Hlavní obsah

Mladá rodina získala rekonstrukcí panelákového bytu pohodlný domov

Novinky, nes

Zásadní rekonstrukci se změnou dispozice svého panelového bytu v pražské čtvrti Kamýk si nechala navrhnout a realizovat mladá, začínající rodina. Chtěla moderní domov, kde bude dostatek úložných prostor i přirozenější interiér bytu.

Foto: Archiv architekta (10x)

Při rekonstrukci se pozměnila funkce většiny místností bytu.

Článek

Proměny se ujal architekt Roman Plát. Významným a zároveň poněkud omezujícím faktorem pro jeho práci byl fakt, že všechny panelové zdi bytu jsou nosné. Nebylo tedy možné bourat ani posouvat dveřní otvory.

Nová dispozice proto z velké míry vychází z původního půdorysu bytu, zásadně se ale mění uspořádání interiéru a funkce místností.

Foto: Archiv architekta

Deska jídelního stolu je sladěna s pracovními plochami kuchyně. Však je také, v případě potřeby, může snadno doplnit.

Kvůli stavebním komplikacím, navyšování podlahy a umístnění „stoupaček” nebylo rozumné uvažovat ani o eventuálním přesunu kuchyně do jiné místnosti. K tomu by totiž bylo třeba přesměrovat rozvody kanalizace, vody a vzduchotechniky.

Foto: Archiv architekta

Kuchyň tvoří dva proti sobě položené moduly.

Samozřejmostí naopak byla kompletní výměna starých elektrorozvodů. Místo zadrážkování do betonových zdí i kvůli snazší montáži je nové vedení osazeno do nových SDK stropů se zabudovanými LED svítidly.

Ta nejenomže působí elegantně, ale jsou navíc i úsporná. Architekt rovněž nechal srovnat všechny omítky, osadit bezfalcové dveře a položit nové podlahy.

Foto: Archiv architekta

Část kuchyňských skříněk stojí naproti lince.

Byt měl klasickou „panelákovou“ dispozici, která je z hlediska současného životního stylu zastaralá. Vchod vedl do zbytečně velké a tmavé předsíně, z níž se vstupovalo na WC, do obývacího pokoje a do chodbové kuchyně, která se stáčela kolem koupelny.

Po obou stranách umakartového jádra byla dvojice pokojů. Pro každou drobnost bylo tím pádem nutné obejít nezbytné „kolečko“ kolem něj, než se člověk dostal tam, kam potřeboval.

Foto: Archiv architekta

Nová koupelna je prostornější a vzdušnější.

Základní úpravou bytu byla proto změna polohy koupelny, kterou architekt přemístil do prostoru původní tmavé předsíně. Koupelna je zároveň dostatečně blízko všem potřebným rozvodům, s nimiž tedy nebylo třeba zásadně „hýbat“.

Zároveň působí vizuálně daleko prostorněji. Navíc se do ní podařilo vtěsnat i technickou místnost, do níž se vešla pračka a sušička.

Foto: Archiv architekta

Do ložnice vzniklé z původního obývacího pokoje se nyní vešla i šatna.

Stará lineární kuchyň byla nahrazena dvěma naproti sobě ležícími moduly, které obsahují vše potřebné, tj. vestavěnou lednici, indukční desku, troubu, myčku atd. Na linku navazuje jídelní stůl, který se může stát rezervní pracovní plochou, ale hlavně je pomyslným středem celé domácnosti.

Za kuchyní je nově situován menší obývací pokoj. Oba prostory jsou nyní moderním způsobem funkčně propojeny. Vstup do bytu přitom zalévá přirozené světlo přicházející oknem a kterému již nic nebrání v cestě.

Foto: Archiv architekta

Průběh rekonstrukce

Z původního obývacího pokoje vznikla ložnice, v níž je dost místa pro prostornou šatnu, a dokonce i pro pracovní stoly obou partnerů. Malý pokoj zůstal v nezměněné podobě a slouží nyní jako dětský.

Foto: Archiv architekta

Původní podoba bytu

Vzhledem k velikosti rekonstruovaného bytu (61 m2) architekt použil především bílou barvu, která prostor nezmenšuje a nezatěžuje a nechá vyniknout každý doplněk, textilii atd.

Studenější akcent bílé proteplují prvky z dubového dřeva, které přidávají interiéru přírodní nádech.

Foto: Archiv architekta

Původní rozvržení bytu: 1 vstupní chodba, 2 předsíň, 3 toaleta, 4 koupelna, 5 kuchyň, 6 jídelna, 7, obývací pokoj, 8 ložnice.

Foto: Archiv architekta

Nové rozvržení bytu: 1 vstupní chodba, 2 vstup, 3 koupelna, 4 technická místnost, 5 šatna, 6 ložnice, 7, obývací pokoj, 8 kuchyň, 9 dětský pokoj.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám