Hlavní obsah

Na kvalitní slunečník je spolehnutí ve vedru i při dešti

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V horkých dnech hledáme kousek stínu a slunečník nám ho dopřeje. Je to společník, na kterého je spolehnutí, i když se spustí déšť. Pevná konstrukce, kvalitní potahová látka a stabilní stojan jsou tři základní prvky, díky nimž je bezpečný a slouží mnoho let.

Foto: TEEK (4x)

Slunečník Glatz Alu — Twist, naklápěcí, s klikovým otevíráním. Velikost 250 x 200 cm, cena 7790 Kč.

Článek

Na výběr je nespočet slunečníků, které se liší kvalitou, velikostí (ty větší se pohybují v rozměru 4 x 4 m), tvarem (kulatý, čtvercový, obdélníkový, víceúhelníkový), materiálem (nejlépe nemačkavá a nepromokavá látka) a samozřejmě cenou, která se pohybuje od několika stovek a jde až do desetitisíců i statisíců.

Foto: MOUNTFIELD

Slunečník Montreal s boční nohou, průměr střechy 3,5 m. Střechu lze naklápět vertikálně a otáčet o 360° kolem svislé osy, regulovat lze i výšku. Slunečník je odolný proti UV záření, součástí je i ochranný obal. Cena 6490 Kč.

Základní orientací při výběru by pro nás ale mělo být praktické užití. Na malý balkón v závětří potřebujeme jiný slunečník než na terasu k domu, kde žije početná rodina.

Sázejte na kvalitu

Očekáváme, že slunečník vydrží roky, nevyšisuje, bude se snadno ovládat, přesunovat z místa na místo a bude designově povedený. To vše je možné, ale počítejme s tím, že cena je pak vyšší.

Připlatit si je ale lepší, než mít starosti s levným slunečníkem, který po roce ve spojích zreziví, látka vybledne a prověsí se. Technicky zdatný slunečník je totiž jediná sázka na jistotu!

Foto: TEEK

Luxusní boční slunečník Glazt Sombrano, otočný s naklápěním, velikost 350 x 350 cm, cena 40 490 Kč.

„Lidé často volí nevhodnou velikost, nevnímají, že čím větší je slunečník, tím je lepší. Podceňují prostor, který potřebují zastínit. Také nemají přehled o kvalitních materiálech, nepoznají rozdíly mezi slunečníkem z hobby marketu a od specialisty,“ vysvětluje Jana Konušíková z firmy Teek.

Foto: IKEA

Pohodlnou houpačku lze umístit na zpevněnou plochu a bezpečně se nechat ukolébat. Má ve výbavě praktický kapsář, do kterého odložíme časopisy, knihu. Cena 699 Kč

Důležité je všímat si provedení (rozpoznatelné pohledem), v obchodě se ptát, jaké má výrobek další funkce (naklápění, otáčení, regulace výšky). Vždy kontrolujeme i doporučené zatížení v podmínkách, které u nás doma nastanou: na větrné straně potřebujeme vyšší zátěž než má třeba soused, i když jde o stejný model.

Volit lze hliníkovou i dřevěnou základní konstrukci (nerezových provedení je minimum), potahy jsou buď polyestery různých gramáží, nebo dražší akrylové látky.

Zásady výběru kvalitního stojanu

Stojan a slunečník jsou dvě spojené nádoby. Když zvolíme nekvalitní stojan nebo si ho vyrobíme sami, může se stát, že se slunečník pádem poškodí nebo nás dokonce zraní.

Na stojanu proto nešetříme, počasí je nevyzpytatelné a slunečník musí odolávat i nečekané bouřce s větrem.

Foto: TEEK

Slunečník boční Sunflex, Suncomfort, otočný, včetně stojanu, velikost 300 x 300 cm, cena od 9990 Kč.

Správný stojan odpovídá kilogramové zátěži slunečníku a průměru jeho tyče, což jsou parametry, které snadno vyčteme na výrobku.

Dále je důležité zkusit se stojanem manipulovat. Zvláště ženy mají zvládnout přesun vlastními silami (dobrá jsou kolečka nebo úchyty).

Foto: TEEK

Dřevěný slunečník Glatz Piazzino, 300 cm, cena 9190 Kč.

Z praktického hlediska sledujeme, zda má stojan mezi zemí a spodní stranou mezeru pro dobrou ventilaci (v takovém případě má podložku nebo nožičky). Když bude v přímém kontaktu s dřevěnou terasou, objevíme na konci letní sezóny na podlaze nechtěnou plíseň.

Stojany se vyrábějí z různých materiálů: některé jsou betonové (mají pryžové těsnění kolem obvodu a podložku pro větrání), další žulové (broušené do hladka i hrubě tesané), plastové plněné betonem, vodou nebo pískem.

Foto: IKEA

I na malý balkon se vejde menší slunečník s podstavcem: délka 160 cm, šířka 100 cm, cena 998 Kč.

Pořídit lze i ploché ocelové stojany nebo komfortní mobilní provedení, které bez problému přesuneme tyčí, kam právě chceme.

Tip od specialisty - Jana Konušíková

Hodně populární jsou větší boční slunečníky se zakázkovitě šitými potahy, barva rámu grafitově šedá. Zákazníci preferují, pokud jim to prostor dovolí, slunečník s boční nohou, protože plně využijí plochu pod ním.

V barevnosti stále vede krémová, dále tzv. „taupe“ (šedobéžová/písková), která vypadá luxusně. Kdo preferuje klasiku, volí barvu zelenou, cihlovou, také žlutou. Oblíbená je i modrá, mokka či šedá.

Plovoucí postele

Stín pod slunečníkem využijeme pro závěsnou houpací síť, ve které se báječně odpočívá. Zajímavým tipem jsou i nevšední závěsné plovoucí postele, které mají kovovou konstrukci s výpletem. Jsou velmi oblíbené, protože je lze snadno rozložit a vzít i s sebou na dovolenou.

Foto: WWW.ZAVESNEPOSTELE.CZ

Konstrukce k posteli se vyrábí z různých materiálů, většinou z hliníku a ze dřeva. Na zakázku se šijí i doplňky jako moskytiéra, stan, různá stínidla, povlaky a polštáře.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám