Hlavní obsah

Rodinný dům s oknem přes celou stěnu má jméno po vyhynulých hlavonožcích

Novinky, nes

Na první pohled je to nenápadný domek v britském hrabství Buckinghamshire, zasazený v rovinaté krajině, se spoustou luk a lesů v okolí. To, co jej odlišuje od většiny stavení v zemi, je jeho obří okno zabírající celou jednu stranu. Majitelé díky němu mají ničím nerušený panoramatický výhled na desítky kilometrů okolní přírody.

Foto: Profimedia.cz

Celá jedna strana domu je prosklená.

Článek

Dalo by se říci, že v případě tohoto domku dostalo tolik žádané propojení interiéru a exteriéru nový rozměr. Vždyť šířka okna činí 13 metrů a v nejvyšším bodě má téměř 5,5 metru.

Není tedy divu, že cena jen za samotné sklo byla astronomická, takřka dva milióny korun. Podle britského tisku dům patří mezi rodinné domy s největším oknem v zemi.

Foto: Profimedia.cz

Dům působí na první pohled nenápadně.

Manželský pár v důchodovém věku, který má dvě děti a tři vnoučata, si nechal dům navrhnout podle vlastních představ. Schvalovací proces trval nekonečných šest let.

Další dva roky zabrala stavba obydlí, jemuž dali název Ammonite House. To podle horniny, z níž je dům postaven a která obsahuje fosilie amonitů. (Amonit je druh hlavonožců z období triasu – pozn. red.).

Foto: Profimedia.cz

Obývací pokoj se táhne podél celé prosklené stěny.

Dům stojí na pozemku o velikosti jeden a půl hektaru. Jeho interiér ukrývá pětici pokojů doprovázenou čtyřmi koupelnami i rozlehlý obývací pokoj táhnoucí se podél prosklené stěny. Samozřejmostí je moderně zařízená velká kuchyň, pracovna a garáž.

Foto: Profimedia.cz

Dům nabízí ničím nerušené výhledy do okolní krajiny.

V domě se všude topí podlahovým topením ukrytým pod dlažbou z leštěného vápence. Systém osvětlení je rozdělen do několika zón umožňujících nasvítit každou část domu v jiném stylu a vytvořit tak pokaždé zcela jinou náladu.

Foto: Profimedia.cz

„Běžně vídáme vysokou zvěř procházet přes zahradu. Všechen život se stahuje dolů k jezírku, kde žijí kachny, chřástalové a čolci,“ řekl serveru BT majitel domu Brian.

„Na jaře vídáme na nebi kroužit kachny hledající nejlepší místo pro vyvedení mladých, lesíky jsou plné sov a datlů, jež vídáme na trávníku a jejichž bušení zaznívá až k nám,“ dodává.

Foto: Profimedia.cz

Bez výhledu ven není ani prostorná kuchyn, jejíž zadní stěna je otevřena dlouhým oknem.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám