Hlavní obsah

Nedaleko lesa vyrostl útulný bungalov pro dva

Nízký bungalov v malé vesnici nedaleko Prahy působí příjemně už při pohledu ze zahrady. Tento dojem se nezmění, ani když vejdeme dovnitř.

Foto: www.mujdum.cz

Dřevostavba napohled „halí tvář” – fasádu tvoří bílá omítka a bílá plastová okna. Dům netrpí přebujelostí tvarů ani přemírou zdobných detailů a tím se odlišuje od běžného standardu typových projektů.

Článek

Místo si majitel nevybral náhodně. V klidné části obce blízko lesa měl původně chatu, ale protože zde chtěl žít trvale, což vyžaduje vyšší komfort, než poskytuje stavba rekreační, rozhodl se postavit si útulný malý dům pouze pro sebe a svou manželku.

Dům od společnosti Haas Fertigbau je navržen jako nízkoenergetický, takže kromě příjemného bydlení s přirozeným klimatem splňuje také ekologické požadavky.

Foto: www.mujdum.cz

Dům oddělují od sousedního pozemku příjezdová komunikace a chodníček, obojí vydlážděné zámkovou dlažbou.

Investor si vybral jeden z typových projektů, který však doznal citelných změn. Tou nejmarkantnější byla úprava původně podkrovní stavby na bungalov.

„Nechtěl jsem žádné honosné sídlo, které člověk pak ani celé nevyužije. Současně jsem chtěl stavbu přízemní, abych nemusel chodit do schodů.“

Foto: www.mujdum.cz

Kromě změny koncepce z podkrovní na přízemní byly ostatní úpravy pouze drobnějšího rázu. Kuchyň se propojila s obývacím pokojem a jídelnou v jeden velký prostor tak, jak je to dnes již obvyklé.

V celém domě jsou laminátové plovoucí podlahy, pouze v zádveří, chodbě, koupelně a garáži je praktičtější dlažba.

Foto: www.mujdum.cz

Pohled na ložnicovou část a garáž zezadu. Celkovým proporcím prospělo vypuštění podkroví a snížení krovu.

„Nejvíce se nám líbí propojení obývacího pokoje s terasou. Díky přesahu střechy zde vznikl chráněný prostor, kde se dá sedět i při ne zcela ideálním počasí a terasu tak lze využívat častěji.“

Hlavní obytná část je orientována na východ a jih a do domu tak jde celý den slunko.

Foto: www.mujdum.cz

Pohled na terasu před obývacím pokojem. Velký podíl na harmonickém charakteru prostředí má kromě střídmé architektury i pečlivě upravená zeleň.

Ze zádveří vedou dvoukřídlé dveře do obývacího pokoje s kuchyní a otvírají vlastně příchozím celý dům. Kromě velkého obytného prostoru jsou zde ještě další dva pokoje, takže by tu mohla pohodlně bydlet i rodina s jedním, případně dvěma dětmi.

Foto: www.mujdum.cz

I přes malou rozlohu je dispozice rozdělena na společnou a „soukromou“ část – do pokojů a koupelny se vstupuje z boční chodby. Ze severní strany na dům navazuje garáž pro jedno auto.

Foto: www.mujdum.cz

Kuchyň není jen koutem v rámci obývacího pokoje, jak tomu u menších domů často bývá. Má vlastní okno a její prostor jasně vymezuje barový pult.

Foto: www.mujdum.cz

Majitelé domu si pochvalují praktickou laminátovou plovoucí podlahu v obývacím pokoji a v jídelně.

Dům má vytápění na propan-butan, podzemní nádrž je umístěna v zahradě.

„Pro lepší pohodu a také jako alternativu k plynu jsem se v loňském roce rozhodl pro krb. Stavba je velmi dobře izolovaná.“

Foto: www.mujdum.cz

Krb v klasickém stylu byl vybudován dodatečně.

Pozemek odpovídá velikosti stavby a pečlivě upravená zahrada, která ji obklopuje, poskytuje příjemné soukromí a působí velmi útulně.

„Zahradu založila odborná firma a moc se nám líbí. Chtěl jsem rostliny, které nebude třeba příliš opečovávat, proto tu převažují jehličnany a mé oblíbené rododendrony.“

Foto: www.mujdum.cz

Do koupelny si majitelé domu vybrali velkoformátový obklad a dlažbu. Podlaha a spodní část obkladu je tmavší, ale to ve velké a světlé koupelně nevadí.

Že se tu rostlinám daří velmi dobře, je vidět na první pohled. Vypadají, jako by byly vysázeny už dávno, a ne před osmi lety.

Technické údaje

Dům je upravenou variantou typového projektu. Hodí se do rovinatého či mírně svažitého terénu, lze jej podsklepit. Firma poskytuje 30 let záruku na statiku konstrukce, dodává jej v provedení na klíč podle přání investora.

Zastavěná plocha: 163,7 m2

Celková užitná plocha: 147,6 m2

Konstrukce: dřevostavba, nízkoenergetický dům

Cena projektové dokumentace zahrnuta již v základní ceně domu

Okna: plastová, zasklení tepelně izolačním trojsklem (U = 0,7 W/m²K) již v základní ceně domu

Střešní krytina: betonová skládaná, hladká

Klempířské prvky: titanzinek

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám