Hlavní obsah

Nový domov našla v srdci francouzského venkova

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Martina se do Francie přestěhovala před třemi lety za přítelem, který pochází z oblasti Cévennes, ležící v překrásném regionu Languedoc-Roussillon. Kromě vřelého přivítání na ni čekalo i prázdninové bydlení v kamenném domě uprostřed zalesněných kopců.

Foto: www.modernibyt.cz

Poloha na konci malebné středověké vesnice Mercoire, terasa situovaná na jihozápad s výhledy na okolní zalesněné kopce a při pěkném počasí i známou horu Mont Ventoux, terasovitá devítihektarová zahrada s fíkovníky a vinnou révou – lze snad odolat?

Článek

Sympatická Češka, která miluje Bohumila Hrabala, pracuje ve vinařství Domaine de Gournier jako sklepmistr a užívá si plnými doušky francouzského venkova, nás pozvala do ráje – do domu stojícího na konci malebné vesničky Mercoire.

Foto: www.modernibyt.cz
Foto: www.modernibyt.cz

Kamenná usedlost ze 14. století, která patří rodině jejího přítele, je kouzelným kouskem francouzské minulosti.

Dům zrenovoval v 90. letech strýc Gérard. Během šesti let se mu podařilo vybudovat ze zchátralé budovy plně funkční dům, ve kterém Martina a Timothe tráví dny volna, kam si zvou přátele a kde Martina alespoň jednou ročně uspořádá večírek, který se protáhne na několik dní a nocí.

Foto: www.modernibyt.cz

Interiér domu je navržen důsledně z tradičních přírodních materiálů, jako je místní břidlicová hornina, kaštanovník jedlý, borovice nebo dub.

V domě se dochovaly autentické architektonické prvky, které mu dodávají nepopsatelné kouzlo.

Foto: www.modernibyt.cz

Velký dubový stůl v kuchyni tvoří spojnici mezi kuchyní a obývacím pokojem.

V kuchyni je původní kamenný krb, schodiště je z doby dávno minulé a kamenná břidlicová dlažba přežila staletí a stále statečně odolává krokům.

Foto: www.modernibyt.cz

V obývacím prostoru není nic navíc. Nepřeplněný prostor tak dává vyniknout kráse kamene.

Dům jako z pohádky

Najdete jej 22 km od Ales a 67 km od Nimes v blízkosti Národního parku Cévennes. Čtyři komfortní ložnice s koupelnami a kuchyň spojená s obývacím pokojem zabírají 140 m2 obytné plochy a krásně se žije i na terasách, ze kterých se dá pozorovat obrovský pozemek.

Foto: www.modernibyt.cz
Foto: www.modernibyt.cz

Malá koupelna se sprchovým koutem je zařízena po francouzsku. Modrobílé ladění a čerstvá levandule v plechovém džbánu ladí s atmosférou krajiny.

Dispozice domu umožňovala zřejmě v minulosti rychlý únik a v současnosti zaručuje propojení domu s krásnou přírodou.

Ze zahrady se totiž vstupuje přes terasu do kuchyně, která volně navazuje na obývací prostor.

Foto: www.modernibyt.cz

Dům stojí na samotě a výhledům do okolní zvlněné krajiny nebrání vůbec nic.

Foto: www.modernibyt.cz

Z něj pak vedou další dveře na větší z obou teras a do zahrady, ve které na fíkovnících zrají fíky a daří se vinné révě. V poschodí se příjemně relaxuje v kterékoli ze čtyř ložnic.

Foto: www.modernibyt.cz

Terasa rozšiřuje významnou část roku obytný prostor.

Interiér je zařízen s citem a v souladu s laděním starého domu. Použitý nábytek zbytečně prostor nepřeplňuje a nechává vyniknout kráse starých tlustých zdí a kouzlu břidlicové podlahy.

Modrá a tyrkysová k francouzskému venkovu neodmyslitelně patří a domu dodávají tajuplný nádech.

Foto: www.modernibyt.cz

Báječné místní jídlo chutná na čerstvém vzduchu nejlépe.

Na stěny není potřeba příliš dekorací, sám hrubý povrch stěn je dekorativní. Z domu dýchá klid a harmonie – určitě má svého genia loci.

Martina Paulová, www.modernibyt.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám