Hlavní obsah

Bezbariérový dům nabízí starším manželům ideální domov do budoucna

Pohodlný bezbariérový dům, navíc s nádherným výhledem na krajovou dominantu – Zelenou horu, je splněným přáním manželů ve zralém věku na klidné bydlení pro budoucí roky.

Foto: www.mujdum.cz

Dům je obrácen obytným prostorem do zahrady. Z obývacího pokoje vede francouzské okno na terasu příjemně chráněnou před západními větry i před sousedy. Jednoduchou fasádu ozvláštňuje režný cihelný obklad Terca Timm-Antiek s různorodou barevností.

Článek

Vrch Zelená hora je dominantou malebné krajiny Českomoravské vrchoviny. Dům, který dnes představujeme, stojí na okrajové parcele, navíc vysoko na kopci.

Díky vhodnému umístění a „natočení“ stavby na pozemku mají majitelé domu jedinečný výhled přes údolí přímo na kostel sv. Jana Nepomuckého, významné poutní místo stojící na Zelené hoře. Parcela navazuje na starší zástavbu a sousedí s poměrně tichou komunikací.

Foto: www.mujdum.cz

Díky volbě „volského oka“ byla víceméně dána volba střešní krytiny. Plechová střecha by v tomto případě nevypadala dobře, proto se majitelé rozhodli pro hnědou bobrovku, která příjemně ladí s tmavší cihlou.

Lokalita, která je součástí chráněné krajinné oblasti, má velmi přísný územní plán a při schvalování stavebního plánu bylo zapotřebí i vyjádření památkářů.

Foto: www.mujdum.cz

Důležité je zároveň se stavbou domu naplánovat i jeho příslušenství – různé zahradní domky, přístřešky, altánky nebo třeba boudu pro psa...

„V současnosti se nejčastěji prodávají pozemky o rozměru 1000 m², takže domy vycházejí, co se týká objemu, hodně podobně. Proto když má být dům něčím zajímavý, je třeba navrhovat ho v jednoduchých liniích a hlavní plochy pak něčím ozvláštnit, například výraznou texturou fasády.

Naopak přebytek různých detailů – vikýřů, plechování… – působí rušivě. Mám ověřené, že čím je na domě méně složitostí, tím lepší je výsledek,“ říká Ing. Lenka Havlíčková z Ateliéru A2, která je autorkou architektonického návrhu.

Foto: www.mujdum.cz

Objekt je půdorysně řešený do písmene L, což například umožnilo umístit terasu na chráněné závětrné straně. Kuchyně má výhled do ulice, je orientačním bodem domu s velkým rohovým oknem na východ. Proto je tu dopoledne hodně denního světla.

Foto: www.mujdum.cz

Kuchyňská linka uspořádaná do tvaru písmene U poskytuje velkou pracovní plochu i komfortní úložné prostory. Z rohového okna má paní domu dokonalý přehled o tom, kdo právě odchází či přichází na návštěvu.

„Poloha pozemku vždycky určuje polohu domu. Ale samozřejmě jsme pracovali s tím, jak sluníčko přes den běží, a do toho jsme se snažili místnosti co nejvhodněji umístit,“ vysvětluje architektka a zároveň upozorňuje na častou chybu, které se majitelé domů při plánování novostavby dopouštějí:

„Většina lidí chce mít vjezd co nejblíže domu, proto předsune garáž do vstupního prostoru. Tím ale znehodnotí celkovou vizáž stavby.“

Při požadavcích na odstupy domu od okolní zástavby a od komunikace většinou zbývá na vstupní frontu velmi málo místa. A když si v tomto prostoru někdo postaví dvougaráž…

Foto: www.mujdum.cz

To ale není případ tohoto rodinného domu, kde je garáž zasunuta tak, aby byl při pohledu z ulice viditelný jenom střešní štít. Tím vzniklo místo pro sloup, který odlehčuje roh parcely, a do popředí se dostala čistá fasáda. Na celé průčelí pak architektka „posadila“ jednoduchou střechu, jež zároveň překrývá i garáž.

Aby fasáda působila pozitivně a nenudila, zvolila architektka cihly matné a zároveň promíchala různé odstíny barev, samozřejmě s ohledem na barevnost okenních rámů a dveří.

„Při zadání bylo mým úkolem vyřešit dispozici bydlení dvou starších manželů, k nimž občas jezdí na víkendy děti s vnoučaty. Proto jsme vytvořili návrh domu, kde rodiče využívají bezbariérové přízemí a v patře a podkroví vznikly komfortní prostory pro jejich dospělé děti s rodinami,“ říká Lenka Havlíčková.

Foto: www.mujdum.cz

Atypicky vyřešený prostor nad schody je využíván jako příležitostná pracovna.

Manželé dosud žili v domě, kde museli neustále „běhat“ po schodech z přízemí do patra. Proto se v novém domě vše řešilo na jednom podlaží tak, aby mohli mít snadný přístup do všech místností a také ke vchodu domu, do garáže i na zahradu.

Prostorná terasa je přístupná z obytné části francouzskými okny. „Nikde nebrání žádné překážky, v domě nejsou prahy a také dveře jsme udělali úmyslně širší, aby případná manipulace se zdravotními pomůckami byla co nejsnazší,“ upozorňuje architektka.

Celý interiér domu je poměrně velkoryse vybavený. Manželé si sem přestěhovali nábytek z původního bydliště, většinou komfortní, masivní „kusy“ v rustikálním stylu. S tímto zařízením dobře souzní i parketové dubové podlahy a klasický otevřený krb obložený pískovcem, který je dominantou obývacího prostoru.

Foto: www.mujdum.cz

Majitelé spolu se zahradním architektem pečlivě vybírali, jaký rostlinný materiál se bude nejlépe hodit k cihlové fasádě. Proto v zahradě převažují jehličnany.

Jinak je dům vytápěn plynem – majitelé využívají praktickou kombinaci podlahového topení (pod dlažbou v koupelnách a vstupních prostorách) a trubkového otopného systému.

„Myslím, že se zde klientům žije dobře. Pan majitel mi nedávno říkal, že kdyby dům stavěl znovu, udělal by ho úplně stejně a to je pro mě důležité,“ uzavírá Lenka Havlíčková.

Kam s ním

Tuhle otázku nejspíš rodina nebude muset v dohledné době vůbec řešit. Dům totiž poskytuje spoustu úložných prostor, navíc prakticky rozmístěných.

Například mezi garáží a halou je umístěný retardér (velká šatna, kam se vejde mnoho technických věcí, sezónního oblečení atd.), stejnému účelu slouží i dlouhá stěna s úložnými prostorami v patře. Výhodou je také velká půda, určená pro ukládání sportovních potřeb, archivu apod.

Technické údaje

Užitná plocha: 250,4 m2 (vč. garáže)

Konstrukce: betonové základové pasy a základová deska, zdicí systém Porotherm, obvodové zdivo z brouš. tvárnic Porotherm 44 Si (tl. 500 mm), keramické stropy z tvarovek Miako, dřevěný krov, fasádní cihelný obklad Terca Timm-Antiek

Výplně otvorů: okna dřevěná s izolačními dvojskly, předokenní žaluzie na el. pohon, dveře vnitřní dýhované do obložkových zárubní

Vytápění: ústřední plynové, kombinace teplovodního podlahového vytápění a radiátorů, krb s krbovou vložkou

Autor: Ing. Lenka Havlíčková, Ateliér A2

Zhotovitel stavby: Stylstav Křižanov, Wienerberger cihlářský průmysl, a. s.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám