Jak poznamenávají architekti, spousta úprav byla v minulosti provedena ad hoc, tedy kvůli konkrétnímu účelu, ovšem bez přílišných ohledů na celkové vyznění v rámci stavby. A podle toho domek nakonec také vypadal.

Nová podoba čelní strany domu.

Nová podoba čelní strany domu

FOTO: Peter Lyons

Na terasu se vychází nejen z hlavního obytného prostoru, ale také z jednoho z pokojů.

Na terasu se vychází nejen z hlavního obytného prostoru, ale také jedním z pokojů.

FOTO: Peter Lyons

Na nově zatravněném dvorku je i malá pergola s posezením.

Na nově zatravněném dvorku je i malá pergola s posezením.

FOTO: Peter Lyons

Protože ve studiu mají s rekonstrukcemi bohaté zkušenosti, rozhodli se postupovat způsobem, který se jim osvědčil už v mnoha předchozích projektech.

Zaměřili se na nejkvalitnější prvky stavby a z nich vytěžili maximum. Zbytek proměnili.

V obýváku zůstal zachován krb

V obýváku zůstal zachován krb.

FOTO: Peter Lyons

Hlavní, společenská část domu není zcela propojená, jednotlivé zóny (kuchyň jídelna a obývací pokoj) zůstaly jasně oddělené.

Hlavní společenská část domu není zcela propojena, jednotlivé zóny (kuchyň, jídelna a obývací pokoj) zůstaly jasně odděleny.

FOTO: Peter Lyons

Poté, co návštěvník projde postupně obývacím pokojem, jídelnou a kuchyní, ocitne se náhle na terase za domem.

Poté, co návštěvník projde postupně obývacím pokojem, jídelnou a kuchyní, ocitne se náhle na terase za domem.

FOTO: Peter Lyons

Velikou devizou domu, do té doby nevyužívanou, se ukázal být velký dvorek. Ten se přímo nabízel k propojení s interiérem.

V prostoru obývacího pokoje to pak byl jednoznačně krb a v jídelně velký dřevěný sekretář.

Okna dětského pokoje směřují do ulice.

Okna dětského pokoje směřují do ulice.

FOTO: Peter Lyons

Z hlavní ložnice se vychází na terasu za domem.

Z hlavní ložnice se vychází na terasu za domem.

FOTO: Peter Lyons

Současná moderní podoba zejména v exteriéru využívá některých mírně industriálně laděných prvků, které fungují jako vzdálená ozvěna nedaleké industriální zóny ve městě.

Interiér pak ponechali architekti rozdělený do dvou rozdílně vysoko položených polovin.

Totální proměnou prošla samozřejmě i koupelna s toaletou.

Totální proměnou prošla samozřejmě i koupelna s toaletou.

FOTO: Peter Lyons

Spodní, do níž se přichází vstupem z ulice, je tvořena na sebe navazujícím obývacím pokojem, jídelnou a kuchyní, odkud se vychází opět ven z domu, na zadní terasu.

Na úrovni jídelny je schodiště tvořené jen několika stupni. Tudy se přichází do druhé poloviny domácnosti. Tu tvoří ložnice rodičů, dětský pokoj a koupelna s toaletou vložená mezi ně.

Dispozice obytných prostor domu

Dispozice obytných prostor domu

Nákres: Baran Studio Architecture

Původní podoba domu

Původní podoba domu

FOTO: Peter Lyons

Původní stav

Původní stav

FOTO: Peter Lyons