časem pocítí bolesti zad, kloubů, namožení vazů.

Dlažba je sice z hlediska údržby praktická, trávíme-li ale vařením hodně času, vybíráme podlahu měkčí, pro zimomřivější typy s teplým povrchem. Tyto nároky splňují např. kvalitní vinyl, korek, případně dřevo a laminát.

Foto: LIKOR

Kvalitní korková podlaha je měkká, teplá a snadno se udržuje.

Osvětlení: Při vaření se raději spoléháme na bodová světla cílená na konkrétní prostor a doplňující centrální svítidlo.

Foto: ASKO NÁBYTEK

Centrální svícení doplníme bodovkami soustředěnými na konkrétní plochu.

Výklopné systémy: Sahají-li skříňky až do stropu, využijeme výklopné systémy, nebo stabilní stoličku, skládací schůdky. Každopádně nahoru ukládáme pouze věci, které využíváme příležitostně, a jsou lehké.

Těžší nádoby ukládáme do spodních skříněk nebo do otevíracího soklu linky. Výsuvy pomohou v rozích kuchyňské linky, nemusíme se krkolomně ohýbat.

Respektujeme zdravé míry

Kuchyňskou linku a vybavení sladíme s naší tělesnou výškou. Vaří-li v domácnosti více osob, volíme kompromis.

Správná výška plochy pro přípravu potravin: Určíme ji tak, že se k pracovní ploše postavíme rovně a ohneme ruku v lokti do pravého úhlu – vzdálenost mezi nataženou dlaní a pracovní plochou má být 10 až 15 cm.

Za pohodlné (ergonomické) rozměry pracovní plochy jsou považovány hloubka 60 cm a délka minimálně 90 cm. V blízkosti mají být zásuvky či závěsné koše s potřebnými nástroji.

Foto: IKEA

Ani ve velké kuchyni bychom neměli v trojúhelníku přípravné, varné a mycí centrum překonávat více než 6 m.

Mytí nádobí: Ruce se pohybují většinou pod úrovní pracovní desky, takže je lepší osadit dřez výše, než je přípravná plocha. To znamená, že při rovném postoji dokážeme dlaně volně položit na dno dřezu. Myčku instalujeme v jeho blízkosti.

Vaření: Snížená varná plocha (na rozdíl od plochy, na jaké připravujeme potraviny) usnadňuje míchání, máme lepší výhled do hrnců. Sporák neumísťujeme kvůli zhoršenému přístupu do rohu. Dno trouby je ideálně ve výšce 115 cm. Kolem ní ponecháme dostatečný manipulační prostor, nemusíme pak vyndávat horké plechy z boku.

Foto: IKEA

Délka prostoru pro přípravu potravin má být alespoň 90 cm.

Digestoř: Instalujeme ji tak vysoko, abychom do ní nevráželi hlavou. Nad elektrickou varnou plochou mát být digestoř kvůli dostatečnému odtahu ve výšce nejméně 65 cm, nad plynovou v 75 cm.

Foto: IKEA

Digestoř nad elektrickou varnou plochu instalujeme minimálně do výšky 65 cm.

Pohyb má být plynulý

Varné, přípravné a mycí centrum má být v pomyslném trojúhelníku, který na délku nepřesahuje 6 m, takže vše je po ruce. Rozměry velmi malé kuchyně sice nezvětšíme, ale zohledníme kolem linky alespoň plynulost pohybu bez překážek. V prostoru pracovních ploch se zbavíme všech výčnělků, vystupujících rohů, koše apod.

Zóny by měly být rozvrženy od lednice k odkládacímu prostoru, následně ke dřezu, přípravné ploše a ke sporáku. U malých kuchyní je obvykle odkládací plocha zároveň plochou přípravnou.

Foto: HORNBACH

Varná zóna je v nižší úrovni než přípravná. Lépe tak vidíme do nádob.

Nejpohodlnější kuchyňské linky jsou ve tvaru písmene U, v prostoru se jen otáčíme.

Kolem stolu a židlí je dobré mít kvůli dostatku místa alespoň 90–100 cm volného prostoru. U kulatého stolu ještě více.

Služba kuchyňského studia

Profesionál provede instalační výkres, případně 3D vizualizaci i s technickými záležitostmi (rozvody, elektroinstalace, plyn).

Některá studia zajišťují montáž a zapojení všech spotřebičů, ty jsou často již zakomponovány do skříněk.

Výjimkou není ani poradenská služba a servis v oblasti financování.

Co je ergonomie?

Nauka, která se zabývá metodikou organizace práce a pracovních prostředků.

Právě ergonomicky navržená kuchyň znamená kuchyň dokonale přizpůsobenou lidem pro bezproblémové používání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám