Hlavní obsah

Velký víkendový dům nabízí luxus i báječný odpočinek v lůně přírody

Novinky, nes

Dvoupodlažní víkendový dům s jednou celou prosklenou stěnou a štítem navrhli architekti ze studia Lang Architecture do lesů v údolí řeky Hudson, jen necelé dvě hodiny jízdy autem od New Yorku. Obydlí, které nabízí příjemný luxus, zároveň už od prvního pohledu slibuje spoustu příležitostí k odpočinku a zklidnění v tichu okolní přírody.

Foto: Deborah DeGraffenreidová

Dům je zasazen uprostřed lesa.

Článek

Dům je součástí projektu Hudson Woods, který zahrnuje dalších pětadvacet stavení navržených v podobném stylu, roztroušených na ploše 53 hektarů Catskillského lesa.

Pro tento objekt, stejně jako pro ostatní, je charakteristická především precizní práce se dřevem. A co si autoři projektu obzvláště pochvalují, je skutečnost, že při stavbě domu i jeho vybavování byly použity téměř výhradně místní materiály a suroviny z obnovitelných zdrojů.

Foto: Deborah DeGraffenreid

Dominantou stavby je prosklená stěna nabízející výhled na bazén a les za ním.

Foto: Deborah DeGraffenreid

Dům z některých úhlů vypadá podstatně menší, než je.

Architekti vyčlenili v budově s 260 m2 plochy štědře velký prostor pro dvě hlavní činnosti, jimž se obyvatelé mohou věnovat - pro společné jídlo a zábavu v podobě různých sportovních aktivit.

Umožňuje to velký společenský prostor tvořený obývacím pokojem s jídelnou a kuchyní v horním patře a pak doprovodné stavení sloužící jako velká herna a zároveň jako úložiště pro sportovní potřeby.

Foto: Deborah DeGraffenreid

Interiér v horním patře působí neobyčejně vzdušným dojmem.

Foto: Deborah DeGraffenreid

Kuchyň je vybavena veškerými nejmodernějšími spotřebiči.

Foto: Deborah DeGraffenreid

V interiéru je spousta dřevěných prvků, které zútulňují velký prostor.

Pro interiér domu je příznačná vzdušnost, které architekti dosáhli nejen naprostým otevřením jedné ze stěn, ale také propojením horního podlaží s podkrovím do jednoho celku, jehož nejvyšší bod, pod hřebenem střechy, se nachází pět metrů vysoko.

Foto: Deborah DeGraffenreid
Foto: Deborah DeGraffenreid

Schodiště propojující obě podlaží zakrývá rozměrný panel z dřevěných latí.

Foto: Deborah DeGraffenreid

V přízemí se je druhá společenská místnost určená ke klidným aktivitám.

K prvému přispívá například plně vybavená kuchyň zařízená nejmodernějšími spotřebiči, jejíž skříňky jsou z dubového dřeva, stejně jako obklady na mnoha místech uvnitř domu.

Z dubového dřeva, tentokrát ovšem v černé variantě, jsou pak vyrobeny i samostatně stojící skříňky a kredence na dalších místech společenského prostoru.

Foto: Deborah DeGraffenreid

i přízemní místnosti jsou zalité spoustou denního světla.

Foto: Deborah DeGraffenreid

Po schodišti ukrytém za velkým panelem z dřevěných latí se sestupuje do spodního patra, které je částečně zanořeno do terénu pozemku. V něm je dvojice ložnic a druhý obývací pokoj, který má na rozdíl od horního vyloženě poklidnou a tichou atmosféru vybízející například k četbě.

Foto: Deborah DeGraffenreid

Velká doprovodná budova slouží jako zázemí pro sportovní aktivity.

Dalšími místnostmi spodního podlaží jsou koupelna, prádelna a šatna.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám