Hlavní obsah

Bývalý farní kostel po odsvěcení proměnili ve specifický domov

Novinky, nes

Farní kostel svatého Jakuba v Chedingtonu, v hrabství Dorset na jihozápadě Velké Británie, sloužil církevním účelům až do roku 1980. Pak byl odsvěcen a později proměněn v obytnou budovu. V současnosti je na prodej, a to za 745 tisíc liber, tedy zhruba 27,5 miliónu korun.

Foto: Profimedia.cz

Vnější vzhled kostela musel zůstat zachován v původní podobě.

Článek

Proměna se ve skutečnosti týkala pouze interiéru kostela, zatímco jeho vnější vzhled musel zůstat zachován v původní podobě. To proto, že objekt je zapsán na Statutárním seznamu budov zvláštního architektonického nebo historického zájmu druhého stupně a pro zacházení s takovými stavbami platí velmi přísná pravidla.

Foto: Profimedia.cz

V rohu přibyla krbová kamna.

Foto: Profimedia.cz

V interiéru přibyla spousta dřevěných prvků.

Kostel byl postaven v roce 1840 podle návrhu Richarda Carvera, architekta z nedalekého Tauntonu, na místě, které sloužilo k náboženským účelům už mnohem dříve, ale bylo zničeno.

Kostel měl nejprve pouze loď a kněžiště, křtitelnice, místnost s varhanami a jižní vchod přibyly až v pozdějším období.

Foto: Profimedia.cz

V kostele zůstala zachována původní nádherná vitrážová okna, klenuté stropy a samozřejmě spousta prvků z dílny starých kamenických mistrů.

Interiér doznal již v minulých letech značné proměny. Přibylo například velké dřevěné schodiště rozčleňující plochu stavby, všude byly položeny podlahy z dubového dřeva, které společně s dalšími dřevěnými prvky značně proteplují jeho vzhled.

Byl dodán stylový dřevěný nábytek v místech, která nyní slouží jako jídelna a v rohu jsou nově instalovaná krbová kamna.

Foto: Profimedia.cz

V kuchyni nechybí nic, co by moderní kuchařka mohla postrádat.

Foto: Profimedia.cz

Původní vitrážová okna zůstala v domě zachovaná.

Oddělena vyřezávanou dřevěnou přepážkou vznikla v jedné části přízemí kostela moderně zařízená kuchyň, v níž je pracovní deska vyrobená z granitu, uložená nad bílými skříňkami z masivního dřeva.

Nově vytvořené horní podlaží kostela okupuje čtveřice pokojů, z nichž jeden má vlastní koupelnu se sprchou. V kostele jsou pak ještě další dvě samostatné koupelny.

Foto: Profimedia.cz

Kostel obklopuje rozlehlá zahrada poskytující obyvatelům kostela naprosté soukromí.

Neobvyklý rodinný dům doplňuje garáž a parkoviště s několika místy k stání. Obklopen je zahradou, jejíž soukromí střeží ze všech stran vysoké živé ploty.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám