Hlavní obsah

Letošním hitem je osvětlení inspirované krásou obyčejných šišek

Novinky, tnk

Závěsné lampy, které svým tvarem a strukturou připomínají šišky nebo artyčoky jsou letos hodně trendy. Hodí se do moderních i klasicky zařízených prostor. Nejlépe ale vyniknou v interiérech v přírodním stylu.

Foto: In-Spaces (2x), Artisanti

V kurzu se už delší dobu drží přírodní tvary a materiály, designéři se inspirují lesem i šiškami.

Článek

Lustry a lampy vznikají z řady drobných dílků z plastu nebo ze dřeva a překližky, které se pozvolna vrství po obvodu stínidla. Prodávají se zpravidla v rozloženém stavu s desítkami drobných dílů a vyžadují montáž.

Jejich složení je sice náročnější, ale bude bavit milovníky puzzle, origami a jiných skládanek.

Foto: Etsy

U některých lustrů se designéři snažili co nejlépe kopírovat tvar šišek.

Je třeba brát v úvahu, že tento typ osvětlení vydává spíš měkké náladové světlo a není tak úplně vhodný jako hlavní osvětlení větších místností.

Pokud ale chcete volit jen tento styl, můžete uplatnit několik svítidel a uspořádat je v řadě nad jídelní stůl, ideálně v různých výškách. U doplňků s organickými tvary inspirovanými přírodou totiž drobná nepravidelnost rozhodně nebude na škodu.

Foto: Design 55 Interiors

Do modernějších interiérů se hodí extravagantnější osvětlení s metalickými odlesky.

Pokud si budete pořizovat jen jeden lustr tohoto typu, pak je třeba vybrat žárovky s vyšší svítivostí a vzít v úvahu, že v místnosti bude třeba vysvítit rohy. Vhodné je proto volit doplňková svítidla osvětlující strop a stěny.

Foto: Novinky.cz, Design 55 Interiors

Osvětlení připomínají šišky a v interiéru působí hodně dekorativně.

Nevýhodou tohoto efektního osvětlení připomínajícího borové šišky je jeho náročnější údržba. Lampy a lustry je třeba pravidelně čistit prachovkou a nenechat spoje znečistit.

Foto: In-Spaces

Tento typ osvětlení zapadne i do klasičtěji zařízených interiérů.

Extravagantní lustry se vyplatí nechat v interiéru vyniknout a zazářit jako výrazné solitéry. Ostatní zařízení prostoru by proto mělo být maximálně střídmé a jednoduché.

Foto: Eco Chic, design3000.de

Lustry vznikají i z map nebo novin.

Osvětlení připomínající šišky perfektně zapadne do prostor, ve kterých převládají teplé a zemité barvy, a do interiérů inspirovaných lesem, pro které je typická uklidňující atmosféra. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám