Hlavní obsah

Nadzemní bazén - levná a dostupná varianta koupání

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Malý nadzemní bazén stojí zhruba tisícovku, je tedy mnohem dostupnější než ten klasický. Instalace je snadná, nepotřebujeme žádná stavební povolení. Ale přece jenom se vyplatí vědět, jaký typ bazénu se hodí právě do naší zahrady a jak se na něj připravit.

Foto: BAUHAUS (3x)

Bazén Family Lounge s ventilem na vypouštění v podlaze. Rozměry 229 x 229 x 66 cm. Cena 1190 Kč.

Článek

Pro koupání vybereme na zahradě prostor, který rozhodne o rozměrech bazénu. Počítáme i s odpočinkovou zónou vedle bazénu, alespoň z jedné strany.

Chceme-li mít bazén částečně zastíněný, pomůže nám větší slunečník. Postavíme-li bazén pod stromy, musíme počítat s listím na vodní hladině. Výhled na bazén kryjeme vzrostlými keři.

Správný výběr

Při nákupu pevného bazénu se zajímáme nejen o jeho rozměry a objem, ale také o pevnost kovové konstrukce, kvůli stabilitě.

Ptáme se na kvalitu vnitřní i vnější fólie, možnosti připojení filtrace, případně protiproudu. Vybereme rovněž stabilní typ schůdků.

Foto: MARIMEX

Povrch bazénu Orlando chrání antikorozní nátěr a mrazuvzdorná fólie. Díky nim je možné nechat bazén na zahradě i mimo koupací sezonu. Rozměry od 2 x 0,91 m. Cena od 5490 Kč.

Instalaci složitějšího typu bazénu s většími rozměry svěříme do rukou odborníka, který dokáže zapojit i např. pískovou filtraci, vysavač nečistot, solární ohřev.

Většinu z menších nadzemních bazénů zvládneme instalovat sami s pomocníkem.

Typy nadzemních bazénů

Nafukovací bazény kruhového či oválného tvaru jsou nejlevnější. Hodí se spíše pro osvěžení dospělých nebo dovádění dětí. Pozor, bývají ale náchylné k protržení! Potřebují pro instalaci neostrý rovný povrch. Výhodou těchto bazénů je mobilita. Bazén vybalíme, nafoukneme obvodový prstenec.

Foto: BAUHAUS

Samonosný bazén Simple antracit s nafukovacím horním límcem. Rozměry 366 x 92 cm. Cena 6690 Kč.

Postupně vpouštěná voda prstenec sama zvedá a tím se vztyčí i stěny bazénu. Bazény s pevnou konstrukcí mají kruhovitý tvar. Nejčastěji vyžadují rovný podklad vysypaný jemným pískem, podložíme je geotextilií. Během napouštění vody sledujeme dokonalé vypnutí vnitřní fólie. V pokrčených částech totiž hrozí protržení, nebo zřícení celé konstrukce a přelití vody.

Dražší nadzemní montované bazény můžeme nechat částečně nebo úplně zabudovat do země. Umožňuje to pevná konstrukce i odolné materiály stěn.

Částečné zapuštění je vhodné zejména u svažitých terénů zahrad. Venkovní stěny mohou mít dekor imitující dřevo, takže do okolí ideálně zapadnou.

Foto: MOUNTFIELD

Nadzemní bazén Azuro s protiproudem. Stěny bazénu mají 6vrstvou ochranu, vnější strany jsou ošetřeny speciální barvou s dekorem imitujícím dřevo.

Čistá voda je základ

Na ochranu proti hrubým nečistotám použijeme stříšku, krycí nebo solární plachtu, která snižuje tepelné ztráty vody v bazénu a násobí účinky slunečního záření.

Ať už vybereme jakýkoli typ bazénu, počítáme s jeho mechanickým i chemickým čištěním jednou týdně. Kvůli případným alergiím kontrolujeme a upravujeme hodnoty pH vody, které by se měly pohybovat mezi 7,2 až 7,6 pH. K regulaci slouží přípravky značené pH+ a pH-.

Foto: MOUNTFIELD

Poloautomatický vysavač Zander má pulzní membránu, která čistí dno i stěny bazénu. Cena od 2160 Kč.

Doplňujeme dezinfekci a přípravky proti nežádoucím mikroorganismům, případně speciální UV lampu. Proplachujeme filtraci, odstraňujeme sítem hrubé nečistoty, vyčistíme bazénové stěny a dno mechanickým nebo poloautomatickým vysavačem.

Typy filtrací

Kartušová filtrace se skládá z kartušové vložky a čerpadla. Je náročnější na údržbu. Voda se filtruje přes papírový válec (vložku), kde se veškeré nečistoty zachytávají. Je ji nutné několikrát týdně pročistit proudem vody.

Foto: MARIMEX

Bazén Hawai díky velkému průměru konstrukce spadá do kategorie rodinných bazénů. Unikátní kovový rám zajistí nejen 100% stabilitu, ale i bezpečnost dětí. Rozměry od 3,05x0,76 m. Cena od 2990 Kč.

Pro dosažení kvalitní filtrace musíme několikrát za sezónu vložku vyměnit. Kartušová filtrace je vhodná zejména pro malé bazény do velikosti 8 m3.

Písková filtrace pročišťuje vodu přes pískovou křemičitou náplň, která zachytí nečistoty a přefiltrovanou vodu žene zpět do bazénu. Lze k ní připojit další bazénové příslušenství, jako jsou solární ohřev, bazénový vysavač nebo UV lampa.

Foto: BAUHAUS

Bazénový set New Splash: bazén s robustní ocelovou stěnou 3,5 x 0,9 m s odolnou vnitřní PVC fólií, objem 7790 l, závěsná kartušová filtrace, schůdky. Cena 5890 Kč.

Úprava vody - radí Michal Dluhoš, Mountfield

Kapkovým testerem přeměřte hladinu tvrdosti vody a upravte ji přípravky na správnou hodnotu.

Znovu kapkovým testerem zkontrolujte, nakonec aplikujte chlórový přípravek na rychlou likvidaci řas a bakterií.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Může se vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám