Parcela se sice nacházela na klidném, téměř ztraceném kraji obce, zarostlý severní svah ne nepodobný divočině v sousedství hřbitova však na první pohled mnoho optimismu u potenciálních stavebníků nevzbuzoval. Zřejmě proto dlouho čekal, až si najde svého kupce.

Suterén s otevřeným automobilovým stáním je napojen na úroveň ulice, zatímco společný obývací prostor a terasa navazují na vyšší část zahrady.

Suterén s otevřeným automobilovým stáním je napojen na úroveň ulice, zatímco společný obývací prostor a terasa navazují na vyšší část zahrady.

FOTO: www.mujdum.cz

„Nejdříve jsme chtěli koupit hotový rodinný dům, nic vhodného jsme ale dlouho nemohli najít,“ uvádí paní domu.

„Toto místo jsme objevili náhodou. Milujeme klid a stín. Zákoutí vedle hřbitova, pod mohutnými starými duby a javory nás oslovilo a dodnes nás okouzluje hlubokou, téměř meditativní atmosférou.“

Společná obývací část domu je obložena horizontálním cedrovým obkladem, suterén má hladkou omítku. Rohová pracovna, kuchyň a část obývacího pokoje mají výhled směrem do ulice, ale těžiště domu směřuje na opačnou stranu.

Společná obývací část domu je obložena horizontálním cedrovým obkladem, suterén má hladkou omítku. Rohová pracovna, kuchyň a část obývacího pokoje mají výhled směrem do ulice, ale těžiště domu směřuje na opačnou stranu.

FOTO: www.mujdum.cz

Představovali si přízemní moderní dům, s bezbariérovým přístupem a obytnými místnostmi orientovanými do zahrady. Návrh jeho konkrétní podoby svěřili architektům Martinu Karešovi a Robertu Raisovi z ateliéru Europrojekta.

FOTO: www.mujdum.cz

Polohu v severním svahu architekti využili jako určitou výhodu. Převýšení umožnilo vybudovat pod severní částí domu suterén v úrovni ulice. Je zde technické zázemí, herna, garáž a kryté garážové stání, odlehčující hmotu stavby. Automobily sem vjíždějí branou přímo z veřejné komunikace.

K hlavnímu vstupu do domu, který se nachází o podlaží výše v severovýchodním nároží domu, vede rampa ze strany od hřbitova. Za vstupní halou se cesty domem rozdělují.

Dispozice je koncipována do tvaru písmene L tak, aby všechny obytné místnosti byly orientovány na terasu na jihozápadní straně. Ta je chráněna ze dvou stran domem, příjemně zastíněna a představuje jakýsi malý ráj, kam celá rodina uniká před vnějším světem.

Kuchyň s jídelnou se nacházejí v severní části obývacího prostoru. Na podlaze z červeného dřeva merbau vyniká bílá kožená sedačka. Nábytek podle návrhu architektů krášlí dýha mango, stejně i obklad stěny vedle krbu (jsou v něm integrovány dveře do spíže).

Kuchyň s jídelnou se nacházejí v severní části obývacího prostoru. Na podlaze z červeného dřeva merbau vyniká bílá kožená sedačka. Nábytek podle návrhu architektů krášlí dýha mango, stejně i obklad stěny vedle krbu (jsou v něm integrovány dveře do spíže).

FOTO: www.mujdum.cz

Severní část domu tvoří společný obývací prostor – kolem kuchyně a vestavěného bloku zázemí se prochází do jídelny a relaxační zóny s krbem a sezením. Východní „křídlo“ tvoří 3 ložnice se šatnami, malý pokoj pro hosty a hygienické příslušenství.

Obývací pokoj je lemován velkou rohovou prosklenou plochou, která budí dojem, že zahrada přímo vstupuje do domu. Velké okno s volným výhledem vede i do ulice, ochranu před sluncem zajišťují elektrické předokenní žaluzie.

Obývací pokoj je lemován velkou rohovou prosklenou plochou, která budí dojem, že zahrada přímo vstupuje do domu. Velké okno s volným výhledem vede i do ulice, ochranu před sluncem zajišťují elektrické předokenní žaluzie.

FOTO: www.mujdum.cz

„Koncept, blížící se bungalovu, byl samozřejmě vzdálen zdejší regulaci, která – jak je obvyklé – v malé obci ‚káže‘ tzv. tradiční ráz a sedlové střechy. V okolí ale již vyrůstá moderní výstavba a zdejšímu starostovi se náš návrh líbil, takže se nakonec podařilo jej prosadit,“ vysvětluje architekt Martin Kareš, spoluautor návrhu domu.

Koupelna je obložena deskami z leštěného italského mramoru. Stejný materiál si majitelé vybrali na dlažbu a pracovní desku v kuchyni.

Koupelna je obložena deskami z leštěného italského mramoru. Stejný materiál si majitelé vybrali na dlažbu a pracovní desku v kuchyni.

FOTO: www.mujdum.cz

Svěřit návrh stavby i vybavení interiéru témuž autorovi, jak bývalo dříve zvykem, se osvědčilo. Jednota vnějšího a vnitřního prostředí a vztah k přírodě vyzařují jak z exteriéru, tak i z interiéru domu.

FOTO: www.mujdum.cz

Přispívá k tomu také volba kvalitních přírodních materiálů a důraz na praktické detaily a perfektní řemeslné zpracování. V celém domě vládne jedna základní barevná linie – kombinace kaštanově hnědého a smetanově bílého odstínu.

Majitelé si přáli bezbariérový přístup, proto od vstupní branky vede pozvolná betonová rampa k hlavním vchodovým dveřím. Do zadní části zahrady lze vyjít po chodníčku z pražců.

Majitelé si přáli bezbariérový přístup, proto od vstupní branky vede pozvolná betonová rampa k hlavním vchodovým dveřím. Do zadní části zahrady lze vyjít po chodníčku z pražců.

FOTO: www.mujdum.cz

Na míru vyrobené dveře a nábytek krášlí pečlivě vybraná dýha mango, podlahy jsou z ušlechtilého tropického merbau. Materiál na mramorové dlažby a obklady si majitelé sami vybírali v italském lomu. Zemitou atmosféru dolaďuje nepřímé osvětlení, rafinovaně integrované do sádrokartonových stropních podhledů.

Nábytek ale není v interiéru dominantní. „Výhled do zahrady ‚naplňuje‘ dům
natolik, že zařízení jsme si přáli čistě účelné,“ říká paní domu. „Již při návrhu se ale počítalo s našimi oblíbenými obrazy, protože člověk má svému domovu vdechnout sám sebe.“

Terasu kryje velká železobetonová moniéra s nápaditě integrovanou roletou. Ta se rozvine jen za prudkého slunce, jinak zůstává rám moniéry volný, aby světlo mohlo volně procházet až do obývacího pokoje.

Terasu kryje velká železobetonová moniéra s nápaditě integrovanou roletou. Ta se rozvine jen za prudkého slunce, jinak zůstává rám moniéry volný, aby světlo mohlo volně procházet až do obývacího pokoje.

FOTO: www.mujdum.cz

Zaujalo nás

Rodinná vila byla postavena s odkazem na funkcionalistické tradice, a to včetně dispozičního řešení.

„Snažili jsme se rozdělit objekt na část společenskou a část soukromou, a to tak, aby se svým životem navzájem nerušily a přitom oba světy spolu žily v blízkém vztahu. Tvar vily je pojat jako jednoduchý průnik kubických hmot, a to s ohledem na principy energeticky pasivních staveb,“ říká Martin Kareš.

Za touto zdánlivou jednoduchostí stojí promyšlený koncept reagující na světové strany a svažitost pozemku. Po výtvarné stránce má stavba pokračovat v tradici funkcionalistické architektury s důrazem na otevřený prostor rodiny, který se volně prolíná s okolní obytnou zahradou. Prostory vnitřní a vnější do sebe nenásilně vstupují a navzájem se ovlivňují v každou denní či roční dobu skrze prosklené plochy.

Autoři - Ing. arch. Robert Rais, MBA (1977), Ing. arch. Martin Kareš, MBA (1977)
Robert Rais a Martin Kareš jsou absolventi Fakulty architektury VUT v Brně, ateliéru prof. arch. Ivana Rullera, žijící legendy funkcionalismu. V r. 2003 založili vlastní architektonický ateliér Europrojekta, zabývající se navrhováním občanských a bytových staveb, urbanistickou i vzdělávací činností. Realizovali více než stovku rodinných domů, získali řadu renomovaných ocenění za architekturu, např. Cenu Bohuslava Fuchse, Zvláštní cenu Státního fondu rozvoje bydlení, cenu Fasáda roku a další.
Napište nám 
Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahradu a rádi byste se pochlubili?
Napište nám do redakce na adresu: bydleni@novinky.cz

 www.mujdum.cz