Hlavní obsah

Moderní kočovníci si pořídili dům na kolečkách a živí se reportážemi z cest

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odvážný pár z Ameriky už nudilo bydlení na stejném místě. Zamilovaní mladí lidé se proto rozhodli kompletně změnit své zvyky a užít si dobrodružství v chatce, kterou je možné převézt na různá místa.

Foto: Profimedia.cz

Převoz chatky po silnici je pro vlastníky vždy dobrodružstvím.

Článek

Guillaume Dutilh a Jenna Spesardová se rozhodli udělat něco, o čem sní hodně dětí, ale málokterý dospělý se to v běžném stereotypním životě odváží skutečně realizovat.

Před dvěma lety žil pár v Los Angeles, Guillaume pracoval jako inženýr a asistent ve filmovém studiu. Měl vášeň pro fotografování, zatímco jeho partnerku Jennu bavilo psaní.

S ohledem na tuto skutečnost, a vymezení se ze stereotypu, se odvážný pár rozhodl vybudovat malinký dům, aby mohl cestovat po celé zemi a rozvíjet své koníčky. Společně se tak věnují cestovní žurnalistice a na vlastní kůži si zkoušejí život v různých destinacích.

Foto: Profimedia.cz

Prostor šetří police a řada věšíků.

Dům má přípojku na elektřinu a vodu, případně se topí a vaří díky plynovým lahvím a voda se užívá z nádrže. Mobilní dům má zhruba dvacet metrů čtverečních, nechybí v něm ale patro na spaní, kuchyň se skládacím jídelním stolem ani obývací pokoj nebo toaleta či sprchový kout.

Dvoupodlažní stavba má dřevěné podlahy a schodiště vyrobené z výběrových beden. Je v něm i útulný čtecí koutek s lehátkem.

Foto: Profimedia.cz

Ložnice v menším podkroví je díky nízkému stropu hodně útulná.

Majitelům tento druh kočovného bydlení umožňuje svobodomyslnější způsob života a možnost plně si užívat okolí a krás přírody. Výhodou je i oproštění se od zbytečností.

Do domu se rozhodně nevejdou nepotřebné věci. Pro každou potřebnou je v něm pak určeno speciální místo i úchytný systém, který zajišťuje, že předměty pevně drží na místě během převozu.

Foto: Profimedia.cz

Kuchyň je zařízená v rustikálním stylu. Nechybí v ní plynový sporák.

Vznik a plánování chatky zabraly rok a 1000 hodin rozsáhlé práce. Pár prodal téměř vše, co vlastnil, aby mohl financovat tento projekt.

Mobilní domek mladý pár postavil vlastnoručně z nakoupených materiálů. V přepočtu stál zhruba 700 tisíc korun.

Foto: Profimedia.cz

Dvojice už během posledních pěti měsíců procestovala 11 tisíc mil napříč USA a projela dvacet pět různých států.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Komunita lidí žijících v malých mobilních domech se v USA rychle rozrůstá. Mnoho z nich vidí v tomto typu života právě únik ze stereotypu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám