Srdcem bytu s užitnou plochou 110 m2 je velký společenský prostor tvořený obývacím pokojem, k němuž přiléhá kuchyňský kout. V centru pokoje jsou na podlaze položeny dřevěné parkety. Jsou vyskládané do čtyřúhelníku, který je ale vůči stěnám orientován jaksi „na šikmo”.

Architekt se tak vyhnul doslovné pravidelnosti, která by na obyvatele bytu po čase působila nudným dojmem.

Kuchyňský kout sice navazuje přímo na obývací pokoj, přesto je mírně skryt, aby jeho vzhled nijak nenarušoval.

Kuchyňský kout sice navazuje přímo na obývací pokoj, přesto je mírně skryt, aby jeho vzhled nijak nenarušoval.

FOTO: Yousuke Harigane

Stejný nápad pak aplikoval na stropě, jehož centrální část zakrývá rozměrný panel s povrchem z tvrzeného lesklého PVC. Ani ten nedosahuje až ke stěnám a je vůči nim opět pootočen.

Svítidla se mírně podobají odkvetlým pampeliškám, které se zrcadlí na lesklém stropním panelu.

Svítidla se mírně podobají odkvetlým pampeliškám, které se zrcadlí na lesklém stropním panelu.

FOTO: Yousuke Harigane

Lesklý povrch stropního panelu, stejně jako dalších prvků v bytě, není zvolen náhodně. Architekt tuto volbu vysvětluje nádherným výhledem z bytu do parku Ohori a na vodní plochy v něm.

Právě odlesky slunce, které hladiny odrážejí, jej inspirovaly k tomuto nápadu. Místo okolní přírody lesklé plochy v bytě odrážejí postavy jeho obyvatel.

Architekt přepdokládá nepravidelné uspořádání obrázků na panelech tak, aby celek připomínal květ.

Architekt předkládá nepravidelné uspořádání obrázků na panelech tak, aby celek připomínal květ.

FOTO: Yousuke Harigane

Osvěžujícím prvkem jinak čistých stěn jsou metalické panely určené k připevňování obrázků pomocí magnetů. I obrázky jsou na panelech záměrně rozmístěny nepravidelně, a to tak, aby každý útvar z dálky připomínal rozevřený květ.

FOTO: Yousuke Harigane

Navazující kuchyňský kout, jemuž vládne matně bílá barva, architekti nechali propojený s obývacím pokojem, přesto jej mírně skryli. Cílem bylo nenarušit příliš estetiku pokoje a zároveň zajistit obyvatelům bytu, aby do ní měli neustále blízko.

Police na knihy jsou v hlavní chodbě.

Police na knihy jsou v hlavní chodbě.

FOTO: Yousuke Harigane

Zajímavým nápadem je umístění poliček na knihy, které jsou trochu překvapivě v hlavní chodbě. Jsou dostatečně vysoko, aby nebránily v průchodu, a přitom dost nízko, aby k nim byl dobrý přístup i ze země.

Vstup s úložištěm pro obuv.

Vstup s úložištěm pro obuv.

FOTO: Yousuke Harigane

Původní stav

Původní stav

FOTO: Yousuke Harigane