Hlavní obsah

Které barvy jsou ty pravé do dětského pokoje

Právo, Gisela Růžičková

Růžová nebo červená pro holčičky a modrá pro kluky - barvy, které většinou vybírají rodiče svým ratolestem. Ale nemusejí se líbit samotným dětem. Která barva je pro ně ta pravá? Děti barvy milují a je skvělé, když jim je rodiče dopřejí. Ožije a rozveselí se tak nejen pokojíček, ale i celý domov.

Foto: LUSITO (3x)

Vzhled dětského pokoje podpoří doplněk ze série Formule -sedák, taburetka, či koberec Puzzle.

Článek

V dětských pokojíčcích dnes totiž vítězí kombinace v jemných pastelových barvách.

Pastelové tóny

Dokážou navodit příjemnou, veselou a zároveň klidnou atmosféru. Takto barevný nábytek lze dobře sladit s dalšími doplňky, jako jsou lampičky, koberce, polštářky nebo tapety.

Foto: VIABEL

Modrozelená, světlounce modrá a bílá v chlapeckém pokoji -nestárnoucí klasika.

A třeba mátová zelená, blankytně modrá, oblázkově šedá nebo levandulová v pokojíčku vykouzlí celoročně dojem teplého jižního léta.

Módní barvy

Hitem je barva mořských korálů - korálová, dále jasně růžová barva zvaná lízátková, inspirující se zářícími tóny populárních kulatých lízátek.

V nových nábytkových kolekcích se objevuje i růžový odstín cukrové vaty - cukrátková. Pro větší děti a teenagery je zajímavá barva žraločí.

Foto: VIABEL

Jemná cukrátková a svítivá lízátková se hodí do pokojů pro malou princeznu.

Korálovou, lízátkovou a cukrátkovou volí obvykle ti, kteří hledají originální barvu do pokojíčku pro holčičky.

Žraločí odstín, což je elegantně namíchaná hnědo-černo-šedivá, je kompromisem pro rodiče a teenagery, kteří by měli nejraději pokoj celý v černém provedení.

Kombinace barev tón v tónu jsou také žádané, lze jimi dosáhnout harmonického a zároveň luxusního dojmu.

Čím začít při navrhování?

Důležité je respektovat účelnost, zájmy a osobnost dítěte. Vyplatí se dopřát dětem v pokoji jejich oblíbenou barvu, hračku nebo počítat s místem pro koníčky.

Nejlépe v podobě snadno vyměnitelných detailů, jako jsou barevné závěsné boxy, nábytkové úchytky nebo povlečení.

Foto: LUSITO

Ladit s barevností pokoje může i třeba nástěnka.

Dva v jednom pokoji

Když pokojík sdílejí sourozenci, právě barvy nábytku a doplňků pomohou dobře rozlišit jednotlivá teritoria a vyznačí i prostor, který je pro ně společný.

Je lepší volit teplejší než příliš studené tóny. Spojením dvou jemnějších barev rozsvítíme jednu výraznější a vyvarujeme se příliš křiklavých a ostrých kombinací.

Víte, že…

Po červené barvě sahají automaticky zejména malé děti? Pozor ale, barva spojená s láskou a teplem na ně působí ve větších plochách příliš agresivně.

Růžová, modrá a zelená děti uklidňují. Proto se hodí na nábytek nebo stěny. Delfíní a azurová modř zároveň snižují pulz, tělesnou teplotu, ale i chuť k jídlu.

Pokud má dítě okolo šestého roku rádo vedle červené i modrou, naznačuje to, že je se svým okolím dobře sžité. Pastelové odstíny růžové připomínají dětem láskyplné city a vztahy, jsou skvělou volbou. Barvy jako korálová, lízátková, cukrátková nebo starorůžová mají na děti harmonizační efekt.

Foto: LUSITO

S citem a vkusem zařízený dětský pokoj v příjemné kombinaci modré a zelené.

Zeleň mechová, mátová i hrášková je dobrou kompromisní barvou do pokojíčku sourozenců. Zelená navíc údajně zlepšuje u dětí schopnost číst. Žlutá barva povzbudí sice apetit, zároveň ale unaví oči - příčinou je velké množství světla, které odráží. Nehodí se proto do blízkosti psacích stolů. A nemají se jí malovat ani stěny pokojíčků úplně malých miminek, protože žlutá je spojována se strachem a vztekem.

Černá je zajímavá hlavně v období puberty, vyjadřuje nepřístupnost a ostych ve vyjadřování citů. V pokojíčku ji může dobře zastoupit optimističtější barva žraločí. Hnědá je u dětí nejméně oblíbená.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Malá miminka zajímá ze všech barev nejméně, a když ji volí starší děti, je to pro rodiče spíš varovný signál jejich nepohody nebo vzdoru. V dětských pokojích funguje spíš jen jako barva doplňková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám