Hlavní obsah

Delší doba rekonstrukce se vyplatila. Tmavý a nevyhovující byt je minulostí

Právo, Sylva Svobodová

Pražský byt prošel zásadními změnami: bouraly se příčky a pak znovu stavěly, upravila se původní dispozice bytu, neboť oddělená kuchyň a jídelna majitelům nevyhovovala. Eleganci a dostatek světla do tmavých místností vpustilo Grafosklo. Celá rekonstrukce trvala přibližně rok.

Foto: J. A. P. (3x)

Grafosklo bylo použito i na posuvné dveře, které spojují obývací pokoj a chodbu bez oken. Díky sklu tam vchází denní světlo.

Článek

Mladí majitelé už při koupi bytu věděli, že se rekonstrukci nevyhnou. Tmavé a těsné místnosti potřebovaly prosvětlit a upravit, do budoucna myslel mladý pár i na potřeby potomků.

Foto: archiv majitelů

Původní stav

Foto: archiv majitelů

Celá rekonstrukce trvala přibližně rok, jednotlivé produkty záměrně volili od českých výrobců.

Foto: archiv majitelů
Foto: archiv majitelů

Komplet nová kuchyně

Nejnáročnější práce proběhly při budování nové kuchyně, která vznikla spojením tří původních místností: kuchyně, jídelny a části koupelny.

Majitelka je vášnivou kulinářkou a chtěla velkou místnost. Nyní má linku tvarovanou do písmene L, kterou doplňuje praktický ostrůvek. Sestava dvířek je hladká, téměř bez úchytek (otevírají se lehkým dotykem), skrývá se za nimi dokonce i pračka. Klasický keramický obklad nahradili Grafosklem od společnosti J. A. P.

Foto: J. A. P.

Kuchyňskou linku do písmene L doplňuje praktický ostrůvek. Keramický obklad nahradilo jednolité skleněné Grafosklo.

„Moc se nám líbilo, že si můžeme zvolit jakýkoliv motiv, ale nakonec jsme se rozhodli pro jednoduchý dekor. Zelená je svěží, připomíná přírodu, uklidňuje,“ vysvětluje majitelka, která vybrala motiv bambus.

Grafosklo je na rozdíl od původních dlaždiček v kuchyni praktické. Jednolitou plochu prostě jen otřeme, špína zanesená do spárů a zdlouhavé čištění už je minulostí.

Dveře pustí světlo na chodbu

Na kuchyň bezprostředně navazuje obývací pokoj, kterému dominuje pohodlná sedací souprava a obývací stěna v kombinaci bílá a dřevo.

I zde majitelé zainvestovali do velké skleněné plochy v podobě posuvných dveří, skrze které z obývacího pokoje vstupuje světlo do chodby bez oken.

Motiv Grafoskla na dveřích je stejný jako v kuchyni a obě místnosti designově propojuje. Dveře z kaleného skla jsou naprosto bezpečné, lze je rozbít jen cíleným nárazem ostrého předmětu do rohu nebo hrany skleněné desky.

Foto: J. A. P.

Pohled z chodby, faktické křižovatky bytu. Odtud lze vstoupit do obývacího pokoje, ložnice, kuchyně, dětského pokoje a koupelny. Celý byt spojuje masivní dřevěná podlaha.

Z chodby se dostaneme do všech místností: hned na začátku je ložnice, pak koupelna, dětský pokoj a na konci kuchyně. Atypický prostor vyžadoval nábytek na míru, a tak jsou v předsíni a v ložnici originální vestavěné skříně, v obývacím pokoji pracovní kout. Celý prostor do jednoho celku spojuje masivní dřevěná podlaha.

„Nábytek na míru nás baví, snažili jsme se, aby byl funkční tak, jak si majitelé navrhli, a přitom cena zůstala v rozumné výši,“ shrnuje spolupráci truhlářská firma Dlabaja.

Pohodlná koupelna

Do nové koupelny si majitelé přáli napasovat vanu i sprchový kout, proto se bouraly i příčky. Prostor opticky zvětšují lesklé bílé obklady, efektní je i mozaika z drobných antracitových kachliček.

Prostor mezi vanou a sprchovým koutem vyplnila závěsná skříň z modelové řady Q MONO společnosti Dřevojas. Je zavěšená, takže usnadňuje úklid, protože lze pod ní snadno vytřít.

Foto: DŘEVOJAS

Koupelna prošla změnami příček, majitelé si přáli mít vanu i sprchový kout. Závěsnou skříň zvolili v bílém lesku.

„S ohledem na bezpečnost jsme zvolili kulaté boční hrany zásuvky, která je neuvěřitelně objemná. Skříňku s umyvadlem jsme doplnili galerkou, protože ukryje koupelnové drobnosti,“ doplňují shodně oba manželé.

Na nábytek v koupelně se osvědčila povrchová úprava vysoký lesk, která je perfektně hladká a díky antistatické složce pomáhá eliminovat množství usazeného prachu.

Za kolik to bylo?

Obklad za kuchyňskou linkou Grafosklo extraclear, motiv bambus, v rozměru 674 x 2121 mm, cena 13 260 Kč.

Celoskleněné posuvné dveře z Grafoskla, motiv bambus, posuvný systém TRIX HEAVY, madlo, cena 41 859 Kč.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Koupelnová skříňka Q MONO, povrch bílý lak — lesk, cena 11 290 Kč. Galerka MAX GA 80, cena 8870 Kč.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám