Hlavní obsah

Klasický projekt proměnili v nadstandardní domov s ateliérem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Typový projekt rodinného domu se proměnil v nadstandardní moderní bydlení pro mladou rodinu, jemuž pověstnou třešničku přidává fotografický ateliér stále připravený zachycovat měnící se podobu hlavní modelky – malé dcerky.

Foto: www.mujdum.cz

Šaty dělají člověka, stejně tak upravená zahrada dotváří vzhled domu. Jednoduché schéma, použití gabionů pro uliční část plotu i opěrné zídky, příjezdová cesta ke garáži a chodníčky jsou vydlážděné klasickými „kočičími hlavami“.

Článek

Bydlení v rodinném domě si budoucí investoři nejprve vyzkoušeli v pronájmu o pouhé dvě ulice níž pod současným domovem. Ten vyrostl na stavební parcele situované do nové zástavby nad okresním městem.

Vysněný dům měl mít jednoduchý tvar a rovnou střechu, místní stavební regulativa však uskutečnění tohoto přání nakloněna nebyla. Investoři se smířili se sedlovou střechou se sklonem pouze 25°, která uzavírá stavbu v čistě pravoúhlých liniích.

Foto: www.mujdum.cz

Jednoduchou architektonickou kompozici oživuje kombinace dřevěného obkladu ze sibiřského modřínu (na východní fasádě a fotoateliéru) a umělého kamene imitujícího břidlici (na garáži).

Ploché střechy se ale úplně nevzdali, dokonce jich mají hned několik. Je jí uzavřena jak kostka přistavěné garáže, která je součástí typového rodinného domu Iveta z projektového ateliéru Thermo Plus, tak i druhá kostka ukrývající fotografický ateliér, jímž na přání investorů Ing. Karel Peterka svůj projekt doplnil.

Majitelé tím ke komfortnímu bydlení získali navíc zázemí pro své hobby, jež jim může závidět nejeden profesionál.

Foto: www.mujdum.cz

Rodinný dům Iveta navrhl Ing. Karel Peterka, zahrada je dílem Šárky Taláckové, pro niž společně s majiteli vybírala rostliny vhodné pro dítě, jako jsou brusinky a lesní jahody, aby je mohlo rovnou ochutnávat.

Fasáda domu je řešena kombinací omítky a dřevěného obkladu ze sibiřského modřínu v přírodním odstínu, podezdívka je obložena umělým kamenem v břidlicovém zbarvení, který se opakuje na fasádě garáže. Kostku ateliéru opticky spojuje s domem modřínový obklad.

Vzdušný interiér

Dispoziční řešení typového rodinného domu odpovídá představám majitelů vycházejícím ze zkušenosti z pronájmu i osobních zkušeností pána domu a současně z nároků na prostor, jež vyžaduje nepřehlédnutelný domácí mazlíček – bernský salašnický pes.

Foto: www.mujdum.cz

Praktické zádveří s vestavnými skříněmi poskytuje dostatek úložného prostoru a představuje rovněž spojnici mezi obytným prostorem a fotoateliérem.

Levými dveřmi se vchází do centrální chodby ve tvaru písmene „L“, které vymezuje prostor pro schodiště spojující společensky řešené přízemí se soukromou zónou v patře. Na konci jeho kratšího ramene se nachází vstup do technické místnosti, z níž je možné vyjít na zahradu.

Foto: www.mujdum.cz

Kuchyňská linka byla vyrobena na míru podle návrhu Ing. arch. Vojtěcha Peterky z bíle lakovaných MDF desek ve vysokém lesku, pracovní deska je z umělého kamene. Vzadu je vidět hlavní dominanta obývacího prostoru – velké akvárium.

Druhé rameno „elka“ ústí do centrální obytné části s jasně vymezenými, ale zároveň na sebe plynule navazujícími zónami. Z kuchyňského koutu a jídelny je přímý vstup na venkovní terasu krytou zastřešenou pergolou.

Foto: www.mujdum.cz

Příjemně rozptýlenému dennímu světlu sekunduje promyšlené umělé osvětlení – lineární LED svítidla zapuštěná v podhledu a zavěšená nad stolem.

Dispozici patra určuje středová chodba, z níž je přístupná ložnice rodičů s navazující vlastní šatnou a koupelnou s WC, dvojice dětských pokojů, domácí fitness, rodinná koupelna a samostatné WC.

Za to majitelé domu projektantovi připisují pomyslnou hvězdičku, protože se nenechal strhnout nesmyslnou módou společného rodinného hygienického zázemí, o jehož hygieničnosti, estetičnosti a praktičnosti lze s úspěchem pochybovat.

Foto: www.mujdum.cz

Interiéru vládne střízlivá kombinace bílé, hnědé dýhy a odstínů antracitové. Celek působí útulným uklidňujícím dojmem a design je nadčasový.

Pod návrhem interiéru je podepsán Ing. arch. Vojtěch Peterka. Prostor zaujme zejména čistým, jednotným stylem bytového zařízení. Toho majitelé dosáhli tím, že zvolili jediného dodavatele – nábytek si nechali kompletně vyrobit na míru truhlářstvím Penta. Dominantou společenského prostoru není tradičně krbové těleso, ale impozantní akvárium.

Foto: www.mujdum.cz

Garáž je řešena samostatně se vstupem z kryté schodišťové podesty vedoucí k hlavnímu vchodu do domu. Dům je hotov, zařízen a majitelé se nyní zaměřují již jen na relaxační prvky zahrady.

Přibude na ní například bazén, venkovní terasa se testuje, zda ji vzhledem k velké větrnosti nebude vhodnější zasklít, na což je od počátku prozíravě připravena.

Slovo majitele

Cihly Porotherm T Profi jsem zvolil, protože jim prostě věřím. Cihly jsou materiál používaný po staletí, a nemusím se bát, že by mě jejich vlastnosti mohly zklamat nebo nemile překvapit. Zdivo stejné značky má výborné tepelně izolační vlastnosti, skvělou akumulaci tepla a k tomu mám v domě díky velmi dobré akustice klid.

Foto: www.mujdum.cz

Do koupelen majitelé domu zvolili matné velkoformátové keramické obklady ve světlých přírodních barvách.

Jak pálená keramika, tak minerální vata jsou přírodní materiály, takže moje rodina se nemusí obávat nebezpečných látek. Stavba z těchto cihel byla díky izolaci umístěné uvnitř cihel rychlá, do každého stavebního detailu vyřešená a nejen realizační firmu nečekala žádná nemilá překvapení.

Zaujalo nás - stavba skvělých parametrů

Již při plánování stavby bylo nutné zohlednit drsnější klima podhorské oblasti Krkonoš. Z toho důvodu pro výstavbu, která trvala zhruba rok a skončila loni v březnu, zvolili investoři jako konstrukční řešení zdicí systém Porotherm, konkrétně pro obvodové zdivo broušené cihly Porotherm 42,5 T Profi (u = 0,16 W/m2K) s vnitřní izolací hydrofobizovanou minerální vatou a tenkovrstvou celoplošně nanášenou maltu Porotherm Profi, hliníková okna Vekra s izolačním trojsklem (u = 0,9 W/m2K) a pro střechu s hliníkovou krytinou Prefa tepelnou izolaci Isover o tloušťce 36 cm (u = 0,16 W/m2K).

Tepelná ztráta objektu tak činí celkem cca 8,8 kW (pro výpočtovou venkovní teplotu –18 °C), měrná spotřeba energie na celkovou podlahovou plochu EPA = 31,6 kWh/(m2.rok).

Vzhledem k použitému stavebnímu materiálu a kvalitní realizaci samotné výstavby má dům nejen status nízkoenergetické stavby, ale řadí se svými výbornými tepelně izolačními vlastnostmi a energetickou náročností budovy (EP =23,5 GJ/rok) do třídy energetické náročnosti budovy A = mimořádně úsporná.

Moderně a především efektivně je řešeno i vytápění a výměna vzduchu. Jako hlavní zdroj vytápění slouží tepelné čerpadlo země/voda Buderus WPS 9K, zdrojem nízkopotenciálního tepla je zemní výměník tepla se zemním vrtem do hloubky 170 m, které doplňuje jednotka s pasivní rekuperací tepla s vysoce účinným protiproudým výměníkem tepla.

Je nasnadě, že při těchto parametrech si dům snadno poradí i s tuhými horskými zimami.

Technické údaje

Dispoziční řešení: 6 + kk

Zastavěná plocha: 125,55 m² (bez ateliéru a garáže)

Obytná plocha: 77,5 m²

Konstrukční řešení: betonové základové pasy, obvodové zdivo broušená cihla Porotherm 42,5 T Profi plněná hydrofobizovanou minerální vatou (u = 0,16 W/m2K), tepelněizolační omítka PorothermTO ve dvou vrstvách o celkové tloušťce 30 mm, vnější omítka silikonová, část fasády tvoří dřevěný palubkový obklad ze sibiřského modřínu v přírodním odstínu, garáž má obklad dekorativním umělým kamenem v barevném odstínu břidlicově narezlý, schodiště betonové monolitické s obkladem a zábradlím z dřevěného masivu

Střecha: krov vaznicový dřevěný, střešní krytina a klempířské prvky hliníkový plech

Výplně otvorů: hliníková okna s izolačním trojsklem (u = 0,9 W/m2K)

Vytápění: tepelné čerpadlo země/voda Buderus WPS 9K, zdrojem nízkopotenciálního tepla je zemní výměník tepla – zemní vrt do hloubky 170 m; podlahové vytápění Rehau, v koupelnách žebříkové radiátory

Větrání: jednotka s pasivní rekuperací tepla Genvex Energy

Projektový ateliér THERMO PLUS – Ing. Karel Peterka

Projektový ateliér THERMO PLUS – Ing. Karel Peterka Wienerberger cihlářský průmysl, a. s.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám