Hlavní obsah

Rekonstrukcí starého, vyhořelého chléva vznikl příjemný a útulný domov

Novinky, nes

O svém novém bydlení v rekonstruovaném domě nám napsal čtenář Martin z Rožnova pod Radhoštěm. Nejenom že interiér jeho domova zaujme příjemným a útulným řešením, ke stavbě samotné se navíc váže zajímavý příběh.

Foto: archiv čtenáře (11x)

Z původního vyhořelého chléva a řeznictví vznikl příjemný patrový domek.

Článek

„Historie našeho domu začíná v roce 1945, kdy při přechodu válečné fronty městem vyhořel roubený dům mých předků. Zachovala se pouze zděná hospodářská část klenutého chléva a řeznická dílna. Po požáru byl objekt provizorně zastřešen pultovou střechou, a tak zůstal téměř 70 let,“ píše Martin.

Foto: Archiv čtenáře

Nová podoba domu po rekonstrukci

Foto: Archiv čtenáře

Pohled na dům z ulice

Teprve nedávno se společně s manželkou a  architektem Ondřejem Kramolišem mohli konečně začít zamýšlet nad možností, jak stavbu znovu oživit. Architekt navrhl přistavit patro a celou stavbu využít k bydlení.

Foto: Archiv čtenáře

Vstupní hala

Foto: Archiv čtenáře

V interiéru nového domova vládne čistá bílá, kterou doplňují prvky z přírodního dřeva.

Čtenáři se tento nápad zalíbil, protože takto s manželkou získají příjemný a útulný byt. Do jeho centra architekt navrhl velký dvoupodlažní obývací pokoj s galerií a kuchyní, oddělenou pultem.

Z pokoje se vychází na balkón, okna pak nabízejí výhled na východ do zahrady a na jih, kde je zahrádka a vjezd do ulice.

Foto: Archiv čtenáře

Obývací pokoj z galerie

Foto: Archiv čtenáře

Obývací pokoj s kuchyní a galerií

„Galerie nad kuchyní poskytuje klidné zázemí pro práci i studium,“ pochvaluje si čtenář. Tento prostor je osvětlen střešními okny, zatímco v hale a v chodbě jsou instalovány světlovody.

V celém bytě je položeno podlahové topení. Přílišnému úniku tepla, ale i doléhání hluku z ulice do interiéru zabraňují okna s trojskly.

Foto: Archiv čtenáře

Galerie

Pan Martin je spokojen především se vzhledem nástavby na původní objekt. Architekt totiž zcela respektoval původní podobu, vhodně ji doplnil a zohlednil i okolní zástavbu.

Jako hlavní materiál zvolil lehké tvárnice ytong, které přízemní část tolik nezatíží a zároveň mají dobré izolační i ohnivzdorné vlastnosti.

Foto: Archiv čtenáře

Stav domu v roce 1945.

Foto: Archiv čtenáře

Provizorní oprava

Také v nové podobě je dům uzavřen šikmou pultovou střechou, jejíž sklon ladí se sklonem střechy sousedního domu. Ze střechy kryté titanzinkovým plechem vystupuje repasovaný původní masivní cihlový komín.

Do budoucna náš čtenář ještě plánuje vyspravit původní zdivo z režných cihel v přízemí a vyměnit vrata v historické části svého domu.

Foto: Archiv čtenáře

Stav před zahájením rekonstrukce

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám