Obrátili se na místního architekta Rodolfa Jacobsona z kanceláře Gonzales&Jacobson a podle jeho rad proměnili stavbu v příjemné obydlí, které, na rozdíl od okolní zástavby, není primárně určeno pro pobyty v létě, ale v zimě. Interiér navrhla bytová architektka Christiane Willems Debrayová ze studia Cote Sud.

Lucčina rodina totiž žije přes léto v Čechách, na chladnější polovinu roku se ovšem rozhodla uchylovat do Španělska. A právě této skutečnosti bylo třeba dům uzpůsobit. Je orientován na sever, jak je v kraji zvykem, proto vybírali materiály, barvy a jednotlivá řešení tak, aby v zimě propouštěl co nejvíce světla.

Vstup do domu je zastřešený, v jeho blízkosti je kašna.

Vstup do domu je zastřešený, v jeho blízkosti je kašna.

Snaha o proteplení je dobře patrná i v interiéru, kde je pro kraj netypicky velké množství dřevěných prvků, ať to jsou již obklady na stěnách, podlahy, schodiště atd. Pod podlahami je rozvedeno topení.

Terasa je oproti původní podobě větší.

Terasa je oproti původní podobě větší.

„Měnili jsme skoro úplně všechno. Dům nebyl starý, předchozí majitel jej nechával kolaudovat v roce 2007, ale bylo zřejmé, že jej stavěl ze spekulativních důvodů a ke konci pak už začal šetřit na spoustě prvků. Spořilo se na podlahách, podhledech, prostě na všem, co člověk vnímá, když je uvnitř.

Na druhé straně, ne všechno bylo špatně. Stavba je v příkrém svahu. Stojí na pilotech navrtaných do skály, aby vlivem eroze a povětrnostních vlivů „neujížděla“. Sehnali jsme si odborníka, který pevnost stavby posoudil, a ukázalo se, že tato část je v pořádku,“ popisuje Lucie.

V interiéru je bohatě použito dřevo.

V interiéru je bohatě použito dřevo.

Masážní místnost a sauna jsou blízko u sebe a mají společnou koupelnu.

Masážní místnost a sauna jsou blízko u sebe a mají společnou koupelnu.

Nejnešťastnější vlastností domu se tak ukázala nakonec jeho dispozice. Na terasu s bazénem se například vstupovalo přes ložnici, což bylo hodně nepraktické.

„Díky tehdejší krizi na realitním trhu jsme měli možnost oslovit velmi schopného a známého architekta, který celý projekt řídil. Přišel s návrhem, který se nám moc líbil,“ řekla Novinkám Lucie. Z původní stavby zůstalo zachováno pouze obvodové zdivo, ale i jeho povrchy nechali čeští majitelé otlouci a udělat znovu. Vnitřní příčky vybourali kompletně.

Tělocvična je od druhého obývacího pokoje oddělena skleněnou stěnou.

Tělocvična je od druhého obývacího pokoje oddělena skleněnou stěnou.

Terasa před druhým obývacím pokojem

Terasa před druhým obývacím pokojem

„Při úpravě domu jsme se snažili dosáhnout harmonie mezi moderní architekturou a typickými rurálními cortijo elementy, jakými jsou například kašna v hlavním vstupu, některé solitérní kusy nábytku, mozaika na podlaze v kuchyni atd. Dům má i vzhledově dvě "polohy" - z ulice a směrem od hlavního vstupu působí jako rekonstruovaná finca a z pohledu od bazénu jako naprosto moderní stavba,” popisuje čtenářka.

Na druhý obývák navazuje terasa s BBQ koutkem.

Na druhý obývák navazuje terasa s BBQ koutkem.

Hostinský pokoj

Hostinský pokoj

Dům má tři podlaží a jedno mezipatro. Pohybovat se mezi nimi lze po schodišti, nebo výtahem. Na úrovni ulice je mezipatro s vjezdem do garáže. V nejvyšším patře je pracovna a hlavní ložnice s koupelnou a šatnou.

Hlavní proměnou v ložnici byla změna orientace postele a podle architektova nápadu také zakrytí nerovností největší stěny nově vytvořenou nikou.

Toaleta v prostředním patře má na stěně kamenné obklady.

Toaleta v prostředním patře má na stěně kamenné obklady.

V druhém podlaží je hlavní vstup do domu, kuchyň, obývací pokoj s jídelnou, toaleta a prádelna. Velkou proměnou prošel hlavně obývací pokoj. Majitelé v něm posouvali krb, část místnosti se přistavovala a roh, kde byla původně jen malá okénka, nechali podle architektova návrhu celý otevřít velkými rohovými okny.

Radost má Lucie z veliké kuchyně, kde jsou pracovní plochy vyrobeny z černého mramoru bez žilkování.

V kuchyni se doplňuje bílá barva s černou.

V kuchyni se doplňuje bílá barva s černou.

Tam, kde není podlaha dřevěná, je z mramoru.

Tam, kde není podlaha dřevěná, je z mramoru.

V prvním podlaží je studio s vlastním vchodem, kuchyňkou a koupelnou, které je řešeno jako loft. „Původně to měla být kancelář a nějaká tělocvična, ale architekt nás přesvědčil, ať ten prostor raději věnujeme hostům,“ vysvětluje Lucie.

Díky tomu mají možnost dát klíče přátelům, a ti mohou studio využívat po libosti, aniž by vstoupili do domova hostitelů.

Obývací pokoj je funkčně propojen s jídelnou.

Obývací pokoj je funkčně propojen s jídelnou.

Majitelé nechali dát do rohu v obývacím pokoji pěkná velá okna, která zvětšují výhled z této místnosti.

Majitelé nechali dát do rohu v obývacím pokoji pěkná velká okna, která zvětšují výhled z této místnosti.

Ve stejném patře je rovněž hostinský pokoj, tělocvična, sauna, masážní místnost, koupelna, televizní pokoj a komora. Televizní pokoj, který slouží jako druhý obývák, je od tělocvičny oddělen čirou skleněnou stěnou, což může působit zvláštně, ale majitelé záhy zjistili, že jim takové řešení vyhovuje. Díky tomu je totiž odevšud hezký výhled ven.

Terasa před hlavním obývacím pokojem

Terasa před hlavním obývacím pokojem

Z domu je nádherný výhled do okolní krajiny.

Z domu je nádherný výhled do okolní krajiny.

Pod úrovní prvního podlaží je terasa a bazén. Na terasu se nově sestupuje po schodech ze druhého obývacího pokoje. Bazén je nyní nejen větší, ale i lépe zařízený.

Zajímavým prvkem bazénu je velká masivní krychle v mramorovém obložení, která tvoří skořápku terasy v prvním patře, a ze strany bazénu má zabudovaný vodopád.

Pracovna je v nejvyšším patře a slouší jako nárazníková zóna před soukromím hlavní ložnice.

Pracovna je v nejvyšším patře a slouží jako nárazníková zóna před soukromím hlavní ložnice.

Postel byla v ložnici původně orientovaná jinak.

Postel byla v ložnici původně orientovaná jinak.

Dům celkem nabízí 550 m2 užitné plochy. „Ačkoli jsme všechno absolvovali v zahraničí, v cizojazyčném prostředí, naše zkušenosti jsou prakticky stejné, jako kdybychom rekonstruovali dům v Čechách.

Něco se povedlo hned napoprvé, něco místy drhlo. Nakonec se nám ale podařilo z domu dostat maximum a z toho mám velikou radost,” zakončila své vyprávění čtenářka.

V domě je zcela samostatný loft, který mohou majitelé půjčovat přátelům, aniž by jim museli zpřístupňovat hlavní část domu.

V domě je zcela samostatný loft, který mohou majitelé půjčovat přátelům, aniž by jim museli zpřístupňovat hlavní část domu.

Vynaložené úsilí nepochybně stálo za to. Manželé si nyní v příjemném prostředí, které vyhovuje jejich potřebám a životnímu stylu, mohou vychutnávat panoramatické výhledy do hor a národního parku, na pohoří Sierra Nevada i na Středozemní moře.