Hlavní obsah

O jeden byt přišla, druhý si upravila podle svých představ

Rozpadem vztahu s přítelem ztratila Martina nejen práci, ale i bydlení. Nastoupila cestu hledání sebe sama a bydlela v pronájmech. S pomocí rodiny a hypotéky si pořídila dvoupokojový byt na břehu Vltavy v pražských Holešovicích. S vidinou interiéru upraveného přesně na míru vlastním potřebám se vrhla do práce.

Foto: www.modernibyt.cz

Obývací pokoj zdobí romanticky vyhlížející zrcadlo (Snel Furniture) a dekorativní předměty přivezené z Thajska a Afriky.

Článek

Doslova osudovým se pro ni stal byt na Vinohradech, který patřil designérce. Byl tak jiný a zajímavý, že se zcela přirozeně začala o design zajímat.

Dočasně se vrátila k práci v reklamní agentuře a po víkendech se věnovala studiu v designové škole.

Foto: www.modernibyt.cz

U stropu zavěšená vertikální stěna z umělých rostlin rafinovaně skrývá rozvodnou skříň s elektro jističi. Svrchníky je možné si odložit na věšáky Flying Hooks, k usednutí slouží plastová transparentní stolička Charles Ghost.

Nejprve se s úpravou nového bytu obrátila na designérku, u níž bydlela, ale ta jí s finanční částkou 600 tisíc korun, vyčleněnou na úpravy a zařízení bytu, nebyla schopna pomoci.

Foto: www.modernibyt.cz

Pohodlnou sedací soupravu doplňují stolky Aram z bíle lakovaných železných drátů.

„Nelíbilo se mi dispoziční uspořádání bytu a očekávala jsem kompletní smysluplnou proměnu interiéru. Úplně náhodou jsem tehdy potkala sousedku, architektku Pavlínu Mertovou, která mi do týdne předložila skvělý dispoziční návrh,“ vysvětluje Martina.

Foto: www.modernibyt.cz

Obývací pokoj oživuje diagonálně do rohu ukotvený stůl z dubového masivu, který vzhledem i materiálem navazuje na kuchyňskou pracovní desku.

„K bytu přiléhá lodžie, která však plně překrývala menší místnost a jen částečně tu větší. Ta měla sloužit jako obývací pokoj. Zcela nesmyslně by člověk přímo po vstupu do bytu mířil chodbou do ložnice a u ní měl lodžii přes celou jednou stěnu. V koupelně jsem také nepovažovala za nutné mít vanu i sprchový kout. Její prostor jsem využila lépe.“

Jednoduše obráceně

Architektka dispozici otočila. Prostor víc otevřela a z většího, původně obývacího pokoje vytvořila ložnici, k níž nyní přiléhá menší část lodžie. Také z její části ukrojila prostor pro kuchyň, kterou volně propojila s menším pokojem.

Foto: www.modernibyt.cz

Kuchyň je sestavena z nábytkových modulů z bílé lesklé fólie v kombinaci s dubovým masivem, který tvoří pracovní desku a zdobí i část stěny sestavy.

Foto: www.modernibyt.cz

Všechny vestavné spotřebiče včetně varné desky jsou v bílé barvě. Bílý je i granitový dřez.

Vznikl tak obývací pokoj řešený do tvaru písmene L, na který po celé délce prosklené stěny navazuje prostorná lodžie. V teplých dnech obytnou část interiéru příjemně zvětšuje.

Foto: www.modernibyt.cz

Většinu prostoru ložnice zabírá lůžko z dubové dýhy a na míru zhotovená bílá skříň.

Foto: www.modernibyt.cz

Uklidňující atmosféru místnosti dotváří olejomalba Buddhy, kterou si majitelka přivezla z thajské galerie umění.

„Paní architektka mi také poradila využít k obložení stěn koupelny bílý lacobel. Se zbytkem vybavování interiéru jsem se pak už další dva roky potýkala sama,“ vzpomíná Martina.

Majitelka investovala finanční prostředky rozumně, nejprve především do změny dispozičního upořádání bytu a kvalitního základu – dveří, podlahy atd. – a teprve následně, když něco ušetřila, zařizovala dál.

Foto: www.modernibyt.cz

Stěny koupelny jsou obloženy bílým lacobelem. Nad akrylátovou vanou je vytvořena osvětlená nika dekorovaná zasklenou samolepkou s palmovým listem.

Foto: www.modernibyt.cz

V koupelně vznikl prostor pro pračku se sušičkou, které jsou skryty za žaluziovým závěsem. Protější stěna nabízí spoustu úložného prostoru díky nábytku zhotovenému na míru z bílého lamina.

„Tvořila jsem interiér jen pro sebe, podle svých představ. Miluji bílou barvu, proto převládá a je kombinovaná s dřevem. Podlaha celého bytu je bezbariérová, sjednocená a zhotovená z masivní teakové mozaiky.

Foto: www.modernibyt.cz

Martina ráda odpočívá na lodžii vybavené polštáři a kobercem, která v teplých dnech příjemně zvětšuje obytnou část interiéru.

Knihovnu jsem navrhla po celé délce stěny s posuvnými čely, která ji částečně kryjí. Zpočátku jsem totiž doma pracovala. Jakmile jsem ale práci ukončila, všechny šanony a vzorníky za nimi zmizely,“ dodává.

Dnes už má Martina Pištěláková kancelář mimo domov a svým zdařilým interiérem jednoznačně vyvrací rčení o kovářově kobyle.

Lenka Saulichová, www.modernibyt.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám